Ειδήσεις

Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ


To «Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας» που ξεκίνησε το σχολικό έτος 2016-2017 από το ΥΠΠΕΘ με σκοπό τη διεύρυνση και αναβάθμιση των εκπαιδευτικών και εργασιακών προοπτικών των αποφοίτων των ΕΠΑΛ, αποτελεί μια προαιρετική εναλλακτική εκπαιδευτική διαδρομή μετά την αποφοίτηση από το ΕΠΑΛ. Παρέχοντας τη δυνατότητα στους ενήλικες αποφοίτους να εκπαιδευτούν σε χώρο εργασίας με αμοιβή ίση με το 75% του κατώτατου ημερομισθίου και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, οδηγεί σε πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 5 κατόπιν εξετάσεων πιστοποίησης από τον ΕΟΠΠΕΠ. Για τα αποτελέσματα όλων των ειδικοτήτων μπορούν να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι από την ιστοσελίδα του ΕΟΠΠΕΠ.

Η ανάπτυξη του προγράμματος «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας» των Επαγγελματικών Λυκείων αποτιμάται ιδιαίτερα θετικά, καθώς καταγράφεται συνεχής αύξηση του αριθμού μαθητευόμενων, διεύρυνση των διαθέσιμων ειδικοτήτων, αύξηση του αριθμού των σχολικών μονάδων που έχουν εντάξει τη μαθητεία στην εκπαιδευτική τους διαδικασία και αύξηση του αριθμού των τμημάτων μαθητείας που λειτουργούν σε αυτά.

Η επιτυχής εφαρμογή του θεσμού του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας  συνεχώς διευρύνεται και βελτιώνεται και είναι γεγονός ότι ο θεσμός αυτός αποτελεί σημαντική, κομβική μεταρρύθμιση για την σύνδεση των ΕΠΑΛ με τους χώρους εργασίας, αλλά συγχρόνως επιτυγχάνεται και το άνοιγμα των σχολείων στην τοπική κοινωνία.

Μια σημαντική παράμετρος για την επιτυχή συνέχιση του θεσμού αποτελεί η εμπλοκή δημόσιων και δημοτικών οργανισμών, ιδιωτών και κοινωνικών φορέων. Η προτεραιότητα που έχει δοθεί στη διεύρυνση του θεσμού της μαθητείας, έχει ήδη κινητοποιήσει σημαντικό αριθμό φορέων του δημόσιου τομέα και συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

Περισσότερα αναφορικά με φορείς Δημοσίου ή Ιδιωτικού τομέα που επιθυμούν να προσφέρουν θέσεις μαθητείας μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση του ΥΠΠΕΘ https://www.minedu.gov.gr/texniki-ekpaideusi-2/mathiteia/dimosieyseis-mathiteias

α) Για τους φορείς του Δημόσιου Τομέα που επιθυμούν να προσφέρουν θέσεις μαθητείας, απαιτείται Απόφαση του Δ.Σ. του φορέα ή Απόφαση του ανώτατου μονοπρόσωπου ή συλλογικού οργάνου διοίκησης του φορέα, η οποία θα σταλεί ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις mathiteia_apofaseis@minedu.gov.gr και mathiteia@oaed.gr μέχρι  30/6/2019.

β) Οι φορείς του Ιδιωτικού Τομέα που επιθυμούν να προσφέρουν θέσεις μαθητείας θα πρέπει να προβούν σε αναγγελία των διαθέσιμων θέσεων μαθητείας στο portal του ΟΑΕΔ  http://www.oaed.gr/angelia-theseon-matheteias  μέχρι 6/9/2019.

Το ΥΠΠΕΘ για την επόμενη σχολική χρονιά έχει εντάξει νέες ειδικότητες στο Μεταλυκειακό Έτος –Τάξη Μαθητείας. Το σύνολο των ειδικοτήτων αποφοίτων ΕΠΑΛ για τις οποίες οι φορείς μπορούν να διαθέτουν θέσεις μαθητείας για τμήματα με έναρξη τον Οκτώβριο του 2019 είναι οι εξής:

  1. Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
  2. Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων
  3. Γραφικών Τεχνών
  4. Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών
  5. Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού
  6. Βοηθός Ιατρικών –Βιολογικών Εργαστηρίων
  7. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
  8. Αισθητικής Τέχνης
  9. Βοηθός Φυσικοθεραπευτή
  10. Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
  11. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
  12. Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής
  13. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων
  14. Τεχνικός Οχημάτων
  15. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
  16. Βοηθός Νοσηλευτή
  17. Συντήρησης Έργων Τέχνης – Αποκατάστασης
  18. Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών
  19. Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ
  20. Βοηθός Φαρμακείου
  21. Κομμωτικής Τέχνης
  22. Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
  23. Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου
  24. Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού (logistics)
  25. Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών
  26. Αργυροχρυσοχοΐας
  27. Τεχνικός ζυθοποιίας
  28. Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος
  29. Βοηθός Οδοντοτεχνίτη

 

Προηγούμενο άρθρο Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην κοιλάδα των Τεμπών
Επόμενο άρθρο Η ΟικόΣφαιρα Καρδίτσας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος