Ειδήσεις

Μια ιδιαίτερη προσκυνηματική επίσκεψη από το 2ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας


Στα πλαίσια πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο « Ανιχνεύοντας τα μονοπάτια του Αγίου Όρους» μαθητές  του 2ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας με επικεφαλής το Διευθυντή του σχολείου Αναστάσιο Τσίρα και συνοδούς τους εκπαιδευτικούς Προσγολίτη Ευάγγελο, Μάττα Ευθύμιο και Κρανίτσα Απόστολο  πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιο Όρος.

Στόχοι του προγράμματος ήταν :

  • να γνωρίσουν τις μονές, τη ζωή των μοναχών, το φυσικό περιβάλλον του Αγίου Όρους, καθώς και τον τρόπο διοίκησής του
  • να γνωρίσουν οι μαθητές βασικές έννοιες που έχουν σχέση με το «Περιβόλι της Παναγίας », τον μοναχισμό και την προσφορά του στην κοινωνία, καθώς και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
  • να συνειδητοποιήσουν τους λόγους για τους οποίους ο «΄Αθως»  της μεγάλης εθνικής, ιστορικής, θρησκευτικής, γραμματειακής και πολιτισμικής αξίας χαρακτηρίζεται “καταφύγιο” και “μουσείο” μοναδικού θησαυρού ελληνικής τέχνης και γραμμάτων
  • να γνωρίσουν τις θαυματουργές εικόνες των μονών και την τέχνη στο Άγιο Όρος.

Με αφετηρία την Ουρανούπολη,  παίρνοντας το πλοίο της γραμμής  εκπαιδευτικοί και μαθητές έφτασαν στη Δάφνη,  το λιμάνι του Αγίου Όρους , από όπου με λεωφορειάκι επισκέφθηκαν διαδοχικά το κελί του πατρός Ευθυμίου στην έρημο της Καψάλας, τη σκήτη του Αγίου Ανδρέα και τη Αθωνιάδα Σχολή  που

βρίσκονται στην πρωτεύουσα του Αγίου ΄Ορους τις Καρυές, την Ιερά μονή Κουτλουμουσίου  όπου φιλοξενείται η θαυματουργή εικόνα « Παναγία, η Φοβερά Προστασία».

Από την μονή Κουτλουμουσίου οι περιηγητές μετέβησαν  στο κελί του Μοναχού Γαβριήλ και  την περιοχή της Παναγούδας, στο κελί της οποίας ασκήτεψε  ο Αγιος Παΐσιος και περπατώντας μέσα από το μονοπάτι του δάσους έφτασαν την Ιερά Μονή Ιβήρων όπου και διανυκτέρευσαν.

Στην ιερά μονή Ιβήρων η ομάδα προσκύνησε  την Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας.

Την επόμενη μέρα, πρώτος σταθμός ήταν η Ιερά Σκήτη  του Τιμίου Προδρόμου (Ρουμάνικη) με την θαυματουργή εικόνα της «Παναγίας της αχειροποιήτου» και από εκεί .το κελί του πατρός Ιωσήφ στην περιοχή της Βίγλας, την σπηλιά του Αγίου Αθανασίου και την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας όπου και διανυκτέρευσαν. Στην παραπάνω μονή προσκύνησαν τον τάφο του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου, και το βράδυ συμμετείχαν  στην ιερά αγρυπνία προς τιμή του Ακαθίστου ΄Υμνου.

Την επόμενη ημέρα έφτασαν στον τελευταίο προορισμό τους την Ιερά Μονή Βατοπεδίου όπου και διανυκτέρευσαν.

Στη μονή Βατοπεδίου υπάρχουν πολλές θαυματουργές  εικόνες, οι πιο γνωστές από τις οποίες είναι αυτές  της Παναγίας της Οδηγήτριας, της Παραμυθίας, της Παντάνασσας, της Βηματάρισσας, της Αντιφωνήτριας, της Ελαιοβρύτισσας και της Εσφαγμένης.

Την Κυριακή το πρωί μετά τη θεία λειτουργία οι περιηγητές βρέθηκαν στο δρόμο της επιστροφής. Με καραβάκι άφησαν το Άγιο ΄Ορος για την Ιερισσό και με μία στάση στο Σταυρό, έφτασαν στην Σουρωτή, στην ιερά  μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, όπου και προσκύνησαν τον τάφο του Αγίου Παϊσίου και ευλογημένοι επέστρεψαν- απόλυτα ικανοποιημένοι από αυτή την προσκυνηματική  επίσκεψη- στην πόλη τους.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση εργασίας επιχειρήσεων της β’ Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου με την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σοφάδων