Με το καλημέρα αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και στα τέλη άρδευσης του Δήμου Σοφάδων


Ανεπαρκής – αντιλαϊκός αλλά και αναξιόπιστος χαρακτηρίστηκε ο προϋπολογισμός για το έτος 2015 του Δήμου Σοφάδων από το δημοτικό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σωτήρη Στουρνάρα.

Ειδικότερα: ο προϋπολογισμός που έφερε και ψήφισε την Κυριακή 30 Νοέμβρη η πλειοψηφία του Δ.Συμβουλίου είναι φτωχός σε σχέση με τις ανάγκες του Δ. Σοφάδων και υλοποιεί στο ακέραιο τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης.

Προβλέπει αυξήσεις στα τακτικά έσοδα ( τέλη, μισθώματα κλπ ) και μειώσεις στα έσοδα από ΚΑΠ ( κρατική επιχορήγηση ). Συγκεκριμένα οι αυξήσεις που προβλέπει, αφορούν τα δημοτικά τέλη στα καταστήματα των πρώην δήμων Ταμασίου, Μενελαϊδας, Ρεντίνας και Άρνης και τα τέλη άρδευσης. Προβλέπει επίσης έσοδα που δεν πρόκειται να εισπραχθούν και έργα που δεν θα εκτελεστούν. Χαρακτηριστικό αυτής της αναξιοπιστίας του προϋπολογισμού είναι το γεγονός, ότι από το φετινό πρόγραμμα έργων προϋπολογισμού 5.500.000  ευρώ θα εκτελεστεί μέχρι τέλους του έτους ποσοστό μόλις 22%. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και με το πρόγραμμα έργων 2015 το ύψος του οποίου ανέρχεται στα 4.000.000 ευρώ

Οφειλές παρελθόντων ετών που αγγίζουν τα 2.000.000 ευρώ δεν πρόκειται να εισπραχθούν αφού οι δημότες αδυνατούν να πληρώσουν, κάτω από τη  συνεχόμενη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται σ’όλα τα μέτωπα.

Υπάρχουν στο προϋπολογισμό δαπάνες για απασχόληση εποχικού προσωπικού , έσοδα από ανταποδοτικά σε υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας ( παιδικοί σταθμοί κλπ), δαπάνες για συμμετοχή σε δίκτυα, τα οποία δίκτυα αποσκοπούν σε ιδιωτικοποίηση της υγείας – πρόνοιας κλπ, δαπάνες για ανάθεση εργασιών σε τρίτους ( σκουπίδια κλπ ).

Από το τεχνικό πρόγραμμα έτους 2015 λείπουν έργα αντιπλημμυρικά, έργα προστασίας από πυρκαγιές, έργα και δραστηριότητες για προστασία από τους σεισμούς, έργα αποχέτευσης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους που επιγραμματικά σημειώσαμε,  ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Στουρνάρας , καταψήφισε τις αυξήσεις στα τέλη, το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του Δ. Σοφάδων.

Η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής αλλά και η μείζονα μειοψηφία που μέχρι πρόσφατα ήταν πλειοψηφία, είναι υπόλογες στους δημότες μας, που οι πλειοψηφίες αυτές, δέχονται μοιρολατρικά και υλοποιούν στο ακέραιο τις αντιλαϊκές πολιτικές της κεντρικής εξουσίας.

Είναι πολιτικό το ζήτημα της συνεχούς μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους της χώρας και η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής του Δ. Σοφάδων εσκεμμένα αποφεύγει να το δει ως τέτοιο. Δεν λέει  την αλήθεια στους δημότες μας  όταν ισχυρίζεται ότι η συγκυρία, η κακή διαχείριση της προηγούμενης διοίκησης και η οικονομική κρίση την αναγκάζει να φέρει τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό.

Η μείωση της χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης ξεκινάει από πολύ παλιά. Θυμίζουμε το μικρό ποσοστό χρηματοδότησης της Τ.Δ από τον προϋπολογισμό του κράτους, την κατ΄ετος παρακράτηση από την κεντρική εξουσία, μέρους των θεσμοθετημένων πόρων της Τ.Δ, τις αλλαγές στο σύνταγμα για τις υποχρεώσεις του κράτους προς  την Τ.Δ και βέβαια αυτόν το νόμο « ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», που θέλει τη Τ.Δ , να λειτουργεί «αυτοτελώς» με ίδιους πόρους, να λειτουργεί ως επιχείρηση και όχι με κρατική χρηματοδότηση. Να είναι  δηλαδή η Τ.Δ. το μακρύ χέρι της εξουσίας ληστεύοντας  τους πολίτες.

Επίσης με αφορμή τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Στουρνάρας , επεσήμανε την ανάγκη οργανωμένης και μαζικής αντίστασης – ανυπακοής σ’ αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές που ξεκινάνε από την Ε.Ε , την κυβέρνηση  και υλοποιούνται και από την πλειοψηφία της δημοτικής αρχής.

Εδώ και τώρα να διεκδικήσουμε :

  • Πλήρη χρηματοδότηση των δήμων από το κράτος , για το σύνολο των αναγκών τους
  • Επιστροφή των πόρων της Τ.Δ που παρακρατήθηκαν
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
  • Πρόσληψη μόνιμου αναγκαίου προσωπικού , με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και δραστηριοτήτων της Τ.Δ
  • Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και στα έργα των δήμων
  • Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς και των άλλων ανταποδοτικών τελών.
  • Έργα υποδομής στην αγροτική παραγωγή, όπως είναι το αρδευτικό δίκτυο και η αγροτική οδοποιϊα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΣΟΦΑΔΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Προηγούμενο άρθρο Εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος Δήμου Σοφάδων
Επόμενο άρθρο Αγκαλιάστε τη ζωή στο Νομό μας