Ειδήσεις

Μια υπόσχεση, ανάμεσα σε γλύπτες και ζωγράφους


Με ωραίες δράσεις, συνεχίστηκαν και την Τετάρτη 8 Ιουλίου, οι Καλοκαιρινές Δραστηριότητες Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας.

Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου»,  η σημερινή ημέρα ήταν αφιερωμένη στη ζωή και τα έργα του διάσημου Αμερικανού ζωγράφου Jackson Pollock και στην ιδιαίτερη ζωγραφική του με τις σταγόνες και τις “πιτσιλιές” του.

Τα παιδιά έδειξαν τις δυνάμεις τους,  δημιουργώντας σχέδια με σταγόνες, με πινέλα και χρώματα, που ήταν δωρεά από το κατάστημα ΙΚΕΑ Θεσσαλίας.

Οι μικροί γλύπτες της Παιδικής Βιβλιοθήκης Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού», ήρθαν σε επαφή με το έργο του σπουδαίου καλλιτέχνη Παύλου μέσα από το βιβλίο της Κατερίνας Ζαχαροπούλου «Παύλος» από τις εκδόσεις  «μικρή Μίλητος» και με λίγα εργαλεία και πολλή φαντασία έφτιαξαν τον χάρτινο κόσμο τους.

Ο Παύλος είναι ένας ζωγράφος- γλύπτης που κάνει συνθέσεις και συνδυασμούς χρωμάτων, κολλάει χιλιάδες λωρίδες με αφάνταστη μαεστρία από χαρτί. Τα παιδιά μιμήθηκαν το διάσημο έργο του που είναι στο μετρό της Ομόνοιας το «Ανώνυμο».  Χρησιμοποίησε χαρτοπόλεμο  ρίχνοντάς τον στον τοίχο πάνω σε κόλλα και ξάφνιασε το κοινό το 2000 στην Αθήνα!!!

Μπορείς να την πεις και μέρα των εθελοντών στην παιδική βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά», καθώς ακούσαμε μαζί τους, σε αφήγηση της ηθοποιού Έφης Βλαχογιάννη, το πολύ όμορφο και συγκινητικό βιβλίο της Anna Conomos «Η Υπόσχεση», από τις εκδόσεις Ποταμός.

Βλέποντας την ιδιαίτερη εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη, οι εθελόντριές μας, έδωσαν χρώμα σε παλιές όμορφες ασπρόμαυρες φωτογραφίες!!!

Η συγκεκριμένη δράση σχεδιάστηκε από την κοινωνιολόγο Κυρία Ειρήνη Βοκοτοπούλου και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία του 2013, που οργάνωσε και συντόνισε το Future Library.

Την Πέμπτη 9 Ιουλίου, οι δράσεις συνεχίζονται στις παρακάτω παιδικές βιβλιοθήκες:

            Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα» – Οι μεγάλοι ζωγράφοι αφήνουν τα ίχνη τους στη βιβλιοθήκη. Στο διάσημο Αμερικανό ζωγράφο Jackson Pollock και στην ιδιαίτερη ζωγραφική του με τις σταγόνες και τις «πιτσιλιές» του, θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους τα παιδιά που θα επισκεφτούν την παιδική βιβλιοθήκη.

Θα παρουσιάσουμε τα ιδιαίτερα έργα του καλλιτέχνη, εκπροσώπου του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού και μετά τα παιδιά με τα πινέλα τους, θα προσπαθήσουν να φτιάξουν τους δικούς τους πίνακες στα πρότυπα του διάσημου ζωγράφου!

            Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου» – – Η Υπόσχεση. Διαβάζουμε το πολύ όμορφο βιβλίο της Anna Conomos «Η υπόσχεση» από τις εκδόσεις Ποταμός, για τη φιλία δύο κοριτσιών, μιας Ελληνίδας και μιας Τουρκάλας στη Σμύρνη μιας άλλης εποχής…

Με αφορμή την ιδιαίτερη εικονογράφηση του βιβλίου από την Ντανιέλα Στματιάδη, τα παιδιά δίνουν χρώμα σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες της εποχής των… παππούδων τους!!!

Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου» – Ακολουθώντας τα ίχνη των Αζτέκων… Μαθαίνουμε τα έθιμα και τις συνήθειες του Μεξικάνικου λαού. Γνωρίζουμε τον πολιτισμό τους από την εποχή των Μάγιας και των Αζτέκων έως σήμερα…

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10:30 έως τις 11:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 15 ετών, διότι οι περισσότερες απαιτούν γραφή και ανάγνωση. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Όσοι θέλουν ν’ αφήσουν τα «ίχνη» τους και να συμμετέχουν ως εθελοντές στην καλοκαιρινή μας περιπέτεια, δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους, στο παρακάτω link : https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdLxCJ8TXkoV_UY-R_davknEF74rfQe5ePg7-JmO_R4QyNE_g/viewform?vc=0&c=0&w=1

Αυτό το καλοκαίρι ερχόμαστε κοντά… μόνο με τα βιβλία!!!

Προηγούμενο άρθρο Με τον πρώτο σκόρερ της Α2, Τσιγγενόπουλο και τη νέα χρονιά ο Γ.Σ. Μουζακίου
Επόμενο άρθρο Η Καρδίτσα σήμερα βραβεύεται στο Ζάππειο για την πρώτη θέση που κατέκτησε