Μ. Θεοχάρη: «Να κατοχυρωθούν οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»


Εκ νέου ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κατέθεσε η Μαρία Θεοχάρη με θέμα την δημιουργία μόνιμων δομών και την θεσμική κατοχύρωση του προσωπικού του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», που ξεκίνησε το 2002 ως έργο ενταγμένο στα συχρηματοδοτούμενα προγράμματα του Γ’ ΚΠΣ, αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα χρηματοδότησης από την άνοιξη 2009. Συγκεκριμένα, από 1-5-09 έως 31-12-10 χρηματοδοτείτο αμιγώς από εθνικούς πόρους, ενώ από 1-1-11 έως 31-12-11 το πλαίσιο χρηματοδότησης ήταν μεικτό, με εθνικούς πόρους το α’ εξάμηνο και με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ το β’ εξάμηνο του έτους.
Μετά από την ευρεία κινητοποίηση πολιτών και φορέων προκειμένου να μην διακοπεί το Πρόγραμμα, του οποίου επωφελούνται χιλιάδες ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, δόθηκε παράταση  μέχρι 30 Ιουνίου 2012 με χρηματοδότηση έως 35 εκατ. ευρώ μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.
Δεδομένης της συνεχόμενης δεκαετούς παρουσίας και επιτυχίας του προγράμματος, και κατ’ επέκταση των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν αποδείξει τις ικανότητές, την κατάρτιση και την αφοσίωσή τους, και που έχουν προσληφθεί μέσω των διαφανών διαδικασιών του ΑΣΕΠ, επανέρχομαι στο ζήτημα τόσο της συνέχισης του προγράμματος όσο και της εξασφάλισης των εργαζομένων.
Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1.    Προτίθεστε να προβείτε στην σύσταση μόνιμων δομών «Βοήθεια στο Σπίτι» στους Δήμους και τους οργανισμούς των Δήμων, στο πλαίσιο της σύστασης κοινωνικών υπηρεσιών στους δήμους έως το τέλος του 2012, όπως προβλέπεται από τον Καλλικράτη;
2.    Προτίθεστε να κατοχυρώσετε θεσμικά τους εργαζομένους στις δομές αυτές, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία και την προϋπηρεσία τους, πιθανόν με κάποια ρύθμιση για ανανέωση των συμβάσεών τους, όπως έχει συμβεί σε περιπτώσεις άλλων υπηρεσιών;»

Προηγούμενο άρθρο Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες διευθέτησης των ομβρίων υδάτων στο Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου
Επόμενο άρθρο Σπ. Ταλιαδούρος: «Την οικονομική στήριξη των Ελλήνων κτηνοτρόφων ώστε να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα της κτηνοτροφικής παραγωγής και να εξασφαλισθεί η συνέχιση της απασχόλησης»