Με επιτυχία συνεχίζεται η 14η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας


«Με την ανακύκλωση τίποτα δεν πάει χαμένο». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι μαθητές των 1ου και 12ου, 4ου και 8ου Δημοτικών Σχολείων της Καρδίτσας που, το πρωί της Παρασκευής 19 Σεπτέμβρη, επισκέφθηκαν την Πανελλαδική Εκθεσιακή Αγορά Πιστοποιημένων Βιολογικών Προϊόντων, Χειροτεχνίας και Οικολογικών Δραστηριοτήτων που λειτουργεί, στο άλσος του Παυσιλύπου, στα πλαίσια της 14ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας, και συμμετείχαν στο «Λούνα παρκ της ανακύκλωσης».
Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που οργάνωσε η Εταιρεία Αξιοποίησης της Ανακύκλωσης εντυπωσίασαν τα παιδιά που μέσα από το παιχνίδι είχαν τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα την αξία της ανακύκλωσης.
Ακολούθως, ξεκίνησε το τριήμερο κηποτεχνίας με θέμα «Πώς οργανώνουμε και πως φροντίζουμε έναν κήπο. Δημιουργία τράπεζας παραδοσιακών σπόρων» – Δωρεάν διανομή φυταρίων λαχανικών φθινοπωρινής φύτευσης και δωρεάν διανομή παραδοσιακών σπόρων που παρουσίασε ομάδα γεωπόνων.
Αυτή ήταν η δεύτερη κατά σειρά ημέρα της 14ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας που οργανώνει, μέχρι και την Κυριακή 21 Σεπτέμβρη, η ΟικόΣφαιρα Καρδίτσας (Κίνηση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής), με συνδιοργανωτές το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (η διοργάνωση εντάσσεται στο νέο θεσμό του ΥΠΑΑΤ «Θεσμοφόρια 2014»), την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, το Europe Direct Καρδίτσας της ΑΝΚΑ ΑΕ, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρδίτσας, τη Διεθνή Ένωση Αστυνομικών – Τοπική Διοίκηση Καρδίτσας, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ Καρδίτσας και το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων.
Πρωί και απόγευμα, το άλσος του Παυσιλύπου γίνεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και ξένους επισκέπτες, που έχουν την δυνατότητα να περιηγηθούν στην Πανελλαδική Εκθεσιακή Αγορά Πιστοποιημένων Βιολογικών Προϊόντων, Χειροτεχνίας και Οικολογικών Δραστηριοτήτων (συμμετέχουν 44 συνολικά περίπτερα), αλλά και να συμμετάσχουν στις πολλές και ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα.
Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στον αγώνα κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και αυτό ακριβώς θα είναι και το θέμα της ενδιαφέρουσας ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21/9, και ώρα 10.30π.μ., στο Παυσίλυπο, με τη συμμετοχή αξιόλογων εισηγητών.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2014
ΠΡΩΙ
> 10.00 – 12.00 : «Παιχνίδια και γρίφοι για μικρούς και μεγάλους. Κώδικες – μηνύματα – επικοινωνία»
Υπεύθυνοι : Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου – ΕΚΦΕ Καρδίτσας – Ομάδα Εκπαιδευτικών
> 11.00 – 12.00 : «Φυσική καλλιέργεια αναβλάστησης με σβώλους σπόρων»
Υπεύθυνος : Δημήτρης Κωτίνας, δάσκαλος
> 11.00 – 12.30 : Τριήμερο κηποτεχνίας με θέμα «Πώς οργανώνουμε και πως φροντίζουμε έναν κήπο. Δημιουργία τράπεζας παραδοσιακών σπόρων» – Δωρεάν διανομή φυταρίων λαχανικών φθινοπωρινής φύτευσης και δωρεάν διανομή παραδοσιακών σπόρων
Παρουσιάζει ομάδα γεωπόνων
> 12.15 – 13.00 : Ομιλία με θέμα «Περμακουλτούρα και φυσική καλλιέργεια»
Υπεύθυνος : Αριστοτέλης Τσόγκας, Γεωπόνος Msc

ΑΠΟΓΕΥΜΑ
> 18.00 – 19.00 : Εργαστήρι κατασκευής τσάντας από βιβλία
Υπεύθυνη : Δήμητρα Μαυρογιάννη, χειροτέχνης
> 18.30 – 20.30 : «Εκπαιδευτικό δράμα βασισμένο στην Φρουτοπία»
Υπεύθυνος : Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση – Θεατρικό Εργαστήρι ΡΟΔΑ
> 19.00 – 20.30 : Τριήμερο κηποτεχνίας με θέμα «Πώς οργανώνουμε και πως φροντίζουμε έναν κήπο. Δημιουργία τράπεζας παραδοσιακών σπόρων» – Δωρεάν διανομή φυταρίων λαχανικών φθινοπωρινής φύτευσης και δωρεάν διανομή παραδοσιακών σπόρων
Παρουσιάζει ομάδα γεωπόνων
> 20.30 – 21.15 : Παρουσίαση του προγράμματος του Δημοτικού σχολείου Καρδιτσομάγουλας «Μεγαλώνω … μέσα σε χρώματα και αρώματα – Σχολικός Βοτανόκηπος»
Υπεύθυνες : Ευαγγελία Παπαδοπούλου, Γεωργία Παλαπέλα, δασκάλες
> 21.15 – 22.30 : Προβολή της ταινίας «Τρόφιμα Α.Ε. – Τι τρώμε και πώς παράγεται»
Υπεύθυνος : Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας
> 21.30 – 23.30 : Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους STARmata Band

Ώρες λειτουργίας της Εκθεσιακής Αγοράς
• Σάββατο και Κυριακή : 10.00 – 14.30 και 17.30 – 22.30

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, Δήμος Καρδίτσας, Europe Direct Καρδίτσας της ΑΝΚΑ ΑΕ, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου, Διεθνής Ένωση Αστυνομικών-Τοπική Διοίκηση Καρδίτσας, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ Καρδίτσας, Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων
ΧΟΡΗΓΟΙ
Δήμος Καρδίτσας
ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ Α.Ε. Καρδίτσας
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΥΤΣΙΛΗΣ (Αλουμινοκατασκευές – σιδηροκατασκευές), Καλλίθηρο / Τηλ. : 6972707142
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
EMELLAS – «Η τεχνολογία των ενεργών μικροοργανισμών», Αθήνα / Τηλ. : 210-9765464
ΣΙΔΕΡΑ – ΛΑΜΑΡΙΝΕΣ Αθανάσιος Τσιαμαντάς και Σία Ο.Ε, Καρδίτσα / Τηλ. : 24410-26012
Συνεταιριστική Ελαιοχρωματιστών – Σκούρας Βασίλης, Καρδίτσα / Τηλ. : 24410-26372

 

 

Προηγούμενο άρθρο Στα Υπουργεία για τη στελέχωση των δήμων ο Δημ. Τσιαντής
Επόμενο άρθρο Δωρεάν περισυλλογή νεκρών ζώων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας