Ειδήσεις

Με θεία ευλάβεια ο στολισμός των Επιταφίων σε όλο το Νομό


Σε κλίμα κατάνυξης και θρησκευτικής ευλάβειας οι πιστοί συνέρρεαν, από νωρίς το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, σε όλους τους Ιερούς Ναούς της πόλης της Καρδίτσας, και όχι μόνο, προκειμένου να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο.

Η Μεγάλη Παρασκευή, εξάλλου, είναι η ημέρα που συμβολίζει το Θείο Δράμα,  όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η Σταύρωση του Χριστού το ξημέρωμα τις ίδιας μέρας.

Τις πρωϊνές ώρες, τελέστηκε  η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και ακολούθως ξεκίνησε το προσκύνημα. Μικροί και μεγάλοι σχημάτιζαν ατελείωτες ουρές περιμένοντας ευλαβικά για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν.

Αξίζει να σημειώσουμε πως παλιότερα οι γυναίκες μοιρολογούσαν και κλαίγανε για τον Χριστό, ενώ άλλοι προσκυνούν και αποτίουν φόρο τιμής στον Σταυρωθέντα Χριστό. Απ’ τα ξημερώματα τις ίδιας μέρας ετοιμάζεται και ο επιτάφιος. Περί το μεσημέρι της ημέρας, ο Χριστός αποκαθηλώνεται απ΄ το Σταυρό και τοποθετείται στον Επιτάφιο. Όλη την ημέρα οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε όλη την Ελλάδα και παραδοσιακά απαγορεύεται κάθε εργασία, ενώ γίνεται αυστηρότατη νηστεία και απαγορεύεται και η κατάποση του λαδιού.

 

Προηγούμενο άρθρο Πασχαλινό μήνυμα του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαν/σάλων
Επόμενο άρθρο Σύλληψη δύο ατόμων για κλοπή και απόπειρα κλοπής