Με εξαιρετική επιτυχία η εκδήλωση των Φυσικών Καρδίτσας για το σύμπαν


Το Παράρτημα Καρδίτσας της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και το 1ο Γενικό Λύκειο Καρδίτσας είχαν την τιμή να φιλοξενήσουν τον κ. Μιχάλη Κορατζίνο ο οποίος είναι πειραματικός φυσικός στο CERN. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου στο αμφιθέατρο του 1ου Γενικού Λυκείου. Τίτλος της διάλεξης ήταν « Τα γρανάζια του σύμπαντος μέσα από τη σωματιδιακή Φυσική του CERN »

Ο κ. Κορατζίνος με ιδιαίτερα κατανοητό λόγο και παραδείγματα, ανέλυσε τη φιλοσοφία, τη λειτουργία και τους στόχους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών, τα μέχρι τώρα επιτεύγματα και ανακαλύψεις, την προσφορά του Οργανισμού στην ανθρώπινη γνώση και τις επιστήμες, καθώς και τις προοπτικές που αναπτύσσονται για την έρευνα στο μέλλον.

Το CERN είναι Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών που ιδρύθηκε το 1952 και ένα από  το ιδρυτικά μέλη ήταν και η Ελλάδα. Εκεί βρίσκεται ο Μεγάλος Αδρονικός Επιταχυντής LHC. Η έρευνα που γίνεται στο CERN χαρακτηρίζεται ως Έρευνα Μεγάλων Στόχων (Big Science), για τη διεξαγωγή της οποίας απαιτείται η συμβολή πολλών κρατών. Το βασικό αντικείμενο της έρευνας του CERN είναι η θεμελιακή φυσική, η οποία μελετά τα συστατικά και τις λειτουργίες του σύμπαντος.

100 μέτρα κάτω από το έδαφος της Γενεύης , στα Γαλλοελβετικά σύνορα , και σε μια περιφέρεια 27 χιλιομέτρων, επιστήμονες από όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας τα μεγαλύτερα και πλέον πολύπλοκα επιστημονικά όργανα για τη μελέτη τωνβασικών συστατικών της ύλης, τα στοιχειώδη σωματίδια και τις συγκρούσεις μεταξύ τους, οι φυσικοί αποκαλύπτουν τους νόμους της φύσεως.  

Το LHC (μαζί με τους ανιχνευτές του) είναι η μεγαλύτερη και πολυπλοκότερη μηχανή που έχει κατασκευάσει ποτέ ο άνθρωπος. 10.000 μαγνήτες, 1.700 ηλεκτρικά κυκλώματα, 27 χιλιόμετρα, λειτουργία σε -271 οC και ενέργεια λειτουργίας όση ενέργεια περικλείει ένα αεροπλανοφόρο τύπου Νίμιτς όταν κινείται με ταχύτητα μάχης (32 κόμβοι)

Στις 4 Ιουλίου του 2012 υπήρξαν οι πρώτες βάσιμες ενδείξεις ότι βρέθηκε το μποζόνιο Higgs. Πριν από ένα μήνα περίπου έγινε και η οριστική επιβεβαίωση της ανακάλυψης  του σωματιδίου Higgs. «Είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για το μποζόνιο Higgs, αν και ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να προσδιορίσουμε ακριβώς τι τύπου μποζόνιο Higgs είναι», δήλωσε το μέλος του CERN, Τζο Ινκαντέλα.

Η θεωρία για το υποατομικό σωματίδιο με την προσωνυμία «σωματίδιο-του θεού» διατυπώθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960 από το Βρετανό φυσικό Πήτερ Χιγκς. Ο Χιγκς πρότεινε την ύπαρξη ενός αόρατου δυναμικού πεδίου και ενός υποατομικού σωματιδίου που διαπερνά τα πάντα, λειτουργώντας ως «κόλλα» για κάθε είδους ύλη, δίνοντας μορφή σε αστέρια, πλανήτες, ακόμα και στους ανθρώπους.

Την εισήγηση ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση όπου τέθηκαν ζητήματα από το κοινό για τη φύση των πειραμάτων, τη χρησιμότητά τους, τις προοπτικές και τις δυνατότητες εργασίας στον οργανισμό, αλλά και τα μεγάλα ερωτήματα της δημιουργίας και εξέλιξης του Σύμπαντος και τη δυνατότητα κατανόησης της προέλευσης και της δομής της ύλης. Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα εικοσάλεπτη ταινία σχετικά με τη δημιουργία, την εξέλιξη και τη λειτουργία του οργανισμού.

Στην Εκδήλωση παρευρέθησαν ο Διευθυντής  της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Θωμάς Καρανίκας, η Σχολική Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών κ. Πασχαλίνα Κόζυβα, ο υπέυθυνος του ΕΚΦΕ Καρδίτσας κ. Σεραφείμ Μπίτσιος και εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων. Εξαιρετικά εντυπωσιακή ήταν η παρουσία και ενεργή συμμετοχή μαθητών και αποφοίτων – τώρα σπουδαστών – των σχολείων της πόλης μας, γεγονός που εκτός από ενθαρρυντικό, αποτελεί και κίνητρο για την πραγματοποίηση ανάλογων εκδηλώσεων.

 

Προηγούμενο άρθρο Σοβαρό τροχαίο ατύχημα στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Έκθεση κόμικ στη ΛΕΦΚ