Μ. Θεοχάρη: Να καταβληθούν οι επιχορηγήσεις για την Εταιρία Προστασίας Ανηλίκων Καρδίτσας


 Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου κατέθεσε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θέμα τις καθυστερήσεις στην καταβολή επιχορηγήσεων για την εύρυθμη λειτουργία της Ε.Π.Α. Καρδίτσας.

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Οι Εταιρίες Προστασίας Ανηλίκων, που έχουν ιδρυθεί ως ΝΠΔΔ στην έδρα κάθε πρωτοδικείου, επιτελούν σημαντικό και αξιοθαύμαστο κοινωνικό έργο. Κύριος σκοπός των Εταιριών Προστασίας Ανηλίκων (Ε.Π.Α.) είναι η ενεργός συμβολή της στην πρόληψη της εγκληματικότητας των ανηλίκων που ενδέχεται λόγω προσωπικότητας, οικογενειακού περιβάλλοντος ή άλλων συνθηκών και αιτιών, να οδηγηθούν σε παραπτωματική συμπεριφορά.

Επίσης, οι Ε.Π.Α., βάσει του ν. 3860/2010, ως στόχο έχουν την πρόληψη της θυματοποίησης και τέλεσης αξιόποινων πράξεων από ανηλίκους, συμπεριλαμβάνομένων και εκείνων κατά των οποίων εκκρεμεί δίωξη για αξιόποινη πράξη, στους οποίους έχουν επιβληθεί αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα ή ποινή στερητική της ελευθερίας, οι οποίοι έχουν απολυθεί από ίδρυμα αγωγής ανηλίκων, θεραπευτικό κατάστημα ή κατάστημα κράτησης. Στήριξη επίσης παρέχεται από τις κατά τόπους Ε.Π.Α. με τη μορφή νομικής βοήθειας στους κατηγορούμενους ανηλίκους.

Οι Εταιρίες Προστασίας ανηλίκων έχουν τη δική τους περιουσία, προερχόμενη από επιχορηγήσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή άλλων αρχών ή οργανισμών, από εισφορές, δωρεές ή κληροδοτήματα ιδιωτών, καθώς και από έσοδα από εκδηλώσεις ή δραστηριότητες που ασκούνται στο πλαίσιο της λειτουργίας τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ε.Π.Α. Καρδίτσας δραστηριοποιείται στον Νομό Καρδίτσας παρέχοντας υλική και κοινωνική στήριξη στους ανηλίκους και στις οικογένειές τους, εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτισή τους και, στέγη, καθώς και ψυχαγωγία και πολιτιστική καλλιέργεια. Τα αποτελέσματα των δράσεων της Ε.Π.Α. Καρδίτσας είναι πραγματικά εντυπωσιακά, και η τοπική κοινωνία υποστηρίζει έμπρακτα την λειτουργία της συμβάλλοντας ηθικά αλλά και οικονομικά.

Η Ε.Π.Α. Καρδίτσας έχει να επιδείξει σπουδαίο έργο, που θα ήταν αδύνατο να επιτελέσει χωρίς την ενεργό βοήθεια με την μορφή εισφορών και χορηγιών από κοινωνικά ευαίσθητους πολίτες, που συνειδητοποιούν και εκτιμούν την αξία των υπηρεσιών που προσφέρουν οι Εταιρίες αυτές, αλλά και από Συλλόγους, Μ.Κ.Ο. και όποιον άλλο φορέα ή Οργανισμό επιθυμεί να συμβάλλει έτσι στο πολύ σημαντικό ζήτημα της πρόληψης σε θέματα προστασίας ανηλίκων.

Και, βέβαια, το έργο αυτό θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί χωρίς την αφοσίωση του προσωπικού της Ε.Π.Α. Καρδίτσας. Δυστυχώς, όμως, τους τελευταίους μήνες οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σημαντικό οικονομικό πρόβλημα, που οφείλεται στις τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων τους. Είναι προφανές ότι οι πόροι που αποτελούν την περιουσία των Ε.Π.Α. προορίζονται για τις επιμέρους δράσεις που αναλαμβάνει η Εταιρία προς όφελος των ανηλίκων, και όχι για να καλύψουν πάγιες ανάγκες της Εταιρίας, όπως η μισθοδοσία ή οι άλλες λειτουργικές δαπάνες.

Επειδή, ιδιαίτερα στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, η μη έγκαιρη καταβολή μισθών των εργαζομένων σε δομές που επιτελούν τόσο σημαντικό κοινωνικό έργο, είναι ενδεχόμενο να έχουν δυσμενείς συνέπειες όχι μόνο για τους ίδιους τους εργαζομένους αλλά και για τα παιδιά που επωφελούνται των προσφερόμενων υπηρεσιών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να επιληφθείτε του θέματος προκειμένου να καταβάλλονται κανονικά οι επιχορηγήσεις του Υπουργείου για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων και τις λοιπές λειτουργικές δαπάνες της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων Καρδίτσας;»

Προηγούμενο άρθρο Στην τελική ευθεία το Μουσείο Φαναρίου
Επόμενο άρθρο Συνέλευση πραγματοποιεί η ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας στο χώρο του Παυσίλυπου