Ειδήσεις

Με αφορμή το έγγραφο συναίνεσης για τον εμβολιασμό στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας


Οι υγειονομικοί, τα σωματεία και οι ομοσπονδίες μας, είμαστε υπέρμαχοι του εμβολιασμού ενάντια στο νέο κορονοϊό. Έγκαιρα και με πολύμορφες παρεμβάσεις ζητήσαμε να ενημερωθούν επίσημα και οργανωμένα όλοι οι  υγειονομικοί και γενικότερα ο λαός σχετικά με τα νέα εμβόλια με στόχο να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία. Ο εμβολιασμός είναι ένα από τα πολλά και σημαντικά όπλα που έχουμε μαζί με τις ΜΕΘ, τα κατάλληλα φάρμακα, την οξυγονοθεραπεία, τα μαζικά τεστ και τις άμεσες και αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων.

Η κυβέρνηση  στήριξε όλη τη στρατηγική της για την πανδημία στη λογική της ατομικής ευθύνης που είναι ουσιαστικά το μοναδικό «όπλο» που μας παρείχε από την πρώτη στιγμή. Την ίδια λογική ακολουθεί και το κείμενο συναίνεσης για τον εμβολιασμό ενάντια στον κορονοϊό, που απευθυνόταν σε υγειονομικούς πριν τον εμβολιασμό τους. Η κυβέρνηση, προωθώντας μονόπλευρα τη λογική της ατομικής ευθύνης, έχει εγκαταλείψει τους υγειονομικούς και όλο το λαό με τεράστιες ελλείψεις γιατρών και προσωπικού στα νοσοκομεία, με την πλήρη αποδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας λόγω των συνεχών μετακινήσεων προσωπικού για να μπαλώσουν τρύπες, με τα ελάχιστα διενεργούμενα τεστ, με τις ανεπαρκείς σε αριθμό κλίνες ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα και στη Θεσσαλία.

Με τις παλινωδίες στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας και κάνοντας λάστιχο τα μέτρα ανάλογα με τα επιχειρηματικά συμφέροντα στον τουρισμό, στις μεταφορές, στα σχολεία και στους χώρους εργασίας, η κυβέρνηση φέρει βαρύτατες ευθύνες τόσο για την εξέλιξη της πανδημίας όσο και για την εξάπλωση αντιεπιστημονικών και αναχρονιστικών απόψεων για τον κορονοϊό και τον εμβολιασμό.

Η κυβέρνηση δεν εξιλεώνεται για τις τεράστιες ευθύνες της στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με την «παραίτηση» του διοικητή του Νοσοκομείου Καρδίτσας, παρά το γεγονός ότι τον στήριζε όλο το διάστημα από το διορισμό του ως άξιο υλοποιητή της κυβερνητικής πολιτικής. Άλλωστε, το ίδιο υπουργείο διόρισε το συγκεκριμένο διοικητή «μετά βαΐων και κλάδων» σε ένα νοσοκομείο με 30% ελλείψεις σε μόνιμες θέσεις γιατρών, με περικοπή 200 οργανικών θέσεων από το 2012, με συγχωνεύσεις κλινικών, με απαρχαιωμένες υποδομές και ελλιπή υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Σε όλα αυτά δεν υπήρξε δραστική βελτίωση ούτε στον ενάμιση χρόνο διακυβέρνησής της, ούτε στους 10 μήνες της πανδημίας.

Η διακίνηση και δημοσιοποίηση του εν λόγω κειμένου από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου που αποτελεί και μέλος της ΠΟΕΔΗΝ, βοηθάει το παιχνίδι της κυβέρνησης να αποσπάσει την προσοχή από τα πραγματικά τεράστια προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Η έγκαιρη και πρωταρχική ενημέρωση των εργαζομένων είναι αυτή που μπορεί να ενισχύσει τις διεκδικήσεις τους. Ο πραγματικός αγώνας δίνεται μέσα στους χώρους δουλειάς των υγειονομικών με την κινητοποίησή τους και χωρίς την υποκατάσταση της δράσης τους.

Καλούμε την κυβέρνηση, με την ίδια αποφασιστικότητα που κάλεσε σε παραίτηση το δικό της  διαχειριστή της πανδημίας στο νομό, με την ίδια αποφασιστικότητα να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη όλων των κενών θέσεων μόνιμων γιατρών, στην αύξηση του μόνιμου νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, στη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που αγγίζουν το 15% των θέσεων εργασίας στο νοσοκομείο και στον πλήρη εξοπλισμό και αναβάθμιση των υποδομών. Τα κούφια λόγια για δήθεν άμεσες λύσεις και πυγμή έχουν ως μόνο στόχο να οδηγηθεί η συζήτηση μακριά από τα πραγματικά φλέγοντα ζητήματα της υγείας.

Καλούμε την κυβέρνηση αποφασιστικά να επαναφέρει με ασφάλεια την πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου και όλων των κλινικών για όλες τις παθήσεις και να μην παραμείνει η σημερινή λειτουργία ως νοσοκομείο μίας νόσου στην οποία προσαρμόστηκε από το διοικητή κατ’ εντολή της 5ης ΥΠΕ, του υπουργείου και της κυβέρνησης.

Καλούμε την κυβέρνηση να δείξει το ίδιο άγχος ώστε να αποκαταστήσει άμεσα τις καταστροφές στο νομό μας από τις πλημμύρες, όπως το κατεδαφισμένο κέντρο υγείας Μουζακίου, τις πλημμυρισμένες χειρουργικές αίθουσες και όλες τις κατεστραμμένες λαϊκές περιουσίες.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί και όλοι οι υγειονομικοί βρεθήκαμε από την αρχή της πανδημίας στην πρώτη γραμμή της μάχης με μοναδική μας έγνοια την περίθαλψη των αρρώστων και τη μεγαλύτερη δυνατή ετοιμότητα του συστήματος υγείας. Κύριο εμπόδιο μέχρι σήμερα σε αυτή την προσπάθεια αποτέλεσε και αποτελεί η πολιτική της κυβέρνησης που, παραλαμβάνοντας από την προηγούμενη ένα σύστημα σε φάση ιδιωτικοποίησης, συνέχισε την πλήρη αποδιοργάνωσή του, αφήνοντας τους ίδιους τους υγειονομικούς εκτεθειμένους.

Οι τεράστιες ευθύνες τους δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τα προβλήματα και τα παρελκόμενα της δικής τους πολιτικής. Γιατί η ατομική ευθύνη, ως η μόνη λύση στα λαϊκά προβλήματα, είναι η βάση της δικής τους πολιτικής.

Να αναλάβουν τώρα την πραγματική ευθύνη για άμεση και πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και για μαζικούς εμβολιασμούς.

Για να βρει ο λαός την υγεία που αξίζει και για την οποία δουλεύει μια ζωή!

 

Της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Το Αναπτυξιακό Κέντρο Θεσσαλίας σε διαδικτυακή συνάντηση
Επόμενο άρθρο Παρουσίαση της Νέας Δράσης του ΕΠΑνΕΚ μέσω διαδικτυακής ενημέρωσης