Ειδήσεις

Νίκος Γ. Καραγιάννης: Στη λάσπη των Πρεσπών


 

Άναυδη η κοινή γνώμη παρακολούθησε τις τελευταίες εβδομάδες τον τραγέλαφο του κυβερνητικού θιάσου σχετικά με την «αποχώρηση» Καμμένου και τη γελοιοποίηση της πολιτικής και κάθε κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

O κ. Τσίπρας μπορεί να κατάφερε να διασώσει, για την ώρα, την εξουσία του ενσωματώνοντας τους μισούς βουλευτές των ΑΝΕΛ και άλλα τυχάρπαστα πρόσωπα, χωρίς ιδεολογία, πολιτική άποψη, έτοιμα για κάθε κωλοτούμπα, που αλλάζουν στρατόπεδο, αρκεί να διατηρήσουν για λίγο την εξουσία τους ή για να έχουν την ψευδαίσθηση ότι θα διασωθούν πολιτικά . Είναι τόσο εξόφθαλμη η συναλλαγή που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.

Η ευθύνη του πρωθυπουργού για τη σημερινή κατάσταση είναι τεράστια. Γιατί αυτός επέλεξε να μετατρέψει ένα μείζον εθνικό θέμα, όπως αυτό της επίλυσης του μακεδονικού, σε παιγνίδι διχασμού. Αντί για συναίνεση, διάλογο, συμπόρευση στις βασικές γραμμές τουλάχιστον, επιδίωξε να διχάσει την αντιπολίτευση και την κοινωνία.

Ξέρουμε ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί. Έτσι επιτάσσουν τα συμφέροντα της Αμερικής και της Γερμανίας. Η επίσκεψη άλλωστε της κ. Μέρκελ δεν άφησε κανένα περιθώριο περί αυτού ( αλήθεια, πού ήταν όλοι αυτοί της αριστεράς να βροντοφωνάξουν gobackmadameMerkel;).

Η Κυβέρνηση όμως δεν έχει καμία απολύτως πολιτική νομιμοποίηση για να το κάνει αυτό. Κανείς από  τους  βουλευτές- γυρολόγους και μη-  δεν ψηφίστηκε για κάτι τέτοιο.

Δεν έχουμε ακούσει μέχρι τώρα κανένα σοβαρό επιχείρημα-παρά μόνο γενικότητες-  για τα οφέλη της Ελλάδος από τη συμφωνία,την ώρα που παραδίνουμε γλώσσα, εθνότητα και το τελικό κείμενο του συντάγματος των Σκοπίων αναφέρεται  συνεχώς σε «μακεδονικό λαό». Αντίθετα, όλοι οι σοβαροί αναλυτές και ειδικοί προειδοποιούν για ολέθριες συνέπειες.Άραγε ,γιατί τόση σπουδή;Είναι προφανές. Από τη μία η κυβέρνηση παίρνει αντάλλαγμα  συντάξεις και υποσχέσεις για παροχές και διορισμούςκαι από την άλλη πιέζει τα μικρότερα κόμματα ΚΙΝ.ΑΛ και ΠΟΤΑΜΙ . Όλα αυτά όμως για μικροκομματικές επιδιώξεις εις βάρος των συμφερόντων της χώρας. Δίνονται όλα αντιπαροχή !

Όλοι οι βουλευτές θα είναι υπόλογοι για τις επιλογές τους. Αν νομίζουν κάποιοι ότι ανταλλάσσοντας την ψήφο τους για ένα κορυφαίο εθνικό θέμα με κυβερνητικές καρέκλες ή με μια θέση στα ψηφοδέλτια θα διασωθούν πολιτικά, πλανώνται πλάνην οικτράν !Η Ιστορία και ο λαός θα είναι αμείλικτοι απέναντί τους ! Να είστε σίγουροι για αυτό!

ΥΓ: Δυο λόγια για το μεγαλειώδες συλλαλητήριο.

Έχει τονιστεί πολλές φορές ότι είναι απαράδεκτο μια ομάδα τραμπούκων-τους οποίους στην καλύτερη περίπτωση ανέχεται η κυβέρνηση- να δημιουργεί συνέχεια επεισόδια, θέτοντας σε κίνδυνο περιουσίες πολιτών αλλά βασικά τις ζωές των αστυνομικών που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους σε αντίξοες συνθήκες.

Στο προχθεσινό συλλαλητήριο , εξαιτίας αυτών των τραμπούκων που θα μπορούσαν εύκολα να συλληφθούν – και δεν έχει καμία σημασία αν ήταν  ακροδεξιοί, ακροαριστεροί,ρουβίκωνες ή οτιδήποτε άλλο-  έγινε  εκτεταμένη και αλόγιστη χρήση χημικών ( από αυτά που θα καταργούσε ο κ.Τσίπρας) αδιαφορώντας για παιδιά , ηλικιωμένους αλλά και τον μεγάλο κίνδυνο οι συγκεντρωμένοι να ποδοπατηθούν στο κάτω μέρος της πλατείας .Από θαύμα δε θρηνήσαμε θύματα. Προφανώς και δε φταίνε οι αστυνομικοί. Αυτοί εκτελούν εντολές και κινδύνευσαν και οι ίδιοι. Η φυσική και πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας φέρει ακέραια την ευθύνη. Είναι αναμφισβήτητο ότι αυτό βόλεψε κάποιους για να διαλυθεί το συλλαλητήριο…

Αν συνέβαιναν αυτά με οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση , την άλλη μέρα θα είχαν παραιτηθεί φυσική και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Η σημερινή ηγεσία όμως περί άλλων τυρβάζει…

 

Γράφει ο Νίκος Γ. Καραγιάννης, Καθηγητής, Μέλος Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Μέλος Μητρώου Στελεχών-Τομέας Παιδείας

Προηγούμενο άρθρο Με τους Προέδρους των ΤΟΕΒ Καρδίτσας συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης
Επόμενο άρθρο Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ στηρίζει την κοινωνική δράση του Δήμου Καρδίτσας