Μεγάλη επιτυχία μέχρι τώρα του φεστιβάλ λιμνών Ν. Πλαστήρα και Σμοκόβου


  Μεγάλη επιτυχία σημείωσε έως τώρα το Φεστιβάλ των Λιμνών Πλαστήρα και Σμοκόβου. Για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του Φεστιβάλ απομένει η πραγματοποίηση μερικών εκδηλώσεων ακόμη, όπως παραστάσεις του Θεάτρου «Όψεις» στην Πλάζ Πεζούλας (21/8), της Θεατρικής Σκηνής Καρδίτσας στον Βαθύλακκο (22/8), η συναυλία «Στου Καββαδία τ’ ανοιχτά», μια βραδιά μελοποιημένης ποίησης στην Κερασιά (21/8) και να κλείσει με τη θεατρική παράσταση του θιάσου της Κάρμεν Ρουγγέρη στο Θέατρο Μητρόπολης (1/9).

Προβλέπεται, πως οι παραπάνω εκδηλώσεις θα στεφθούν από επιτυχία, όπως άλλωστε, κατά γενική ομολογία, είχαν μεγάλη επιτυχία όλες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Αξίζει να αναφερθούμε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, ποιες πλευρές του πολιτισμού μας πρόβαλλαν και ποιους στόχους των διοργανωτών κάλυψαν.

 Από τη θεατρική Τέχνη είχαμε αξιόλογες παραστάσεις που έδωσαν ντόπιες σκηνές, οι οποίες προσφέρουν πολλά στην ανάπτυξη του πολιτισμού μας, καθώς και σκηνές του Κέντρου με έργα που αγαπήθηκαν πολύ από θεατρόφιλο κοινό και γέμισαν ασφυκτικά το Θέατρο της Μητρόπολης. Το Θερινό Σεμινάριο του Θεατρικού Εργαστηρίου Καρδίτσας αποτέλεσε και φέτος έναν σημαντικό πόλο έλξης ανθρώπων που διψούν για την τέχνη του θεάτρου και ήρθαν από όλα τα μέρη της χώρας αλλά και από το εξωτερικό.

Η Μουσική, η καρδιά του Φεστιβάλ ήταν παρούσα με πολλές μορφές. Άρχισε με τις Μουσικές Μονογραφές, σεμινάριο κλασικού και σύγχρονου τραγουδιού του Συλλόγου των Φίλων της λίμνης Πλαστήρα, στο οποίο όπως και στο προαναφερόμενο συμμετείχαν φιλόμουσοι από πολλά μέρη, και στις παράλληλες εκδηλώσεις του τραγούδησαν καλλιτέχνες διεθνούς φήμης, όπως ο βαθύφωνος Δημήτρης Καβράκος, η υψίφωνος Νίνα Καλούτσα και η τραγουδίστρια Έλλη Πασπαλά.

Η Γιορτή Αντιφωνικού Τραγουδιού, μια εκδήλωση, που με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση γίνεται για δεύτερη χρονιά και προσφέρει πολλαπλά στον πολιτισμό μας αναδεικνύοντας τις ρίζες μας. Μια γιορτή που προβάλλει και διασώζει με καταγραφή το αυθεντικό δημοτικό μας τραγούδι αλλά  και μέσω της τιμώνται καλλιτέχνες που πρόσφεραν πολλά στα μουσικά πράγματα του τόπου μας.

Η συμμετοχή στο Φεστιβάλ του άξιου ερμηνευτή της δημοτικής μουσικής, του Παναγιώτη Λάλεζα με τη θαυμάσια ορχήστρα του εντυπωσίασε το κοινό, που συμμετείχε στη συναυλία του, με τους πολλούς γλυκόλαλους ήχους που έφερε από όλα τα μέρη της πατρίδας μας.

Η σύγχρονη, η λαϊκή και η μοντέρνα μουσική εκπροσωπήθηκε από αξιόλογους καλλιτέχνες, όπως ο Λ. Μαχαιρίτσας, ο Δ. Σταρόβας, ο Γ.  Ανδρεάτος, ο Σ. Μάλαμας και το νεανικό συγκρότημα Yianneis με επικεφαλής τον συμπολίτη μας πολυτάλαντο καλλιτέχνη Λάμπρο Φιλίππου, που όλοι τους υπηρετούν την  Τέχνη με σεβασμό, σαγήνευσαν το πολυπληθές κοινό που συμμετείχε στις συναυλίες τους.

Δεν έλλειπε από τις εκδηλώσεις, βέβαια και ο αθλητισμός. Η καταξιωμένη εκδήλωση του Διάπλου της λίμνης Ν. Πλαστήρα, την οποία διοργανώνουν άνθρωποι με μεγάλη προσφορά στο άθλημα της κολύμβησης, συγκέντρωσε αθλητές κάθε ηλικίας από πολλά μέρη της χώρας μας αλλά και από το εξωτερικό.

Κοινή είναι η διαπίστωση, ότι οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ των λιμνών Ν. Πλαστήρα και Σμοκόβου ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των Καρδιτσιωτών αλλά και των επισκεπτών μας όλων των ηλικιών.

Ασφαλώς, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ δεν είναι οι μόνες που προσέφεραν ποικιλοτρόπως στο πολιτιστικό μας καλοκαίρι. Πλήθος εκδηλώσεων που ανέδειξαν ποικίλες όψεις του παραδοσιακού αλλά και του σύγχρονου πολιτισμού, εκδηλώσεις θρησκευτικές, πολιτιστικές, αθλητικές κ.ά. διοργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία σε όλο το νομό μας από φορείς, όπως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Εκκλ. Επιτροπών και πολλών Συλλόγων. Πραγματικά αξίζουν πολλά  συγχαρητήρια σε όλους τους ανθρώπους που με κάθε τρόπο προσέφεραν για την επιτυχία τους.

Αυτός ο πλούτος των εκδηλώσεων που απευθύνονται σε κάθε είδους κοινό δίνει από μόνος του την απάντηση σε αρνητικές προσεγγίσεις, ότι η Καρδίτσα σβήνει πολιτιστικά. Είναι αλήθεια ότι και οι ασχολούμενοι με την Τέχνη επιθυμούν να δίνεται έμφαση στους τομείς που αυτοί «ειδικεύονται», όμως οι εκδηλώσεις πρέπει να έχουν αναφορά σε πολλούς τομείς και εκτός της αγωγής της ψυχής, να αναδεικνύουν τον τόπο.

Είναι, ομολογουμένως, πολλές οι εκδηλώσεις και αρκετές από αυτές ταυτίζονται χρονικά. Θα ήταν αναγκαίος ένας συντονισμός για να αμβλυνθεί κάπως το παραπάνω πρόβλημα, παρ’ όλες τις δυσκολίες που παρουσιάζει.

Όλες οι εκδηλώσεις, βεβαίως, έδωσαν τη δυνατότητα στον κόσμο να ανταμώσει, να χαρεί και να φύγει από την πεζή καθημερινότητα. Η επιτυχία των εκδηλώσεων, παρ’ όλες τις φοβέρες του καιρού, έδωσε και την ευχαρίστηση στους διοργανωτές να δουν τους στόχους τους να πετυχαίνουν. Εκτός από την ψυχαγωγία που προσέφεραν, οι εκδηλώσεις αποτέλεσαν και το όχημα για την προβολή του τόπου μας, τόσο αναγκαία για την ανάπτυξή του. Η προσπάθεια αυτή της προβολής του τόπου μας έρχεται να προστεθεί σε όσες έγιναν στο παρελθόν και τις οποίες κατέβαλλαν  όλοι οι φορείς του νομού μας και φυσικά με τη μεγάλη συμβολή του τοπικού Τύπου, ηλεκτρονικού και έντυπου.

Θεωρούμε, πως είναι ανάγκη να αγκαλιαστεί το Φεστιβάλ λιμνών και να στηριχτεί από όλους τους βουλευτές του Νομού, ώστε αυτό να περιληφθεί στις μονίμως επιχορηγούμενες εκδηλώσεις του Υπ. Πολιτισμού. Η θεσμοθέτηση αυτή του Φεστιβάλ θα εξασφαλίσει, έτσι, τη συνεχή στήριξη και με τις αναγκαίες βελτιώσεις του θα συνεχίσει χωρίς διακοπές, ώστε στο κοντινό μέλλον να βρεθεί στην πρώτη πεντάδα των αντίστοιχων φεστιβάλ πανελλήνιας αναγνώρισης και απήχησης, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τον τόπο.

Προηγούμενο άρθρο Αποκαλυπτήρια μνημείων πεσόντων σε Καταφύγι – Αμάραντο – Καστανιά
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη του Νίκου Παππά στα χωριά της Αργιθέας