Νέα σύσκεψη στην Π.Ε. Καρδίτσας για το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού


Ευρεία σύσκεψη για το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συσκέψεων της Περ. Ενότητας Καρδίτσας με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκου και των θεματικών αντιπεριφερειαρχών Ορέστη Ψαχούλα και Κων/νου Μπάρδα, κτηνιάτρων της Περ. Ενότητας Καρδίτσας, εκπροσώπων των κτηνοτρόφων καθώς και εκπροσώπου της εταιρείας που έχει αναλάβει το πιλοτικό πρόγραμμα περισυλλογής και διάθεσης ζώων.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση της κατάστασής όπως αυτή έχει διαμορφωθεί έως σήμερα. Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι τόνισαν πως υπάρχει πρόβλημα σε αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες με τον καταρροϊκό πυρετό ενώ υπάρχουν και  περιπτώσεις νεκρών ζώων. Επίσης εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το πρόβλημα καθώς οι ζημιές για την κτηνοτροφία είναι σημαντικές και ζήτησαν τη στήριξη της πολιτείας.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Θεσσαλίας οι αντιπεριφερειάρχες  υπογράμμισαν πως σε επίπεδο περιφέρειας έγινε ότι ήταν δυνατόν για τη στήριξη των κτηνοτρόφων στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Κάναμε νωρίς την άνοιξη συνεχείς ψεκασμούς ώστε να μειωθεί ο αριθμός των κουνουπιών που είναι οι κύριοι μεταδότες της ασθένειας στα ζώα υπογράμμισε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης κ.Τσιάκος και πρόσθεσε ότι ψεκασμοί θα γίνουν και φέτος ώστε να περιοριστεί δραστικά ο αριθμός των κουνουπιών. Ταυτόχρονα οι αντιπεριφερειάρχες εξήγησαν πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας με πρωτοβουλία και του Περιφερειάρχη κ. Αγοραστού πραγματοποίησε αλλεπάλληλες συσκέψεις σε όλη τη Θεσσαλία με στόχο να υπάρξει  άμεση ενημέρωση των κτηνοτρόφων για το πρόβλημα, να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και γενικότερα να  υπάρξει ευαισθητοποίηση γύρω από το ζήτημα.

Επίσης τονίστηκε στη σύσκεψη πως όλοι τελούν εν αναμονή των κυβερνητικών ανακοινώσεων για το πως θα αποζημιώνεται το ζωικό κεφάλαιο που χάνεται ώστε οι κτηνοτρόφοι να μην υποστούν ανυπολόγιστη ζημιά. Ακόμη ενημέρωσαν τους κτηνοτρόφους για την αποζημίωση που δικαιούνται για τη χρήση εντομοαπωθητικών σκευασμάτων.

Κατά τα άλλα οι κτηνίατροι υπογράμμισαν ότι το πρόβλημα εντοπίζεται με ένταση σε πολλές περιοχές της χώρας και των Βαλκανίων και έδωσαν γενικές οδηγίες για την αντιμετώπιση του.

Επίσης στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση για το πρόγραμμα περισυλλογής, διαχείρισης και απόρριψης νεκρών ζώων. Με το πρόγραμμα αυτό, ο κάθε κτηνοτρόφος θα μπορεί, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 2108960100, που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, να καλεί τον φορέα διαχείρισης, ο οποίος προέκυψε από διεθνή διαγωνισμό, για την τελική διάθεση του νεκρού ζώου. Το πρόγραμμα αυτό έχει χρονική διάρκεια ενός έτους και αφορά στην περισυλλογή και διαχείριση νεκρών βοοειδών και αιγοπροβάτων. Όσον αφορά τα αιγοπρόβατα εκείνα που είναι άνω των 18 μηνών, ενώ όσον αφορά τα βοοειδή εκείνα που είναι άνω των 24 έως 48 μηνών. Κατόπιν κλήσεως στο τηλεφωνικό κέντρο 2108960100, μεταβαίνει ο φορέας διαχείρισης στον κάθε κτηνοτρόφο για την παραλαβή του νεκρού ζώου με φορτηγά που διαθέτουν ψυγεία. Στο τέλος της ημέρας, αφού έχουν περισυλλέγει τα νεκρά ζώα από όλες τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, θα πηγαίνουν στην μονάδα αποτέφρωσης της συνεργαζόμενης εταιρείας. Εκεί θα λαμβάνεται δείγμα εγκεφαλικού ιστού, το οποίο θα πηγαίνει σε πιστοποιημένο εργαστήριο του κράτους για ανάλυση, όπου και θα εξετάζεται αν το εκάστοτε ζώο είναι ύποπτο για διάφορες ασθένειες και στη συνεχεία θα αποτεφρώνεται.
Για το πρόγραμμα αυτό ο κτηνοτρόφος δεν επιβαρύνεται, δηλαδή το κόστος για αυτόν είναι μηδενικό. Με το πρόγραμμα αυτό λύνεται ένα πρόβλημα τόσο για την δημόσια υγεία όσο και για την ίδια την κτηνοτροφική εγκατάσταση που μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα, όπως ασθένειες, δυσοσμία κ.α.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Με επιτυχία η ημερίδα του «Ζέφυρου»
Επόμενο άρθρο Εγκαινιάστηκε η 13η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Καρδίτσας