Μπ. Παπαδόπουλος : Οι μαθητές του ΓΕΛ Σοφάδων ανέδειξαν τις πολύτιμες αξίες της νέας γενιάς


Οι οικονομικές δυσκολίες των τελευταίων ετών με τις συνακόλουθες κοσμογονικές αλλαγές στα επαγγελματικά και κοινωνικά δεδομένα του τόπου μας οδήγησαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τόσο στην διαρκώς αυξανόμενη κοινωνική απομόνωση των συνανθρώπων μας όσο και στη γιγάντωση του ατομικισμού.

Η πρόσφατη όμως θεατρική παράσταση, «Όνειρο Θερινής Νυκτός» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, που παρουσίασαν 23 μαθητές του Γενικού Λυκείου Σοφάδων, την Τρίτη 12/5/2015 στο Πνευματικό Κέντρο Σοφάδων, αποτέλεσε για όσους την παρακολουθήσαμε μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη καθώς αποτέλεσε ελπιδοφόρο δείγμα αντίστασης στη μίζερη εποχή που ζούμε. Δεν ήταν μια σχολική εκδήλωση-αγγαρεία αλλά μια παράσταση στην οποία οι μαθητές χάρισαν σε όλους μας την καλύτερη ερασιτεχνική ηθοποιία που μπορούσαν.

Εκείνο όμως που κατά την άποψή μου έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι οι μαθητές, κατόρθωσαν με τη δουλειά, το πάθος και το μεράκι τους να προωθήσουν τις πολύτιμες αξίες που αναδεικνύονται στις έννοιες συμμετοχή, συλλογικότητα, δημιουργικότητα. Ξεπερνώντας κάθε κοινωνική προκατάληψη φανέρωσαν περίλαμπρα σπάνια στοιχεία που τους χαρακτηρίζουν: την πλατιά σκέψη, τους ανοιχτούς ορίζοντες αλλά και τις ισχυρές προσλαμβάνουσες ώστε να είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται και να αποκωδικοποιούν τα μηνύματα της εποχής καθώς και τα ψυχικά αποθέματα για να αντιμετωπίσουν της προκλήσεις της ζωής.

Αισιόδοξα όμως ήταν τα μηνύματα που έστειλαν και οι καθηγητές που είχαν την ευθύνη της προετοιμασίας και της διοργάνωσης. Οι κυρίες Νταλαμπίρα Ειρήνη και Λιούτα Χριστίνα κατάφεραν να εξωτερικεύσουν το δημιουργικό πνεύμα των μαθητών δίνοντας ένα ισχυρό παράδειγμα για τον τρόπο λειτουργίας του δημόσιου σχολείου που έχει λόγο, φωνή και παρουσία στις κοινωνικές δράσεις.

Αξίζουν λοιπόν πολλά συγχαρητήρια στις προσπάθειες που κάνουν οι μαθητές και οι καθηγητές έτσι ώστε το σχολείο ν’ αποτελεί πηγή ευρύτερης γνώσης αλλά και κέντρο δημιουργίας χαρακτήρων εξοπλισμένων με τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να χτιστεί μια μελλοντική κοινωνία περισσότερο ανθρώπινη.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η εισήγηση του Προέδρου της ΠΕΔ Γ. Κωτσού για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων
Επόμενο άρθρο Εκτός λειτουργίας για συντήρηση το σύστημα κοινοχρήστων ποδηλάτων