Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση παρουσίασης των βιβλίων της Βασιλικής Κοζιού-Κολοφωτιά


Παρουσία πλήθους κόσμου, που γέμισε από νωρίς ασφυκτικά  το Δημοτικό Κινηματοθέατρο, παρουσιάστηκαν τα βιβλία «Γεύσεις και Τοπικά Παραδοσιακά  της Καρδίτσας» και «Παραδοσιακά Τραγούδια της Καρδίτσας» που εξέδωσε το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας. Τα βιβλία παρουσίασαν ο Λέκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημήτρης Ράπτης και ο τ. Νομάρχης και Πρόεδρος του Δικτύου Τροφίμων και Ποτών Καρδίτσας Γεώργιος Διδάγγελος.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η Γραμματέας του Κ.Ι.Λ.Ε. «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Δήμητρα Χαβδούλα η οποία στην ομιλία της τόνισε: “Σε πείσμα των καιρών και κόντρα στην κρίση , ηθική και οικονομική , εμείς  επιμένουμε πολιτιστικά , το μοναδικό αποκούμπι που μας έμεινε , για να αντέξουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα , που καθημερινά μας έρχονται σαν χιονοστιβάδα. Μέσα από την αποψινή παρουσίαση των δυο αυτών βιβλίων θα σας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσετε τα δημοτικά τραγούδια της Καρδίτσας αλλά και τις γεύσεις και τα προϊόντα του τόπου μας. Πρόκειται για δυο καλαίσθητα βιβλία που περιέχουν πρωτογενές υλικό, το οποίο είναι προϊόν πολύχρονης καταγραφής  της Προέδρου του Απόλλωνα κ. Κοζιού-Κολοφωτιά Βασιλικής, η οποία το παραχώρησε στο αρχείο του Συλλόγου και την ευχαριστούμε γι’ αυτό. Η ίδια είχε και την επιμέλεια αυτών των βιβλίων. Διαβάζοντάς τα οι παλαιότεροι θα αναστοχαστούν και οι νεότεροι θα γνωρίσουν σημαντικά στοιχεία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Καρδίτσας μέσα από τα τραγούδια και τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Καρδίτσας ο οποίος τόνισε ότι θαυμάζει και συγχαίρει τους ανθρώπους που εθελοντικά προσφέρουν στον τόπου τους τόσο σημαντικά πράγματα. Το Δ.Σ. του Απόλλωνας και η πρόεδρός του Κοζιού-Κολοφωτιά Βασιλική το απέδειξαν με την έκδοση αυτών των σπουδαίων βιβλίων που παρέδωσαν στο αναγνωστικό της Καρδίτσας, το οποίο  νοιάζεται για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου του.

Ο διευθυντής της ΑΝ.ΚΑ. Βασίλης Μπέλλης στο σύντομα χαιρετισμό του

Η προϊσταμένη της Δ/νσης Πολιτισμού του Δήμου Καρδίτσας Βούλα Σδρόλια, που πήρε το λόγο στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην πολύπλευρη δραστηριότητα του Απόλλωνα και στην προσφορά της Κοζιού-Κολοφωτιά Βασιλικής στα γράμματα και στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Τόνισε δε πως ο Δήμος Καρδίτσας είναι πάντα αρωγός σε προσπάθειες που βοηθούν και προβάλλουν τον τόπο μας.

Ο Γραμματέας της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας Βασίλης Αγραφιώτης μεταξύ άλλων τόνισε πως δε διαψεύστηκε , όταν στο τιμητικό αφιέρωμα, που έγινε το Μάρτη του 2014 στο πλαίσιο του 30ου Πανελλήνιου Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας  στην Κοζιού-Κολοφωτιά Βασιλική είπε πως δεν είναι μουσειακό το αφιέρωμα και ότι σίγουρα θα συνεχίσει να είναι ενεργή και θα προσφέρει. Και το απέδειξε πολύ σύντομα με τα δυο πολύτιμα βιβλία που μας χάρισε, που αφοράν τον τόπο μας και την πολιτιστική του κληρονομιά.

Ο τ. Νομάρχης και Πρόεδρος του Δικτύου Τροφίμων και Ποτών Γιώργος Διδάγγελος παρουσιάζοντας το βιβλίο «Γεύσεις και Τοπικά Παραδοσιακά Προϊόντα» τόνισε ότι συγχαίρει το Κ.Ι.Λ.Ε «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» για την έκδοση του βιβλίου και την Κοζιού για την πολύχρονη ερευνητική δουλειά της που παραχώρησε στο Αρχείο του Συλλόγου. Διαβάζοντάς το ο αναγνώστης θα γνωρίσει τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα της Καρδίτσας , πολύτιμες παραδοσιακές συνταγές, καθώς και την εξέλιξη των διατροφικών συνηθειών του τόπου μας. Πιστεύει δε πως το βιβλίο εμπλουτίζει την τοπική βιβλιογραφία και συμβάλλει στην προσπάθεια για αναδιατύπωση της σχέσης του σύγχρονου καταναλωτή και πολίτη με την πολιτιστική κληρονομιά.

Ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημήτρης Ράπτης, που έκανε μια λεπτομερή και επιστημονική παρουσίαση του βιβλίου «Παραδοσιακά Τραγούδια της Καρδίτσας» ανέφερε ότι η κ. Κοζιού με την πολύχρονη δουλειά της διασώζει πολλαπλώς τα δημοτικά τραγούδια της Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής. Τα διασώζει κειμενικά καταγράφοντας τα ποιητικά κείμενα, τραγουδιστικά κειμενικά με όλα τα τσακίσματα, λειτουργικά κατατάσσοντάς τα ανάλογα με την περίσταση που τραγουδιούνταν, φωνητικά, διασώζοντας και την προφορικότητα του λαϊκού ποιητικού λόγου και ασφαλώς μουσικά με τα δυο CD που συνοδεύουν το βιβλίο. Το εγχείρημά της πλουτίζει τη βιβλιογραφία ιδιαίτερα στον τομέα της δημοτικής μουσικής.

Στην αποφώνηση της η Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά μεταξύ άλλων τόνισε: Το ταξίδι μου στην παράδοση και στην αναζήτηση όλων εκείνων των στοιχείων που αναδεικνύουν το λαϊκό πολιτισμό ενός τόπου άρχισε πολύ νωρίς. Τα παραδοσιακά τραγούδια και οι χοροί στην αρχή, τα παραμύθια και οι διατροφικές συνήθειες στη συνέχεια. Όλα αυτά ξεκίνησαν από την αγάπη μου για την προφορική παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μου.

Ιδιαίτερα σήμερα που στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης αρχίζουν να ξεθωριάζουν όλα εκείνα τα στοιχεία, τα οποία χαρακτηρίζουν την εθνική μας ταυτότητα, είναι ανάγκη επιτακτική να διασωθεί και να αναδειχτεί η πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά. Μ’ αυτόν τον τρόπο χτίζουμε ένα  ανάχωμα, για να συγκρατήσουμε αξίες διαχρονικές του έθνους  μας και πολύτιμα στοιχεία του Λαϊκού μας πολιτισμού.

Βέβαια το ποτάμι δε γυρίζει πίσω και ο στόχος αυτών των βιβλίων, που σήμερα γνωρίσατε, δεν είναι αυτός.  Εξάλλου η πρόοδος και η παράδοση δεν είναι αντίθετες έννοιες . Πατώντας στα χνάρια της παράδοσης γνωρίζεις την ιστορία σου και αποκτάς ένα εφαλτήριο για το μέλλον. Kατά το Γεώργιο Σεφέρ, όταν  σβήνεις ένα κομμάτι από το παρελθόν, σβήνεις αντίστοιχα κι ένα κομμάτι από το μέλλον αυτόματα.

Θέλοντας κι εγώ με τις μικρές μου δυνάμεις να συμβάλω στο κεφάλαιο της λαϊκής μας παράδοσης, θεώρησα καθήκον μου να καταγράψω, όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία, που χαρακτηρίζουν το λαϊκό πολιτισμό της περιοχής μας. Δυο από τα πιο βασικά  είναι οι διατροφικές συνήθειες και τα δημοτικά τραγούδια.

Οι πρώτοι πληροφορητές ήταν το άμεσο οικογενειακό μου περιβάλλον, η γιαγιά, οι γονείς μου, οι συγγενείς μου, στη συνέχεια ο ευρύτερος χώρος του χωριού μου και τέλος ο νομός της Καρδίτσας. Όλο αυτό το υλικό με χρησίμευσε στην καριέρα μου ως δασκάλα και αργότερα ως ενεργό μέλος σε διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους.

Όταν όμως το υλικό που συγκεντρώνεις είναι καταχωνιασμένο στα συρτάρια, δεν έχει καμιά αξία. Γι’ αυτό και η έγνοια μου ήταν κάποια στιγμή να το δημοσιοποιήσω. Αποφάσισα να το διαθέσω στο αρχείο του Απόλλωνα, ο οποίος σιγά, σιγά ξεκίνησε την ψηφιοποίησή του μαζί με το υλικό, που συγκέντρωνε η ομάδα καταγραφής του Συλλόγου, την οποία συντονίζω εδώ και πολλά χρόνια. Πολλοί ερευνητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες έκαναν χρήση αυτού του υλικού.

Η εκδήλωση παρουσίασης των βιβλίων ξεκίνησε με ένα μουσικό καλωσόρισμα από τη χορωδό Χριστίνα Αργυροπούλου και τελείωσε  με τη Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Απόλλωνα, η οποία ερμήνευσε, πολύ επιτυχημένα, τραγούδια τα οποία περιέχονται στα δυο cds που περιλάμβανονται στο βιβλίο των παραδοσιακών τραγουδιών, αποσπώντας τα θερμά χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.

Η  χορωδία του Απόλλωνα έδεσε πολύ όμορφα με την ορχήστρα που τη συνόδεψε και την οποία απάρτιζαν τρεις αξιόλογοι μουσικοί της Καρδίτσας , ο Χρήστος Κιτσόπουλος στο κλαρίνο, ο Γιάννης Σερίφης στα κρουστά και ο Μάριος Σαρημιχαϊλίδης στο λαούτο. Το μουσικό αυτό σύνολο  κατάφερε να ταξιδέψει για λίγο τους παρευρισκόμενους στα μουσικά μονοπάτια της παράδοσης.

Προηγούμενο άρθρο Το ΤΕΙ Θεσσαλίας συμμετέχει στο πένθος της Καρδίτσας για την εκδημία του κυρού Κυρίλλου
Επόμενο άρθρο Βιαιοπράγησαν σε υπερήλικα Καρδιτσιώτη για να τον κλέψουν – Αναζητούνται οι τρεις δράστες