Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις τηε Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας


 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιηθήκαν οι διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε το γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων της Πρωτ/μιας Εκπαίδευσης του νομού μας.

 Τα παιδιά έδωσαν το καλύτερο εαυτό τους, εντυπωσιάζοντας μικρούς και μεγάλους με την άψογη παρουσία τους και τη δημιουργική τους έκφραση.

 Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλειος Τσιάκος, ο αντιδήμαρχοι κ. Νίκος Καραγιάννης, και Σοφία Αρβανιτάκου,  ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ορέστης Ψαχούλας, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΚ κ. ¨Όλγα Μακρή, η Δ/ντρια της ΔΗΚΕΚ κ. Ελένη Ντανοβασίλη, ο πρόεδρος της ΔΟΠΑΚ κ. Ιωάννης Ζορμπάς, η Δ/ντρια Πρωτ/θμιας Εκπ/σης κ. Ευθυμία Μητσιάδη, οι προϊστάμενοι των γραφείων  κ. Ευρυπίδης Καρακώστας και Παναγιώτης Αναστασίου, ο σχολικός σύμβουλος κ. Απόστολος Δαρόπουλος ο προϊστάμενος εκπ/κών θεμάτων κ. Κων/νος Παπατζιμούλης Διευθυντές και εκπαιδευτικοί Σχολικών Μονάδων με τους μαθητές τους και  αρκετοί γονείς.

Η υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων κ. Ευανθία Κοτρώτσιου επισήμανε πως, τα πολιτιστικά προγράμματα ως οργανωμένες δραστηριότητες διαφόρων σχολικών ομάδων, εμβαπτίζονται στις αξίες και στις αρχές της τέχνης και συνεισφέρουν σε μια βιωματική μάθηση κατάλληλη και αντάξια της παιδικής ηλικίας και ότι περιβάλλονται από ευχαρίστηση, αυτενέργεια και δημιουργικότητα στοχεύοντας στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη του μαθητή.

Οι πολιτιστικές δραστηριότητες προάγουν την ατομική και κοινωνική ανάπτυξη των συμμετεχόντων. Αποτελούν μορφή μάθησης μέσω της πράξης. Όσον αφορά στους νέους, αποτελούν μορφή μη τυπικής μάθησης.

Η μη τυπική και ανεπίσημη μάθηση παρέχει τη δυνατότητα στα άτομα να αποκτήσουν δεξιότητες και συμβάλλει στην προσωπική και κοινωνική τους ανάπτυξη.

Οι πολιτιστικές δράσεις προσφέρουν σημαντική προστιθέμενη αξία για την κοινωνία και την οικονομία και συμπληρώνουν το επίσημο σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Οι δραστηριότητες αυτές υλοποιούνται επί το πλείστον σε εθελοντική βάση με αποτέλεσμα να συνδέονται με τις ανάγκες, τις επιδιώξεις και τα ενδιαφέροντα των ατόμων.

Επιπρόσθετα, παρέχουν πολλαπλά αθροιστικά οφέλη, σε άτομα με λιγότερες ευκαιρίες, με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Οι θετικές εμπειρίες από εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να συμβάλλουν στη συνειδητοποίηση της αξίας του πολιτισμού. Επιπρόσθετα η έλλειψη καταναγκασμού και ελέγχου της επίδοσης, η δυνατότητα λήψης αποφάσεων, η ενεργός συμμετοχή, η προώθηση της δημιουργικότητας, της επικοινωνίας, η ενεργητική στάση των εκπαιδευομένων, η πρόθεση για τη συναισθηματική εμπλοκή τους, καθώς και η έμφαση στη συμμετοχή με όλες τις αισθήσεις έχουν ως στόχο την απόκτηση εμπειριών που διαφέρουν από την γνωστή εκπαιδευτική διαδικασία.

Με τρόπο μάλιστα ελκυστικό, όχι καταπιεστικό, ως απόλαυση, όχι ως αγγαρεία, ως βίωμα και ως σημαντική μάθηση, όχι ως μάθημα. Τους οδηγεί δηλαδή από νωρίς, σταδιακά, μελετημένα και με διάρκεια, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την Τέχνη και τον πολιτισμό γενικότερα. Όχι για να γίνουν μου­σικοί, ζωγράφοι, ηθοποιοί, συγγραφείς ή καλ­λιτέχνες, αλλά για να γίνουν καλλιεργημένοι πολίτες με ευαισθησίες για την Τέχνη, το ωραίο και την αισθητική. Για ό,τι απευθύνεται στην ψυχή και στο συναίσθημα, τη «συναισθηματική νοημοσύ­νη», που μπορεί άριστα να συμβαδίζει και να συ­μπληρώνει την καλλιέργεια της γνώσης, της λο­γικής και της κριτικής ικανότητας. Τελικός στόχος αυτής της έμφασης στον πολιτισμό είναι η εξασφάλιση μιας ποιότητας ζωής.

Με τον τρόπο αυτό οι δάσκαλοι βοηθούν κάθε μαθητή να ανακαλύψει πτυχές της προσωπικότητάς του, ταλέντα και ξεχωριστές ικανότητες, που ίσως αγνοεί. Και δεν είναι λίγες oι περιπτώσεις μαθητών που μέσα από τις σχολικές «ομάδες» βρίσκουν αυτό που πραγματικά τους ενδιαφέρει και τους συγκινεί και, κυρίως, έναν ουσιαστικό λόγο, για να αγαπήσουν το σχολείο. Πολλές φορές μάλιστα βρίσκουν τον  επιστημονικό και επαγγελματικό προσανατολισμό τους και το δρόμο που θα τους κάνει όχι μόνο επιτυχημένους επαγγελματίες, αλλά και ευτυχισμένους ανθρώπους.

Προηγούμενο άρθρο Κλειστά τα καταστήματα της πόλης μας την Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011
Επόμενο άρθρο «Και η πιο μικρή σου πράξη για το περιβάλλον… κάνει τον κόσμο καλύτερο!» από την COSMOTE