Ειδήσεις

Νέα ενημέρωση της Ε.Ο.Α.Σ.Κ. για τις ζημιές από το χαλάζι


Για ακόμη μια φορά μέσα σε λίγες ημέρες χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών, τώρα, στην ευρύτερη περιοχή Παλαμά προς Μάρκο υπέστησαν καταστροφικές ζημιές από το χαλάζι, ζημιώνοντας τους αγρότες που προσπαθούν να επιβιώσουν.

Αντίστοιχες ζημιές υπήρξαν σε χωριά του Δήμου Σοφάδων και Καρδίτσας, καθώς και στον πρώην Δήμο Ιθώμης και Σελλάνων που εκεί τα νερά λιμνάζουν ακόμα, παρ’ όλο που πέρασε μια εβδομάδα.

Οι ζημιές τώρα προκλήθηκαν σε εκτάσεις με βαμβάκι, μηδική, Καλαμπόκι κλπ., που φθάνουν και στο 100% σε ορισμένες περιπτώσεις, δίνοντας συντριπτικό πλήγμα στο εισόδημα των αγροτών.

Από τις ζημιές που προκλήθηκαν αναδεικνύονται για άλλη μια φορά οι διαχρονικές ευθύνες των Κυβερνήσεων και του ΕΛΓΑ που δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο αντιχαλαζικής προστασίας, παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές που επιτρέπουν την έγκαιρη πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινόμενων και τη λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης.

Οι συνάδελφοι αγρότες όμως βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές με καταστροφές στην παραγωγή και είναι σε απόγνωση καθώς γι’ ακόμα μια φορά βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολλές ζημιές στις σοδειές τους, χωρίς την ουσιαστική και πλήρη κάλυψη τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, στο 100% της ζημιάς στην αναμενόμενη παραγωγή – μιας και δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση – και επιπλέον χωρίς να διασφαλίζεται η έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους.

Τη ίδια στιγμή μάλιστα που το εισόδημα τους συνεχώς μειώνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτική των Ελληνικών Κυβερνήσεων και της ΚΑΠ της Ε.Ε. με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και άλλες υποχρεώσεις (αυξημένο κόστος παραγωγής, ανοιχτές – μειωμένες τιμές, χρέη προς τρίτους, Τράπεζες, ΕΛΓΑ, Εφορία, ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ κ.α.).

Καλούμε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και τους Αγροτικούς Συλλόγους σε κάθε χωριό, να συνεχίσουμε τον αγώνα μας διεκδικώντας:

– Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.
– Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις.
-Αντιχαλαζική προστασία, με εναέρια και επίγεια μέσα, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους.

– Να αναπληρωθεί άμεσα το χαμένο εισόδημα των πληγέντων παραγωγών, με έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Προηγούμενο άρθρο Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Τ.Κ. Βραγκιανών
Επόμενο άρθρο Παρεμβάσεις της 8ης Ε.Μ.Α.Κ. Θεσσαλίας