Νέα χρονιά για τον Απόλλωνα


Τα μέλη και οι φίλοι του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας συναντήθηκαν την Πέμπτη στα γραφεία του Συλλόγου, οδός Ομήρου 10, για να συζητήσουν και να κάνουν τον προγραμματισμό της νέας χρονιάς. Μέσα σε ένα ευχάριστο και γεμάτο ενθουσιασμό κλίμα αντάλλαξαν ευχές για καλό χειμώνα και για μια νέα,  δημιουργική χρονιά. Οι παραβρισκόμενοι, αφού γεύτηκαν τα παραδοσιακά εδέσματα, τελείωσαν τη βραδιά τους με χορούς και τραγούδια της Καρδίτσας.

Στη πρώτη αυτή συνάντηση, η Πρόεδρος Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά έκανε έναν σύντομο απολογισμό της περασμένης χρονιάς και ανακοίνωσε τον προγραμματισμό δράσης της νέας περιόδου. Αναλυτικά ανέφερε τα παρακάτω:

Μετά από ένα μεγάλο καλοκαιρινό διάλειμμα είμαστε ξανά σήμερα εδώ στα φιλόξενα γραφεία του Απόλλωνα έτοιμοι να ξεκινήσουμε, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, τις δραστηριότητές μας, που κύριο στόχο έχουν την προσφορά μας στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας μέσα από το πλούσιο πρόγραμμα που ετοίμασαν τα δραστήρια μέλη του Δ.Σ. του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας. Σ’ αυτό μας το ταξίδι που ξεκινάει σήμερα 30 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Ιούνη του 2015 θέλουμε όλα τα μέλη και τους φίλους δίπλα μας, για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η χρονιά που πέρασε ήταν πλούσια και αρκετά δημιουργική. Πέρα από τη λειτουργία του χορωδιακού και χορευτικού τμήματος, προχωρήσαμε  στην έκδοση δυο βιβλίων και στην ηχογράφηση δυο cds με παραδοσιακά τραγούδια. Παρουσιάσαμε με επιτυχία δρώμενα, χορούς και τραγούδια σε διάφορα τηλεοπτικά κανάλια σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Μαγούλας.

Πήραμε μέρος με τη χορωδία και το χορευτικό στο 3ο Καραγκούνικο Αντάμωμα που πραγματοποιήθηκε στα Φάρσαλα, με τη χορωδία παραδοσιακής μουσικής να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του μουσικού προγράμματος αποδίδοντας γνήσια και παραδοσιακά τραγούδια της πεδινής Θεσσαλίας.

Επίσης διοργανώσαμε από κοινού με την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου « Η οδύσσεια των “Λιποτακτών” ηρώων της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878»  του συντοπίτη συγγραφέα Βασίλειου Μαγόπουλου καθώς και το νέο βιβλίο «Στη σκιά της Μίκας» του επιστημονικού μας συνεργάτη Ευάγγελου Αυδίκου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Συμμετείχαμε στην Οργανωτική Επιτροπή του 3ου «Θερινού Σχολείου», με θέμα «Οικολογία-Τουρισμός-Ανάπτυξη-Επιστροφή στις ρίζες», που διοργάνωσε το Τμήμα Ιστορίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 25-30 Αυγούστου στη Λίμνη Πλαστήρα. Στους συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα δίδαξαν αξιόλογοι πανεπιστημιακοί καθηγητές.

Οργανώσαμε με επιτυχία 9/ήμερη εκδρομή στα ελληνόφωνα χωριά της  Κάτω Ιταλίας και Σικελίας με σκοπό να γνωρίσουν τα μέλη και οι φίλοι του Απόλλωνα τη Μεγάλη Ελλάδα, όπου έζησαν και δημιούργησαν ένα σπουδαίο πολιτισμό οι αρχαίοι πρόγονοί μας.

Για φέτος, όπως κάθε χρόνο, θα λειτουργήσουμε τη χορωδία παραδοσιακής μουσικής και το χορευτικό τμήμα με χορούς και τραγούδια από όλα τα διαμερίσματα της χώρας μας αλλά κύρια με αυτά του τόπου μας, αφού η Καρδίτσα διαθέτει ένα σπάνιο πλούτο, που έχουμε υποχρέωση να καταγράψουμε και να προβάλουμε στο πανελλήνιο. Προς αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε τα τελευταία χρόνια διοργανώνοντας με επιτυχία 4 πανελλήνια συνέδρια μέσα από τα οποία αναδείχθηκαν σημαντικά στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Όλο αυτό το υλικό δεν το κρατήσαμε στα συρτάρια μας. Το παραδώσαμε στο κοινό της Καρδίτσας, και όχι μόνο , μέσα από τους τόμους των πρακτικών που κυκλοφορήσαμε.

Στα άμεσα σχέδια μας είναι η παρουσίαση των δυο νέων βιβλίων που εξέδωσε ο Απόλλωνας το πρώτο με θέμα τα προϊόντα και τις γεύσεις της Καρδίτσας και το δεύτερο με τα τραγούδια του τόπου μας. Είναι υλικό , καρπός μιας πολύχρονης ερευνητικής μου προσπάθειας, που διέθεσα στο αρχείο του Απόλλωνα και με προθυμία τα μέλη του Δ. Σ. αποφάσισαν να το εκδώσουν με τη στήριξη της ΑΝΚΑ μέσα από το πρόγραμμα leader. Σημαντική ήταν η προσφορά των μελών της χορωδίας παραδοσιακής μουσικής , τα οποία βοήθησαν στην ηχογράφηση των τραγουδιών των  δυο cds που συνοδεύουν το βιβλίο των τραγουδιών.

Επίσης είναι σχεδόν έτοιμος και ο τόμος των πρακτικών του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα «Λαϊκός Πολιτισμός και Εκπαίδευση», που συνδιοργανώσαμε με το Τμήμα Ιστορίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για ένα βιβλίο 500 σελίδων, το οποίο περιλαμβάνει τις εισηγήσεις σημαντικών καθηγητών των πανεπιστημίων της χώρας μας αλλά και πολλών άλλων ερευνητών. Το υλικό είναι πολύτιμο για τους δασκάλους όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και σίγουρα θα αποτελέσει βασικό εργαλείο για τη διδασκαλία του λαϊκού πολιτισμού στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σύντομα το Κέντρο θα κάνει την παρουσίαση κι αυτού του βιβλίου στο αναγνωστικό κοινό της Καρδίτσας.

Το Φθινόπωρο του 2015 θα πραγματοποιήσουμε το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλους φορείς. Το θέμα του θα γνωστοποιηθεί σύντομα με την προκήρυξη που σύντομα θα δώσουμε στη δημοσιότητα. Ο Σύλλογός μας, όπως όλοι σας γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια έκανε μια σημαντική στροφή θέλοντας με τις ημερίδες, τα συνέδρια και τις εκδόσεις να παραδώσει στις επόμενες γενιές τα πολύτιμα ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία του τόπου μας μέσα από εισηγήσεις ( οι οποίες είναι καρπός πολύχρονης ερευνητικής εργασίας) σημαντικών πανεπιστημιακών δασκάλων, λαογράφων και ερευνητών.

Τελειώνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την σημερινή σας παρουσία και να σας πω πως η συμμετοχή σας στις δραστηριότητες και στα τμήματα που λειτουργούμε σε εβδομαδιαία βάση είναι πολύτιμη για τον Απόλλωνα.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εξετάζονται τα αιτήματα απόσπασης ή μετάθεσης υπαλλήλων λόγω ιδιότητας ως αιρετών
Επόμενο άρθρο Αυταρχισμός και κομματική πειθαρχία στον ΔΟΠΑΚ