Ειδήσεις

Μεγαλοπρεπή υποδοχή για την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Δεμερλιώτισσας


Γιορτινή ημέρα η χθεσινή για την πόλη της Καρδίτσας! Μέσα σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης, ευλάβειας και χαράς κλήρος και λαός υποδέχθηκαν χθες το απόγευμα στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Καρδίτσας, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Τιμοθέου, την Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Δεμερλιώτισσας και άλλων ιερών θησαυρισμάτων της Ιεράς μας Μητροπόλεως (τεμαχίου Τιμίου Ξύλου, τιμίας κάρας του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου, επισκόπου Ακραγαντίνων, τιμίας κάρας του Αγίου Ιερομάρτυρος Βασιλείου, Πρεσβυτέρου της εν Αγκύρα Εκκλησίας, αποτμημάτων ιερών λειψάνων των Αγίων Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Χαραλάμπους, Νικολάου του εν Βουναίνη, Παντελεήμονος και Τρύφωνος), τα οποία θα παραμείνουν στον ως άνω Ιερό Ναό μέχρι και την Κυριακή 21 Ιουνίου προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών. Ακολούθησε Δοξολογία, Δέηση και Εσπερινός.

Ο Ιερός Ναός θα παραμένει ανοιχτός από τις 7:00΄π.μ. έως και τις 9:00΄μ.μ. και θα τελούνται Ακολουθίες και  Θείες Λειτουργίες καθημερινά.

Την Πέμπτη 18 Ιουνίου: 7:00  π.μ. Όρθος και Θεία Λειτουργία. 8:30 μ.μ. Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ιούδα του Θαδδαίου.

Την Παρασκευή 19 Ιουνίου: 7:00 μ.μ. Εσπερινός – Ιερά Παράκληση και Χαιρετισμοί του Τιμίου Σταυρού.

Το Σάββατο 20 Ιουνίου: 7:00 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία. 7:00 μ.μ. Αναστάσιμος Εσπερινός, Ιερά Παράκληση εις τους Αγίους και Αγιασμός.

Την Κυριακή 21 Ιουνίου: 7:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. 12:00 μ.μ. Ιερά Παράκληση – Δέηση. Αναχώρηση των ιερών Θησαυρισμάτων.

 

Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΔΕΜΕΡΛΙΩΤΙΣΣΑ

Το Ιερόν Προσκύνημα της Παναγίας της Δεμερλιώτισσας βρίσκεται στο Σταυρό Φαρσάλων (παλιό Δεμερλί, απ’ όπου και ονομάστηκε). Στο σημείο αυτό διασταυρώνονται οι σιδηροδρομικές γραμμές Βόλου – Καλαμπάκας και Αθηνών -Θεσσαλονίκης.

Το Ιερό Προσκύνημα ανήκει πολιτικά και γεωγραφικά στην επαρχία Φαρσάλων του Νομού Λαρίσης, ενώ εκκλησιαστικά ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Ο Ναός τιμάται στη μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου, ημέρα της αποδόσεως της εορτής.

 

Η ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Η ιερά και θαυματουργική εικόνα της Παναγίας της Δεμερλιώτισσας έχει διαστάσεις 64X48 εκ. Στοιχεία για την προέλευση της εικόνας δεν γνωρίζουμε. Σύμφωνα με την παράδοση είναι μία από τις 70 εικόνες της Παναγίας που αγιογράφησε ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς.

Η εικόνα ανήκει στον τύπο της δεξιοκρατούσας και φέρει ασημένιο κάλυμμα εξαιρετικής τέχνης. Το ύφος της εικονιζόμενης Παναγίας είναι χαριτωμένο και καταδεκτικό. Φυλάσσεται στον ομώνυμο προσκυνηματικό ναό του Σταυρού Φαρσάλων. Η Χάρις της Υπεραγίας Θεοτόκου έκανε αμέτρητα θαύματα μέσω της εικόνας της Παναγίας της «Δεμερλιωτίσσης».

Στο εμπνευσμένο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος αναφέρθηκε στην μεγάλη ευλογία που είναι για την πόλη μας να έχουμε όλο αυτό τον θρησκευτικό πλούτο. Ας ευχαριστήσουμε την Παναγία μας και τους Αγίους μας που όλη αυτή την δύσκολη περίοδο της πανδημίας μας προστάτεψαν και είμαστε όλοι υγιείς. Και ας παρακαλέσουμε να μεσιτεύουν στον θρόνο του Αγίου Τριαδικού Θεού να μας δίνουν δύναμη και ενίσχυση στον αγώνα μας.

 

Προηγούμενο άρθρο Ομόφωνο όχι κατά των ανεμογεννητριών από το Περιφερειακό Συμβούλιο
Επόμενο άρθρο Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αργιθέας