“Μουσικό αντάμωμα Αφών Κωσταρέλου στην Αθήνα” του Μεν. Παπαδημητρίου


Οι Αφοί Κωσταρέλου με την ορχήστρα τους διοργάνωσαν εκδήλωση-αντάμωμα στις 8 Ιανουαρίου 2012 στα “1000 Αστέρια” με τις φίλες και φίλους τους και μας διασκέδασαν μαζί και με πολλούς άλλους μουσικούς και τραγουδιστές δίνοντας όλοι τον καλύτερο εαυτό τους.

 

Μου δόθηκε δε η τιμή και έκανα στην εκδήλωση αυτή μια σύντομη αναδρομή στη μουσική δραστηριότητά τους όλα αυτά τα χρόνια.

Συγκεκριμένα:

Η μουσική οικογένεια Κωσταρέλου κατάγεται από την Καρυά(Τριζόλου) Αργιθέας Καρδίτσας. Οι Αδερφοί Κωσταρέλου (Βασίλης, Χριστόδουλος και Κώστας) είναι παιδιά της Στεφανίας και του Δημητρίου.

Από προπάππο, παππού ως και εγγονό είναι όλοι στα όργανα και στο τραγούδι
Κωσταρέλος Κώστας – παππούς, νταούλι & τραγούδι.
Κωσταρέλος Δημήτριος – πατέρας, βιολί
Κωσταρέλος Βασίλης, κλαρίνο
Κωσταρέλος Χριστόδουλος, τραγούδι
Κωσταρέλος Κώστας, κιθάρα
Κωσταρέλος Δημήτρης του Χριστόδουλου, ντράμς – κρουστά.

Οι Κωσταρελαίοι ξεκίνησαν αυτοδίδακτοι έχοντας για δασκάλους τους γονείς και τους προγόνους τους. Από μικροί μπήκαν στα όργανα και στο τραγούδι. Πήραν στην πλάτη τους τη μουσική παράδοση της Αργιθέας, τραγούδησαν τη ζωή των Κλεφταρματολών του χώρου των Αγράφων και της Αργιθέας, την ποιμενική και αγροτική ζωή, τη φύση και το περιβάλλον, τη στάνη και τα κοπάδια, την αγάπη και τον έρωτα με το δικό τους τρόπο, με πάθος, με μεράκι και αγάπη και διέσωσαν και διέδωσαν το δημοτικό τραγούδι και ιδίως το Αργιθεάτικο τραγούδι στα πέρατα της Γής, όπου υπάρχουν Έλληνες. Το Δημοτικό τραγούδι τους αγαπήθηκε και από τη νεολαία και με τη βοήθεια και του Συλλογικού Κινήματος της Αργιθέας και των Χορευτικών τους συγκροτημάτων διαδόθηκαν οι Αργιθεάτικοι χοροί σε όλη την Αργιθέα, σε όλη την Ελλάδα.

Έχουν, πέρα από το μουσικό ταλέντο, και ψυχή αφού, αγόγγυστα, καταφέρνουν να γλεντούν μέρες και νύχτες τους κατοίκους των περιοχών μας στα πανηγύρια, στους γάμους, στους χορούς και στα Ανταμώματα στα δε μουσικά κέντρα της Αθήνας και αλλού ήταν πόλος έλξης και ο Έλληνας που του άρεσε το καλό, το ποιοτικό δημοτικό τραγούδι, έσπευδε να τους ακούσει και να τον γλεντήσουν. Έχω την ιδιαίτερη χαρά από όταν το 1982 στην Αθήνα ως δικηγόρος τους συνέταξα το 1ο επαγγελματικό συμβόλαιο αυτών και του αείμνηστου Στέργιου Βλαχογιάννη ως ορχήστρα στο Μουσικό Κέντρο Ελληνική Γωνιά επί της οδού Δώρου- στον μπάρμπα Σταύρο και με επιχειρηματία τον Ανθηριώτη Δήμο Καναβό και την αμοιβή μου την κλείσαμε στα όργανα!!! Μας γλέντησαν δε για πολλά χρόνια στο κέντρα Ελληνικό Χωριό, Έλατος, 1000 Αστέρια, Αγρίμια, Στο Σούλι, στις Γραμμές κ.α.

Αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από τους Αργιθεάτες αφού στήριξαν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις πότε αφιλοκερδώς και πότε με τα έξοδα μόνο. Τους είχαμε σε σπουδαίες για τον τόπο μουσικές εκδηλώσεις όπως στα ΑΝΘΗΡΙΩΤΙΚΑ το 1983 και έκτοτε ανελλιπώς ανά 2ετία ως και σήμερα, στα ΑΓΡΑΦΙΩΤΙΚΑ το 1994 στο ΠΑΛΛΑΣ και στο ΣΠΟΡΤΙΓΚ το 1996, σε Ανταμώματα στην Πάρνηθα, σε Ανταμώματα στον Άγιο Νικόλαο Βλασίου.

Στη μουσική διαδρομή τους Πανελλήνια συνεργάστηκαν με τους καλύτερους μουσικούς και τραγουδιστές (Γιώργο Κόρο, Φιλιώ Πυργάκη, Δημήτρη Ζάχο, Κώστα Τσιαμπά+, Βαγγελιώ Χρηστιά, Γιώργο Τζαμάρα, Χρήστο Φωτίου, Κατερίνα Κόρου, Ηλία Αντωνάκη, Γιώργο Πριόβολο, Γιάννη Σιέττο, Άγγελο Ψαρρά, Γιώτα Γρίβα, Βασίλη Σούκα και πολλούς άλλους). Συνεργάστηκαν επίσης, πέρα από τον αείμνηστο Στέργιο Βλαχογιάννη, με όλους τους Αργιθεάτες καλλιτέχνες.

….Μετέβησαν σε εκδηλώσεις της ομογένειας στο Τορόντο του Καναδά 2 φορές, γύρισαν σε όλα τα κανάλια μουσικές εκπομπές για το δημοτικό και το Αργιθεάτικο τραγούδι.

Συνεργάστηκαν με δισκογραφικές εταιρίες και τα τραγούδια που έπαιξαν και τραγούδησαν έδωσαν και δίνουν μεγάλα νούμερα πωλήσεων (δίσκος, κασέτα και CD). Αναφέρω μερικά από δημοφιλέστερα τραγούδια του Χριστόδουλου:. Στης Αργιθέας τα Χωριά – Νειάτα μου και λεβεντιά μου, Kάνε παιδιά να δεις καλό, Δυο φιλάκια, Το γέρο μην περιφρονείς.
Η συγκροτημένη και γνήσια παραδοσιακή Ορχήστρα των Αδερφών Κωσταρέλου δίνει το παρόν όπου προσκαλείται κατά τρόπο που αφήνει άριστες εντυπώσεις και για αυτό αναζητείται και της ζητείται να γλεντήσει εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Εμείς τους ευχόμαστε να είναι πάντα καλά, γεροί και δυνατοί και πάντα μάχιμοι για να μας δίνουν καινούργιες μουσικές δημιουργίες και να μας γλεντούν ως που να δίνει η μέρα – δε θα ξεχάσω ποτέ πως της Αγ. Παρασκευής στο Ανθηρό εκείνα τα χρόνια αρχίζαμε μαζί τους το γλέντι στις 12 το μεσημέρι και άνευ διακοπής τελειώναμε στις 12 το άλλο μεσημέρι !!!

Μενέλαος Παπαδημητρίου

Δικηγόρος Αθηνών- Συγγραφέας

 

Προηγούμενο άρθρο Ντίνος Ρόβλιας: «Λιγότερο κράτος για λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους»
Επόμενο άρθρο Απεργούν και αυτή την εβδομάδα οι γιατροί του ΙΚΑ