Μικρό Υδροηλεκτρικό στη Δρακότρυπα


Το έργο αυτό που αφορά στη κατασκευή ενός μικρού υδροηλεκτρικού συνολικής ισχύος 1,68 ΚW βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής του, με την πρόβλεψη ότι τέλος του καλοκαιριού θα αρχίσει η κατασκευή του.

Επειδή σε εκκρεμότητα είναι η σύνταξη της συμβάσεως μεταξύ του Δήμου Μουζακίου και της Εταιρείας κατασκευής του Υδροηλεκτρικού, και επειδή ασχολήθηκα με το έργο αυτό, επανέρχομαι και καταθέτω ξανά δημόσια την πρότασή μου αλλά και τις σκέψεις μου πώς το έργο αυτό θα μπορεί να είναι χρήσιμο για το χωριό μας και τους κατοίκους του, είναι όσα είχα διατυπώσει δημόσια και στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου το καλοκαίρι του 2012.

Αντισταθμιστικά οφέλη

1) Έχουμε κατ΄αρχάς το 3% που λέει ο νόμος με το 80% από αυτά να πηγαίνουν στο τοπικό διαμέρισμα για έργα ανάπτυξης .
2) Θα διεκδικήσουμε ένα επί πλέον ενοίκιο μεγαλύτερο του 3% ( θα μπορεί αυτό να είναι ένα ετήσιο σταθερό ποσό, ή ένα ποσοστό πάνω στα μικτά ετήσια έσοδα της εταιρίας).
3) Το ενοίκιο αυτό θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι εξ’ ολοκλήρου θα διατίθεται για έργα ανάπτυξης στο χωριό μας, πιστώνοντας ένα ειδικό λογαριασμό του Δήμου Μουζακίου ο οποίος θα είναι αποκλειστικά για έργα ανάπτυξης στο Δ.Δ. Δρακότρυπας.
4) Υπάρχει δέσμευση ότι οι εργαζόμενοι κατά την κατασκευή αλλά κυρίως για την λειτουργία (δύο άτομα κατά τον κατασκευαστή) θα είναι από την Δρακότρυπα.

Αντισταθμιστικά έργα

Έχει δεσμευθεί ο εκπρόσωπος της Εταιρίας κ. Χατζόπουλος Βασίλειος ότι
1. Στην είσοδο του χωριού μας να μας κατασκευάσει τρία αυτόνομα παραδοσιακά κτίρια
2. Να μας αγοράσει όλα τα μηχανήματα παραγωγής φρέσκων ζυμαρικών
( τραχανάς – χυλοπίτες – μακαρόνια κλπ). παρασκευαστήρια –αποξηραντήρια- συσκευαστήρια κλπ.

Για την υλοποίηση της δέσμευσης αυτής ο εκπρόσωπος της Εταιρείας προχώρησε στην σύνταξη από Πολιτικό Μηχανικό της Εταιρείας, σχετικού σχεδίου και της περιγραφής των τεχνικών χαρακτηριστικών των κτιρίων.

Επίσης εξασφαλίσαμε από κοινού οικονομική προσφορά των μηχανημάτων παραγωγής φρέσκων ζυμαρικών, από την εταιρεία GOUNELAS Σωκράτους 115 Λάρισα συνολικού ποσού 20.000 ευρώ.

Στο ένα κτίριο θα στεγάζεται η βιοτεχνία παραγωγής φρέσκων ζυμαρικών και τα δύο άλλα θα χρησιμοποιηθούν από συγχωριανούς παραγωγούς για την προώθηση των τοπικών προϊόντων (μέλι – τυρί – αυγά – γλυκά του κουταλιού – λαχανικά κλπ)

Πιστεύω ότι το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλους μας και θα λειτουργήσει με γνώμονα την εξυπηρέτηση πρώτα όλων των συγχωριανών μας.
Ο στόχος θα είναι κάθε χωριανός μας χωρίς χρήματα και με τα δικά του υλικά να κάνει τον τραχανά και τα ζυμαρικά του.

Παράλληλα να γίνει μια βιοτεχνία παραγωγής και διάθεσης στην τοπική και όχι μόνο αγορά , των παραδοσιακών προϊόντων του χωριού μας.

Και το σημαντικότερο οι παραγωγοί μας να μπορέσουν να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε ένα χώρο που είναι πέρασμα και το οποίο προσβλέπουμε να γίνει χώρος αγοράς τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και να γίνει γνωστός σε ολόκληρη την περιοχή.

Ένα σημαντικό θέμα είναι ο τρόπος λειτουργίας της μικρής αυτής βιοτεχνίας αυτό πιστεύω με συνεργασία και πραγματική διάθεση όλων των φορέων του χωριού μας και ειδικών επιστημών (Δικηγόρων –φοροτεχνικών) θα βρούμε την καλύτερη λύση.
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Χαρίσης Γεώργιος έκανε μια πρόταση που κατά την γνώμη μου είναι αξιόλογη και θα πρέπει να συζητηθεί.

Για να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα αντισταθμιστικά, να διασφαλιστούν για το χωριό μας και για να υλοποιηθεί το τεράστιο αυτό έργο της μικρής βιοτεχνίας παρασκευής τοπικών παραδοσιακών προϊόντων θα πρέπει να το θέλει και να το αποφασίσει ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός Γεώργιος.
Αγαπητοί φίλοι αυτή είναι η πραγματικότητα, χωρίς την δική του παρουσία και συμβολή δεν γίνεται τίποτα.

Είναι ο μόνος που έχει τις γνώσεις, την εμπειρία και το σημαντικότερο την δύναμη αλλά και το μηχανισμό να κάνει πραγματικότητα αυτό το έργο.

Tο γεγονός ότι μέσα στην τεράστια κρίση που βιώνει η χώρα μας στο Μουζάκι, το Μαυρομμάτι και στο συνοικισμό του Γεωργίου Καραϊσκάκη κατασκευάζεται σήμερα βιολογικός καθαρισμός επιβεβαιώνει απόλυτα την παραπάνω θέση μου.

Προσωπικά θα ήθελα δημόσια να δεσμευτώ και να διαβεβαιώσω τον κ. Δήμαρχο ότι θα σταθώ δίπλα του να βοηθήσω για να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτό το σημαντικό για το χωριό μας έργο.

Και βέβαια θα υπάρχει πλήρη διαφάνεια όλων των ενεργειών.

Αθήνα 10.5.2013
Ηλίας Μπάλλας

Προηγούμενο άρθρο Στην τελική ευθεία η εκδήλωση της ΑΛΑΜΑΠ
Επόμενο άρθρο Να δούμε ποιος θα το ψηφίσει