Ειδήσεις

Με επιτυχία η ημερίδα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας


Ο ρόλος, ο τρόπος λειτουργίας και τα οφέλη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναδείχτηκαν κατά τη διάρκεια της σχετικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 16 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Καρδίτσας.

Η ημερίδα έγινε στο πλαίσιο της 18ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας που οργανώνει, από 20 έως 23 Σεπτεμβρίου, στο άλσος του Παυσιλύπου, η ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής), σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, την Αναπτυξιακή Καρδίτσας Α.Ε., το Κέντρο Εκπαίδευσης Αειφορίας Μουζακίου, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και τον Φυσιολατρικό Όμιλο Καρδίτσας.

Πρώτος το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, περιφερειακός σύμβουλος Καρδίτσας κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος ο οποίος στο χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η φετινή Ημερίδα είναι αφιερωμένη σε ένα θέμα πολύ επίκαιρο και συνάμα πολύ ενδιαφέρον και σοβαρό που χρήζει της προσοχής όλων μας αφού οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν τη βάση ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης, της πράσινης οικονομίας.

Επιχειρώντας μια μικρή εισαγωγή στο πολυδιάστατο αυτό ζήτημα, θα πρέπει να τονίσουμε πρώτα απ ΄ όλα πως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ή αλλιώς ήπιες μορφές ενέργειας ή πράσινη ενέργεια είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχονται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως ο άνεμος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες.

Το ενδιαφέρον γι ΄ αυτές τις ήπιες μορφές ενέργειας ανακινήθηκε τη δεκαετία του 1970, ως αποτέλεσμα κυρίως των απανωτών πετρελαϊκών κρίσεων της εποχής, αλλά και της αλλοίωσης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής από τη χρήση κλασικών πηγών ενέργειας.

Σήμερα πια λαμβάνονται υπόψη στους επίσημους σχεδιασμούς των ανεπτυγμένων κρατών για την ενέργεια, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οδηγία 2001/77 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιδιώκεται το 20% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια να καλύπτεται από εναλλακτικές πηγές μέχρι το 2020.

Όπως αντιλαμβάνεστε, φίλες και φίλοι, το θέμα είναι ανεξάντλητο και ιδιαιτέρως σημαντικό.

Η ΟικόΣφαιρα επέλεξε συνειδητά να αναδείξει φέτος το συγκεκριμένο ζήτημα και με την αρωγή όλων των συνδιοργανωτών, που στηρίζουν ενεργά την Οικολογική Γιορτή, θα προσπαθήσουμε από κοινού να ενημερώσουμε τους πολίτες και να ρίξουμε το ΄΄σπόρο΄΄ του προβληματισμού και του διαλόγου για ένα θέμα που αφορά την κοινωνία μας, αφορά το περιβάλλον, αφορά την ίδια την ποιότητα ζωής μας.

Οι εξαίρετοι ομιλητές θα φωτίσουν διάφορες πτυχές του ζητήματος και συνδυαστικά με τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις που θα ακολουθήσουν, είμαι βέβαιος πως θα προκύψουν χρήσιμα και άκρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα που θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Είναι μεγάλη μου χαρά που συμμετείχα ως Πρόεδρος στην Οργανωτική Επιτροπή και συνεργάστηκα τόσο εποικοδομητικά με αυτή την ομάδα ανθρώπων της ΟικόΣφαιρας που σε πείσμα των καιρών εξακολουθεί να πρεσβεύει το ιδεώδες της οικολογίας και να προσπαθεί να καταδείξει σε όλους εμάς ότι υπάρχει και άλλος τρόπος ζωής, ότι, πολύ απλά, η οικολογία είναι στάση ζωής».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της ΟικόΣφαιρας και Συντονιστής της 18ης Οικολογικής Γιορτής κ. Σωκράτης Βασιλάκος ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η προσπάθεια για να αναδειχθούν τα οικολογικά ζητήματα είναι συνεχής και συμπλήρωσε πως σήμερα πια το οικολογικό κίνημα έχει καθιερωθεί στη συνείδηση αρκετού κόσμου. «Όσοι πιο πολλοί ασχολούμαστε, τόσο καλύτερη ποιότητα ζωής θα έχουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ακολούθησε το κυρίως πρόγραμμα της ημερίδας το οποίο είχε ως εξής:

Α΄ Μέρος: Φωτοβολταϊκά, Ανεμογεννήτριες, Υδρογόνο

Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων ως Ανανεώσιμη πηγή Ενέργειας

Δρ. Μιχάλης Βλαχογιάννης, Μηχανολόγος Μηχανικός-τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Λάρισας

Ενώ το Υδρογόνο ως καύσιμη ύλη είναι μια πραγματικότητα, όμως η εφαρμογή του δεν προχωράει, γιατί;

Παναγιώτης Τσίνας, Φυσικός

Ηλεκτρονική παρέμβαση του συγγραφέα του βιβλίου «Ποιος φοβάται το Υδρογόνο;»  Δρ. Κώστα Λάμπου

Το ασυμβίβαστο των αιολικών πάρκων με τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλους

Σταμάτης Σεκλιζιώτης, Γεωπόνος (Α.Π.Θ.)-διδάκτωρ-αρχιτέκτονας τοπίου του τεχνολογικού Πανεπιστημίου Birmingham Αγγλίας

Β ΄Μέρος: Βιομάζα, Ενεργειακά κτίρια

Αξιοποίηση βιομάζας για παραγωγή-τυποποίηση εξευγενισμένων στερεών καυσίμων βιομάζας

Βασίλειος Φιλίππου, υποψήφιος διδάκτωρ Α.Π.Θ.-Υπεύθυνος παραγωγής εργοστασίου πέλλετ της Ε.Σ.Ε.Κ.

Κτήρια Ενεργειακά Σχεδόν μηδέν-Έξυπνα κτήρια, η  συμβολή τους στην εξοικονόμηση ενέργειας

Ευάγγελος Κατσαρός, πολιτικός μηχανικός

Η ημερίδα έκλεισε με έναν μπουφέ γευσιγνωσίας με προϊόντα Βιολογικής Γεωργίας βιοκαλλιεργητών Καρδίτσας.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Τελετή ονομασίας – αποφοίτησης στο ΚΕΣΝ
Επόμενο άρθρο Στο Μουζάκι ο 1ος Πανελλήνιος Φιλικός Αγώνας Αποστάσεων Αλεξιπτώτου Πλαγιάς