Νέα πρόταση για ελεγχόμενη στάθμευση – αφισορύπανση


 «Θα σηκωθώ νωρίς…» για να παρκάρω νωρίς -λέμε εμείς, παραποιώντας λιγάκι τους στίχους του τραγουδιού-, τραγουδούσε πριν μερικά χρόνια ο Λουκιανός Κελαηδόνης. Το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης στην Καρδίτσα θα προσπαθήσει να βελτιώσει ο Δήμος Καρδίτσας με ολοκληρωμένη πρόταση που θα καταθέσει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο στα τέλη του Αυγούστου. Η προαναφερθείσα πρόταση, θα συμπεριλαμβάνει σχεδόν όλες τις αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας (αφισορύπανση, παρεμπόριο κλπ) και την οποία ήδη επεξεργάζεται ο Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Σταύρος Παπαγεωργίου. Όπως είπε στη «Γνώμη» ο ίδιος, έχουν γίνει τεράστια βήματα σχετικά με το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης τα οποία ωστόσο δεν είναι αρκετά και επιδέχονται βελτίωσης, ενώ ιδιαίτερα ευχαριστημένος δήλωσε από τη συμμόρφωση των συμπολιτών επιχειρηματιών, σχετικά με την αφισορύπανση.

 Ελεγχόμενη στάθμευση

«Το θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που απασχολεί τη δημοτική αρχή. Όταν πρωτοξεκίνησε η ελεγχόμενη στάθμευση είχε ένα περιορισμένο όριο ελέγχου αυστηρά στο κέντρο της πόλης. Από ‘κει και μετά, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συνέταξε μια μελέτη για να επεκταθούν τα όρια στάθμευσης πέραν  των ορίων της παλαιάς ελεγχόμενης. Κατόπιν τούτου, εξετάζουμε το ενδεχόμενο, επειδή το προσωπικό που υπηρετεί αυτή τη στιγμή στη δημοτική αστυνομία είναι πάρα πολύ μικρό σε αριθμό και με βάση τις αρμοδιότητες που έχουν δεν μπορούν να τις καλύψουν, σκεπτόμαστε κάτι να κάνουμε. Ήδη έχουμε κάνει μια πρώτη κουβέντα με τον δήμαρχο. Τέλος Αυγούστου θα ανακοινώσουμε τις προτάσεις μας και θα το φέρουμε θέμα στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις, για τον τρόπο ελέγχου της στάθμευσης. Κάποιοι κατηγορούν την αστυνομία ότι προβαίνει σε αυστηρούς ελέγχους όσον αφορά σε θέσεις στάθμευσης πάνω σε πεζοδρόμια, θέσεις αναπήρων, γωνίες. Όπως αντιλαμβάνεστε δικαίωμα στην προσβασιμότητα δεν έχουν μόνο τα οχήματα αλλά και όλοι οι πολίτες και πολύ περισσότερο οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με ειδικές δεξιότητες και ανάγκες, οι μητέρες με μικρά παιδιά και καροτσάκια. Σ’ αυτόν τον τομέα είμαστε αυστηροί και θα συνεχίσουμε να είμαστε αυστηροί. Και μάλιστα προειδοποιώ τους παραβάτες αυτών των ειδικών κατηγοριών παραβάσεων ότι θα αρχίσουμε να αφαιρούμε και πινακίδες από 1η Σεπτεμβρίου. Αυτό βέβαια είναι η εισήγησή μου και θεωρώ ότι θα γίνει δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο αριθμός κλήσεων για το α΄εξάμηνο του 2011 που συζητάμε, ανέρχεται περίπου στις 750 μηνιαίως, αριθμός σχετικά μικρός αν συνυπολογίσουμε ότι υπηρετούν 10 άτομα στη δημοτική αστυνομία, αναλογούν 70 περίπου κλήσεις το μήνα σε κάθε υπάλληλο. Θεωρώ ότι οι δημότες έχουν δει ότι η αστυνομία είναι καθημερινά έξω και κάνει το καθήκον της».

Αφισορύπανση

«Το πρόγραμμα της αφισορύπανσης είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για την Καρδίτσα, πιστεύω όμως πως πρέπει να μας αναγνωρίσουν όλοι ότι τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα, αν εξαιρέσουμε ένα κατάστημα το οποίο συστηματικά, κάθε εβδομάδα, κάνει αφισορύπανση.  Ήδη στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα υπάρξει εισήγηση από τη δημοτική αστυνομία για να επιβληθεί το πρόστιμο. Εδώ όμως υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα: τα θέατρα που κατά καιρούς επισκέπτονται την πόλη μας, γνωρίζουν μεν τη συγκεκριμένη διάταξη περί αφισορύπανσης, δεν τους έχουν γίνει όμως οι ανάλογες συστάσεις. Γι’αυτό έχουμε δώσει εντολή στην αρμόδια υπηρεσία, σε όσα θεατρικά σχήματα έρχονται στην πόλη μας κατά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης να τους γνωρίζετε η συγκεκριμένη διάταξη. Στη δική μας βέβαια αρμοδιότητα είναι να βρούμε ένα μέρος διαφήμισης (ειδικό σταντ προβολής), πρόταση η οποία θα έρθει σαν «πακέτο» με την ελεγχόμενη στάθμευση και με άλλα παρόμοια ζητήματα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν εξ ολοκλήρου. Ένα άλλο πρόβλημα κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο, είναι τα πανηγύρια και οι αφίσες που αναρτώνται για τη διαφήμισή τους, όπου εκεί είναι λίγο δύσκολο να εντοπίσουμε τον υπεύθυνο. Ωστόσο, αμέσως την επόμενη ημέρα, είτε η υπηρεσία καθαριότητας, είτε οι ίδιοι υπεύθυνοι, μετά από συστάσεις μας πηγαίνουν και τις κατεβάζουν».

Προηγούμενο άρθρο 8ο συμπόσιο τέχνης “δρυάδες 2011”
Επόμενο άρθρο Λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης των Σοφάδων τους καλοκαιρινούς μήνες