Ειδήσεις

Με λαμπρότητα τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Γ. Καραϊσκάκη


Διαχρονικό σύμβολο αγωνιστικότητας, ηρωισμού, αυταπάρνησης, αλλά και ενότητας αποτελεί ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο έφιππος ανδριάντας του οποίου κοσμεί πλέον την κεντρική πλατεία (Ελευθερίας) της Καρδίτσας. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για το άξιο τέκνο του Μαυρομματίου και του Έθνους μας που φιλοτέχνησε η γλύπτρια Νικολίτσα- Λητώ Λεοντή και χρηματοδότησαν ο Δήμος Καρδίτσας (55%), η Περιφέρεια Θεσσαλίας- Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (35%), η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων (5%) και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας (5%) πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 28/1 με λαμπρότητα, παρουσία των θρησκευτικών, στρατιωτικών και πολιτικών αρχών του τόπου, εκπροσώπων φορέων, συλλόγων και πλήθους κόσμου.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Δήμο Καρδίτσας ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο προ του μνημείου στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του στη συνέχεια συνεχάρη όλους τους φορείς που είχαν την πρωτοβουλία να ανεγερθεί ο έφιππος ανδριάντας, την οποία στήριξε και η Ι.Μ.Θ.Φ. “ως ελάχιστο δείγμα τιμής και προσκύνημα σ’ αυτόν τον μεγάλο άνδρα που έδωσε τη ζωή του για την ελευθερία της πατρίδας”.

Στα μηνύματα ενότητας που έστειλε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, τόσο στα πεδία των μαχών, όσο και με τα τελευταία λόγια πριν το θάνατό του αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός υπογραμμίζοντας οτι σήμερα αυτά τα μηνύματα είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ.

Ένα αίτημα όλων των Καρδιτσιωτών που έγινε πραγματικότητα με τη συνεργασία των τοπικών φορέων χαρακτήρισε την φιλοτέχνηση του έφιππου ανδριάντα του Γ. Καραϊσκάκη ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασ. Τσιάκος, τονίζοντας οτι με το μνημείο αυτό θα τιμούμε και όλους τους επιφανείς και αφανείς ήρωες του 1821.

“Εμβληματική μορφή όχι μόνο για την Καρδίτσα, αλλά και για όλο το Έθνος μας” χαρακτήρισε τον Γεώργιο Καραϊσκάκη ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γ. Κωτσός επισημαίνοντας το πόσο επίκαιρο είναι το μήνυμα της ενότητας που έστειλε ο ήρωας με τους αγώνες του, και πόσο ανάγκη έχουμε σήμερα όλοι και ιδιαίτερα η νέα γενιά από τέτοιους “φωτεινούς φάρους.

Στο μήνυμα της εθνικής ενότητας που εκπέμπει η μορφή του Καραϊσκάκη αναφέρθηκε και η γλύπτρια κ. Νικολίτσα Λεοντή, η οποία ευχαρίστησε τους τοπικούς φορείς που την εμπιστεύθηκαν για την φιλοτέχνηση του μνημείου.

Ως απόδοση οφειλόμενης τιμής στον ήρωα, ως σημείο αναφοράς που θα χαρακτηρίζει και θα αναβαθμίζει την πόλη μας και ως ένα έμπρακτο δείγμα συνεργασίας των φορέων για την επίτευξη κοινών στόχων προς όφελος του τόπου χαρακτήρισε την ανέγερση του μνημείου ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος, ο οποίος ευχαρίστησε τους προκατόχους του κ.κ. Δομ. Βερίλλη και Κων. Παπαλό και τα Δημοτικά Συμβούλια της θητείας τους, το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, τα Περιφερειακά Συμβούλια, την Ιερά Μητρόπολη, τους Προέδρους και τα Συμβούλια της ΤΕΔΚ και της ΠΕΔ Θεσσαλίας, την πρώην Ν.Α., τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους εργαζόμενους του Δήμου καθώς και τους συνετελεστές της εκδήλωσης των αποκαλυπτηρίων και φυσικά τη γλύπτρια κ. Νικολίτσα Λεοντή και τον πατέρα της επίσης Στάθη Λεοντή για το υψηλής αισθητικής έργο και τον κατασκευαστή του βάθρου στο οποίο στήθηκε.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρώην Δήμαρχος Καρδίτσας και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας Ν. Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλης ο οποίος χαρακτήρισε λαμπρή ημέρα για την Καρδίτσα τα αποκαλυπτήρια του έφιππου ανδριάντα του Γ. Καραϊσκάκη, ο οποίος υπήρξε, όπως είπε η καταπληκτικότερη μορφή από τους αγωνιστές του 1821. “Ήταν αυτός, που όταν εμφανίστηκε στην πλέον δύσκολη στιγμή της Επανάστασης, σαν από μηχανής θεός άλλαξε όλο το σκηνικό του αγώνα. Υπήρξε όμως και η πλέον δραματική μορφή από τους αγωνιστές, που η ζωή και η δράση του συγκινεί και αποτελεί παράδειγμα μέχρι και σήμερα. Αυτό είναι, κυρίως, οι λόγοι για τους οποίους το  άξιο τέκνο του Μαυροματίου, συνεχίζει 190 χρόνια μετά το θάνατό του, να εμπνέει  όλους εμάς, όλους τους Έλληνες” τόνισε ο κ. Βερίλλης, για να αναφερθεί στη συνέχεια στις νικηφόρες μάχες του ήρωα, στα ατράνταχτα στοιχεία που αποδεικνύουν οτι γενέτειρά του ήρωα είναι το Μαυρομμάτι, στη συνεισφορά της οικογένειάς του και ιδιαίτερα στο γιο του Σπυρίδωνα και τον εγγονό του Γεώργιο, οι οποίοι υπήρξαν εκλεγμένοι βουλευτές Καρδίτσας και σημαντικές προσωπικότητες της δημόσιας ζωής της Ελλάδας, ενώ αναφερόμενος στο μνημείο εξέφρασε την  άποψη οτι το άγαλμα εκπέμπει δυναμισμό, κίνηση και πλαστικότητα  και διαθέτει μνημειακό χαρακτήρα. “Κυρίως όμως παραπέμπει στο πνεύμα του Γεωργίου Καραϊσκάκη του γενναίου, ακούραστου, ορμητικού, ριψοκίνδυνου πολεμιστή. Και γι΄αυτό, για όλα αυτά, για το σημαντικό αυτό καλλιτεχνικό έργο που θα κοσμεί από σήμερα την κεντρικότερη πλατεία της πόλης μας ευχαριστούμε την γλύπτρια Νικολίτσα Λεοντή.” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βερίλλης για να καταλήξει:

“Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης πάντα θα δείχνει τον δρόμο του δικού μας  χρέους και κυρίως τον δρόμο του χρέους μας για την κατοχύρωση του μέλλοντος των επόμενων γενεών μας.”

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του έφιππου ανδριάντα από τους εκπροσώπους των φορέων που χρηματοδότησαν την ανέγερσή του. Στεφάνια κατέθεσαν οι : ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο Δ/κτης ΣΜΥ Τρικάλων Ταξίαρχος Δημ. Τσιπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Β.Τσιάκος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γ. Κωτσός, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Καρδίτσας  κ. Περιστέρης, ο Δκτης Πυροσβεστικής Πύραρχος Σωτ. Κορέλλας, ο Δ/κτης ΚΕΣΝ Αντισυνταγματάρχης Ηλ. Νάκος, ο βουλευτής και Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ κ. Κων. Τσιάρας ως εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο απόγονος του ήρωα κ. Γεώργιος Λεωνίδας Καραϊσκάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού κ. Καραΐσκος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Καρδίτσας κ. Ι. Ντενησιώτης, ο απόγονος του ήρωα Γεώργιος Λεωνίδας Καραϊσκάκης, ο κ. Βασ. Νίκου ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Απανταχού Καρδιτσιωτών, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μαυρομματίου “Ο Καραϊσκάκης” κ. Δημ Γιώτης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαυρομματίου κ. Γ. Νάσιος, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Μαυρομματιανών Αθηνών “Ο Καραϊσκάκης” κ. Ηλ. Πανάγου- Αντωνοπούλου και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Σωματείων “Η  Πανθεσσαλική Στέγη” κ. Στεφ. Κούτρας.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου απο τη Δημοτική Φιλαρμονική, τον οποίο τραγούδησε το άγημα του ΚΕΣΝ Ρούσσου και ολοκληρώθηκε με την εμφάνιση του χορευτικού τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου “Ο Καραϊσκάκης”

 

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα
Επόμενο άρθρο Έκοψε την πίτα του το ΚΑΠΗ Καλλιφωνίου