Με 500.000 Ευρώ χρηματοδοτείτε για την κατασκευή Μ.Ε.Α Δ. Θεσσαλίας


 Το υπουργείο εσωτερικών αντιμετώπισε θετικά το αίτημα που είχε υποβάλει η ΠΑΔΥΘ για χρηματοδότηση της μελέτης κατασκευής μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στο ΧΥΤΑ Δυτικής Θεσσαλίας.

 Ο Υφυπουργός εσωτερικών κ. Νάκος ανακοίνωσε ότι διατίθενται άμεσα 500.000 ευρώ για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών.  

Ο κ. Κωτσός σε δηλώσεις εξέφρασε την ικανοποίηση του για την άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου Εσωτερικών στο αίτημα που είχε υποβάλει η ΠΑΔΥΘ.  Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι  σύμφωνα  με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά  και με την κείμενη νομοθεσία προωθείται η λειτουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) αντί για Χώρους Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (Χ.Υ.Τ.Α.). Για τη λειτουργία των Χ.Υ.Τ.Υ. απαιτείται η προηγούμενη Επεξεργασία των Αποβλήτων έτσι ώστε να ανακτηθούν από αυτά χρήσιμα υλικά και ενέργεια και να οδηγηθούν για τελική ταφή   μόνο τα υπολείμματα των διεργασιών.

Στους  Νομούς Καρδίτσας/Τρικάλων  δεν λειτουργεί σήμερα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.),απαραίτητη για την λειτουργία του ΧΥΤΥ.  Αξίζει να αναφερθεί ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λειτουργούν μονό ΧΥΤΥ. Κατά τον σχεδιασμό του Χ.Υ.Τ.Α. Δυτικής Θεσσαλίας που λειτουργεί στα Τρίκαλα  είχε προβλεφθεί χώρος  για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την κατασκευή της παραπάνω Μονάδας είναι η εκπόνηση των σχετικών μελετών, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Με την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών θα επιτευχθεί η πλήρης ωρίμανση του έργου ώστε να είναι επιλέξιμο για χρηματοδότηση. Είμαστε δήλωσε ο κ.Κωτσός πολύ ικανοποιημένοι για την χρηματοδότηση των  μελετών ώστε με την ολοκλήρωση τους να προχωρήσουμε στην  υλοποίηση του έργου. Ενός έργου σύγχρονου που η  σημασία της κατασκευής   του  είναι αρκετά σημαντική γιατί  συμβάλλει στην προστασία και αναβάθμιση του Περιβάλλοντος στους  Νομούς  Καρδίτσας και Τρικάλων.

Προηγούμενο άρθρο Κέντρο Υποστήριξης & Παροχής Συμβουλών για άτομα με Ειδικές Ανάγκες
Επόμενο άρθρο Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων