Μικρή οψίμιση στην καλλιέργεια του βαμβακιού λόγω των βροχοπτώσεων


1ο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων Φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια της Π.Ε. Καρδίτσας

 

 

  1. Στόχοι

 

  • Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Καρδίτσας και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας της χώρας , ενημερώνουν τους βαμβακοκαλλιεργητές της Π.Ε. Καρδίτσας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας των βαμβακοκαλλιεργειών.
  • Οι οδηγίες του παρόντος δελτίου αφορούν το χρονικό διάστημα μέχρι την εμφάνιση των πρώτων χτενιών.
  • Οι παραγωγοί πρέπει να παρακολουθούν τακτικά τις καλλιέργειες και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα, να εφαρμόζουν τις συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας και στο σωστό χρόνο, όπως παρακάτω περιγράφονται κατά περίπτωση.

 

  1. Διαπιστώσεις

 

  • Την φετινή χρονιά παρατηρήθηκε μικρή οψίμιση στην καλλιέργεια του βαμβακιού λόγω των βροχοπτώσεων και των χαμηλών θερμοκρασιών την εποχή του φυτρώματος. Σε λίγες περιπτώσεις είχαμε επανασπορές (3-5% κατά μέσο όρο και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μεγαλύτερα ποσοστά  μέχρι 30%). Γενικά, οι φυτείες έχουν κανονική πυκνότητα φυτών ανά στρέμμα.
  • Οι πρώιμες φυτείες βρίσκονται στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης με 4-6 πραγματικά φύλλα και οι όψιμες με 2-4.
  • Παρατηρήθηκαν μικρές προσβολές από θρίπες και αφίδες. Σε λίγες περιπτώσεις με έντονη προσβολή από αφίδες έγιναν ψεκασμοί με ειδικά αφιδοκτόνα.

 

  1. Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

 

3.1 Τα βαμβακόφυτα στο στάδιο αυτό συνήθως ξεπερνούν το πρόβλημα με τους θρίπες κυρίως αλλά και  τις αφίδες και επεμβάσεις με φυτοφάρμακα πρέπει να αποφεύγονται για την προστασία των ωφελίμων εντόμων, που αυτή την εποχή εγκαθίστανται στις καλλιέργειες.

Σε περιπτώσεις που το πρόβλημα των αφίδων εμφανίζεται επίμονα και οι πληθυσμοί είναι μεγάλοι (οι αφίδες ευνοούνται από χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή σχετική υγρασία) εφόσον γίνει ψεκασμός, τότε πρέπει να χρησιμοποιηθούν ειδικά αφιδοκτόνα.

3.2 Οι καλλιεργητές να παρακολουθούν τις φυτείες 2 φορές την εβδομάδα και όταν διαπιστώσουν παρουσία βλαβερών εντόμων και ζημιές στην καλλιέργεια, να επεμβαίνουν μόνον  όταν οι πληθυσμοί των εντόμων αυτών ξεπερνούν τα όρια , όπως αναφέρονται παρακάτω:

Αφίδες: Μόνον εάν οι πληθυσμοί παραμένουν υψηλοί για επτά (7) τουλάχιστον συνεχείς ημέρες.

Τετράνυχοι: Όταν οι πληθυσμοί του τετράνυχου αρχίζουν να προκαλούν φυλλόπτωση.

Θρίπες: Όταν σε φυτά εμφανισθούν κατά μέσο όρο 1-2 θρίπες σε δείγμα 20-40 φυτών.

Λύγκος: Όταν σε φυτά εμφανισθούν πέντε(5) άτομα λύγκου κατά μέσο όρο ανά 100 φυτά.

 

3.3 Επισημαίνεται ότι οι όποιες μη σημαντικές ζημιές στα πρώτα στάδια ανάπτυξης της καλλιέργειας προλαβαίνουν να αποκατασταθούν σταδιακά με νέα όργανα.

Μόνον πληθυσμοί εντόμων πάνω από τα όρια ψεκασμών, πρέπει να αντιμετωπίζονται με έγκαιρη χρήση εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων και κατά προτίμηση με εκλεκτικά, βιολογικά και λοιπά στοχευμένης δράσης  για την διαφύλαξη των ωφελίμων εντόμων.

 

  1. Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα.

 

  • Την χρονική αυτή περίοδο δεν συνιστώνται επεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά στις βαμβακοφυτείες, χωρίς έλεγχο των ορίων ψεκασμών.

      Άστοχοι και άκαιροι ψεκασμοί αποβαίνουν σε βάρος της καλλιέργειας , του περιβάλλοντος και   της υγείας του ανθρώπου.

  • Οι βαμβακοπαραγωγοί ενημερώνουν με κάθε μέσο τους μελισσοκόμους για τυχόν ψεκασμό και εφαρμόζουν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα του γεωργικού φαρμάκου σχετικά με την προστασία των μελισσών.

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ:

  • Τα εγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα βρίσκονται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Υπουργείου Παραγωγικής Aνασυγκρότησης , Περιβάλλοντος και Ενέργειας: (http://www.minagric.gr/syspest/).
  • Κατά την επιλογή και εφαρμογή κάθε γεωργικού φαρμάκου από τον διακινητή, παραγωγό/χρήστη, να ακολουθούνται και εφαρμόζονται προσεκτικά και χωρίς αποκλίσεις, όλες οι πληροφορίες και οδηγίες της ετικέτας του και των αναγραφόμενων στη συσκευασία.
  • Οι βαμβακοπαραγωγοί, χρήστες, είναι αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνοι για την τελική απόφαση επιλογής της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης στις συνθήκες της καλλιέργειάς των, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν  και του τρόπου και χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και παντός χειρισμού στην καλλιέργειά τους και των ποσοτικών και ποιοτικών αποδόσεων σύσπορου βάμβακος της καλλιέργειας.
  • Σύμφωνα με τα άρθρα 9 παρ. 3 και 10 παρ. 3 του Ν.4036/2012, όποιος χρησιμοποιεί μη εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα υπόκειται σε διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Καρδίτσας καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, στα τηλέφωνα 24413-55206 και 55203 και 24210-66525.

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος

της Δ/νσης

 

 

 

Δημήτριος Β. Κωστής

Γεωπόνος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Τσιάρας : Ο ηγέτης ως ψεύτης, η χώρα ως παίγνιο
Επόμενο άρθρο Θρησκευτικές Εκδηλώσεις επί τη Εορτή του εν Αγίοις Πατρός ημών Λουκά