Ειδήσεις

Με επιτυχία το 1ο Μαθητικό Συνέδριο στην Καρδίτσα


Με τίτλο «Δημιουργική Πολυφωνία στο Σύγχρονο Σχολείο», το 1οδιήμερο μαθητικό συνέδριο ολοκλήρωσε τις εργασίες του με επιτυχία στην Καρδίτσα. Η επίσημη έναρξηέγινε στη Δημοτική Πινακοθήκη, με χαιρετισμό του Διευθυντή Εκπαίδευσης Μιχάλη Παπανούσκα. Το Συνέδριο τίμησε με την παρουσία του ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Παύλος Χαραμής,  ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο σχεδιασμό αλλά και στους προβληματισμούς που υπάρχουν σε ό,τι αφορά στην εκπαιδευτική πολιτική, ενώ ο Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Χρήστος Ντάμπλιας εκπροσωπώντας  την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν μέσα από παρόμοιες δράσεις,  τόσο για τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς. Ακολούθησε συζήτηση πάνω σε εκπαιδευτικά ζητήματα που συντόνισε η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Γεωργία Καραγιάννη. Μέσα σε ένα διήμερο, στους φιλόξενους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης και του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας, πάνω από 500 μαθητές και μαθήτριες παρουσίασαν με τη χρήση πολυμέσων, περισσότερες από 60 ατομικές καιομαδικές  εργασίες, που υλοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς, υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών του σχολείου τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο συνέδριο συμμετείχεη πλειονότητα των Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, παρουσιάζοντας θέματα από πέντε ευρείες ενότητες: την ενεργή πολιτειότητα που ουσιαστικά αφορά την συμμετοχή στα κοινά, την αειφορία, το περιβάλλον, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Χρησιμοποιήθηκε συγκεκριμένη μεθοδολογία όπως επίσης και οι προβληματισμοί και υλικά που ενυπάρχουν σε μαθήματα, σε σχολικές δραστηριότητες και σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου υπήρχε συνεχής ζωντανή online μετάδοση μέσω του διαύλου “Καρδίτσα LiveStreaming”, και οιμαθητές και μαθήτριες των σχολείων είχαν την ευθύνη  τόσο  των παρουσιάσεων αλλά και των προεδρείων που ρύθμιζαν την εξέλιξη του συνεδρίου, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι δεν παρατηρήθηκε η παραμικρή καθυστέρηση, γεγονός που σημαίνει ότι οι μαθητές διαφύλαξαν τη διαδικασία, σεβόμενοι τους χρόνους και τους κανόνες της διαδικασίας.

Toσυνέδριο χαρακτηρίσθηκε από την πρωτοτυπία των παρουσιάσεων, την άνεση χειρισμού των πολυμέσων, τη διαθεματικότητα και διασχολική επικοινωνία, την ενίσχυση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων και την ανταλλαγή ιδεών και καινοτόμων πρακτικών, πουαποτελούν θετικά στοιχεία αποτίμησης, θέτοντας τα θεμέλια για τη συνέχιση του θεσμού στο μέλλον.

Η όλη διοργάνωση  υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Καρδίτσας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, τη στήριξη του Δήμου Καρδίτσας και βρισκότανυπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο 30ο Συμπόσιο στο Αγρόκτημα Βασιλάκου
Επόμενο άρθρο Δράσεις του Συλλόγου Καρδιτσιωτών Φθιώτιδας