Νέες προοπτικές για την καλλιέργεια αγριαγκινάρας


 Στον κόμβο της Νίκαιας λίγο έξω πιο έξω από την πρωτεύουσα του θεσσαλικού διαμερίσματος έστησαν χτες το μεσημέρι οι αγρότες της Καρδίτσας και των Τρικάλων το αγωνιστικό μετερίζι τους, στα πλαίσια των αγροτικών κινητοποιήσεων. Οι αγρότες προτού ξεκινήσουν για τη Νίκαια, παρέταξάν τα τρακτέρ τους στον Παλαμά με κατεύθυνση τη Nίκαια. Ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Βαγγέλης Μπούτας ανέφερε ότι ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς στρέφεται κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της Ε.Ε. καθώς αυτή είναι η πηγή και η όξυνση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου. Επίσης τόνισε ότι για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας  της μικρομεσαίας αγροτιάς χρειάζεται να είναι μαζικός, δυναμικός και σωστά προσανατολισμένος. Οι αγροτοσυνδικαλιστές χαρακτήρισαν μονόδρομο τις κινητοποιήσεις καθώς όπως τόνισαν τα ζητήματα που έχουν τεθεί κατ’ επανάληψη στην κεντρική εξουσία εξακολουθούν να υφίστανταί και οι αγρότες βλέπουν το εισόδημα τους να δέχεται συνεχή και σημαντικά πλήγματά τα οποία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν.

-Τα αιτήματα των αγροτών είναι:

-Στήριξη του εισοδήματος με την εφάπαξ καταβολή 15000 ευρώ ανά αγροτική εκμετάλλευση, -κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα,

-προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, (σιτάρι, βαμβάκι, καλαμπόκι, ψυχανθή, φακή και άλλα προϊόντα),

– μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο,

– επιστροφή για φέτος του ΦΠΑ στο σύνολο της είσπραξης του προϊόντος (εμπορική τιμή και επιδότηση),

-επιδότηση των μέσων παραγωγής και άμεση καταβολή του 100% της συνδεδεμένης και αποσυνδεδεμένης επιδότησης και κατάργηση του διαχωρισμού σε κατά κύριο και μη επάγγελμα αγρότες.

Η κα Μπατζελή δηλώνει ανοικτή σε διάλογο

Ανοικτή σε διάλογο με τους αγρότες εμφανίστηκε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, καλώντας τους να συμμετάσχουν ακόμη και από σήμερα στο διάλογο που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση για το αγροτικό ζήτημα.

Η υπουργός επανέλαβε επίσης την πρόσκλησή της στους αγρότες για συμμετοχή και στον εθνικό διάλογο για τα αγροτικά στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Το Ζάππειο είναι ένας χώρος δημοκρατίας, όλοι μπορούν να συμμετάσχουν στο διάλογο», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός. 

«Οι πόρτες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ανοικτές για όλους. Πρέπει όμως, να γνωρίζουν οι αγρότες ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα τους τα αιτήματα η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει το αγροτικό ζήτημα στο επίκεντρο της πολιτικής της και γι’ αυτόν το λόγο δεν προσπαθεί να το λύσει αποσπασματικά.»

Προηγούμενο άρθρο ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ
Επόμενο άρθρο Προτάσεις για τα Οικονομικά του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ