Ειδήσεις

Μπ. Παπαδόπουλος: Το Δ.Σ. Σοφάδων έβαλε φρένο στην επιμονή του δημάρχου να μας αλλάξει τα φώτα


Η κατάληξη του διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων LED στο δημοτικό φωτισμό προϋπολογισμού 1.438.052 δικαίωσε απόλυτα τις αντιρρήσεις μας για τον τρόπο με τον οποίο η δημοτική αρχή προώθησε ένα σημαντικό για το δήμο μας έργο. Δυστυχώς για τον τόπο μας, και πάλι η δημοτική αρχή δεν κατόρθωσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων οδηγώντας σε παταγώδη αποτυχία το διαγωνισμό ενός πολυδάπανου έργου ύψους 1,5 εκ. ευρώ περίπου με δανειακή χρηματοδότηση κυμαινόμενου επιτοκίου 4%.

Οι προβλέψεις μας τις οποίες είχαμε επισημάνει πολύν καιρό πριν το διαγωνισμό, τόσο εντός του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και με δημοσιεύσεις μας στα ΜΜΕ, επαληθεύθηκαν με ακρίβεια:

  1. Οι υπερβολικοί όροι και οι ακραίες προϋποθέσεις του διαγωνισμού εξαφάνισαν σχεδόν τον ανταγωνισμό
  2. Το αποτέλεσμα ήταν η υποβολή προσφορών από δύο μόνο εταιρείες.
  3. Η μία εκ των δύο εταιρειών αποκλείστηκε χωρίς να εξεταστεί η οικονομική της προσφορά αφού τελικά δεν προσκόμισε δικαιολογητικά.
  4. Η μοναδική προσφορά που αξιολογήθηκε έδωσε έκπτωση 8,69% όταν ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του «έταζαν» με βεβαιότητα εκπτώσεις 20%, 30% και μεγαλύτερες !!!

Τα παράδοξα που έφερε ο διαγωνισμός αυτός αποδεικνύονται αρκετά επιζήμια για το δήμο και τους δημότες:

  1. Κάναμε διαγωνισμό για να πληρώσουμε ένα έργο 1.315.000 ευρώ ενώ χωρίς διαγωνισμό (με τιμές ελεύθερης αγοράς) θα μπορούσαμε να το υλοποιήσουμε με 647.000 (έως 815.000 ευρώ).
  2. Με διαγωνισμό θα πληρώσουμε μία λάμπα 741 ευρώ ενώ χωρίς διαγωνισμό, στην ελεύθερη αγορά, θα μπορούσαμε να τη βρούμε με 150 ευρώ
  3. Μετά τον διαγωνισμό ο δήμος θα έπρεπε για τα επόμενα 12 χρόνια να πληρώνει για δάνειο 1.315.000 ευρώ τόκους που θα έφταναν τις 365.000 ευρώ ή και περισσότερα στην περίπτωση που το επιτόκιο μελλοντικά μεγάλωνε. Για δάνειο όμως 647.000 ευρώ ο Δήμος θα πλήρωνε τους μισούς τόκους (180.000 ευρώ).

Η ζημιά για το Δήμο είναι προφανής αφού με το διαγωνισμό το έργο θα κοστίσει 1.680.000 ευρώ (1.315.000 ευρώ κεφάλαιο και 365.000 ευρώ τόκοι δανείου) ενώ, αντίστοιχα, με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς το έργο μπορεί να γίνει με 827.000 ευρώ (647.000 ευρώ κεφάλαιο και 180.000 ευρώ τόκοι δανείου). Η οικονομική διαφορά που προκύπτει απ’ το αποτέλεσμα του διαγωνισμού σε βάρος του Δήμου οδήγησε την παράταξή μας στην ανάληψη της ευθύνης εισήγησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο με πρόταση για:

  1. Τη ματαίωση υπογραφής της σύμβασης
  2. Την επαναδημοπράτηση του έργου με νέους όρους και προϋποθέσεις που θα προσελκύσουν περισσότερες εταιρείες για την υποβολή προσφορών, όπως έγινε και σε άλλους δήμους, προκειμένου η υλοποίηση αυτού του απαραίτητου έργου για το Δήμο να είναι επωφελής για τους δημότες.

Η σπουδαιότητα του έργου και του διαγωνισμού δημιουργούσε μέγιστη ηθική υποχρέωση στη δημοτική αρχή να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Απέφυγε όμως να δώσει τέτοια διάσταση αρκούμενη στις αποφάσεις του «στενού κύκλου» της Οικονομικής Επιτροπής γιατί από τη συζήτηση αποδείχτηκε ότι δεν είχε απαντήσεις και εξηγήσεις στις ερωτήσεις και τα επιχειρήματα, που προέβαλε τόσο η παράταξή μας όσο και άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,  για την αποτυχία του διαγωνισμού.

Γι αυτό και τελικά η πρόταση της παράταξής μας στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε δεκτή με 13 θετικές ψήφους έναντι 7 αρνητικών και 2 παρόντων βάζοντας φρένο στην επιμονή του δημάρχου να μας «αλλάξει τα φώτα» με ασύμφορο τρόπο και άνοιξε το δρόμο για την υλοποίηση του έργου με όρους που θα φέρουν πολλαπλάσια οφέλη στο Δήμο.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ιερές Αγρυπνίες για τον Άγιο Νικόλαο και τον Όσιο Πατάπιο
Επόμενο άρθρο Οι Καραγκούνηδες της Πεδινής Θεσσαλίας αντάμωσαν στον Παλαμά