Νίκος Ευθυμιάδης : Οικονομική ανάπτυξη και πολιτισμός


Είναι γνωστή η σχέση του Πολιτισμού με την Οικονομική Ανάπτυξη μιας περιοχής.

Έχοντας υπηρετήσει σε αντίστοιχους μεγάλους φεστιβαλικούς θεσμούς, όπως είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Δελφών και το Διεθνές Φεστιβάλ Κεφαλονιάς γνωρίζω πολύ καλά την σχέση μεταξύ Πολιτισμού-Τουρισμού και Οικονομικής Ανάπτυξης μιας περιοχής.
Η μια πλευρά ενός πολιτιστικού γεγονότος είναι η ποιότητα, το ήθος και το ύφος που εκπέμπει ένα Φεστιβάλ.

Εμείς χωρίς ίχνος λαϊκισμού και κινήσεις εντυπωσιασμού με τις ανύπαρκτες οικονομικές μας δυνατότητες, αφού δεν επιχορηγούμαστε από κανένα φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης είτε κρατικό, κρατάμε πολύ υψηλά το επίπεδο του Φεστιβάλ.
Ειδικά φέτος με την παρουσία του ακαδημαϊκού, ομότιμου καθηγητή του Boston University και Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Μαέστρο Θεόδωρο Αντωνίου, του Μαέστρου και Συνθέτη  Αλεξάντερ Βούγιτς, της Μιράντα Καλδή Πρόεδρο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Κέρκυρας και Αντιπρύτανη του Ιόνιου Πανεπιστημίου, του Αλέξη Κωστάλα, του Ιταλού Μαέστρου Leonardo Quadrini  και πολλών άλλων αποδεικνύουμε με έργα τα παραπάνω.
Με πολλά κοινά έργα και εργαστήρια πρωτοπορούμε με πρώτες εκτελέσεις σε έργα Ελλήνων συνθετών.

Όμως πέρα από την καλλιτεχνική και ποιοτική πρόταση υπάρχει ειδικά στις μέρες που ζούμε  και η οικονομική διάσταση του γεγονότος.
Το συγκεκριμένο Διεθνές Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών, προκαλεί ένα μεγάλο τουριστικό ρεύμα για τον νομό μας και την Δυτική Θεσσαλία ευρύτερα, σε μια εποχή νεκρή τουριστικά και οικονομικά.
Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις του Νομού μας τα οικονομικά οφέλη είναι πολύ σημαντικά.

Όταν το πολιτιστικό προϊόν, είναι ενδιαφέρον και ελκυστικό, δημιουργείται τουριστικό ρεύμα και κατά συνέπεια τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από τις επιχειρήσεις της πόλης και του Νομού το ζεστό χρήμα που έπεσε στην αγορά του Νομού Καρδίτσας  πέρυσι το 2014 υπερέβη τις 180.000 ευρώ κατά το δεκαήμερο των εκδηλώσεων  της 6ης  Διεθνούς Συνάντηση Σχολικών χορωδιών, λαμβανομένων υπ’ όψιν ότι μόνο οι συμμετέχοντες υπό την ιδιότητα του εκτελεστή υπερέβησαν τους 3500 νέους και νέες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Η κινητικότητα που δημιουργήθηκε παράλληλα από τους ακροατές άλλων πόλεων και νομών,  γονείς , συγγενείς, φίλους και φιλόμουσους είναι εξίσου μεγάλη και συνέβαλε στο να εισρεύσει ζεστό χρήμα στην αγορά της περιοχής.

Η πόλη της Καρδίτσας η λίμνη Πλαστήρα, το Μουζάκι, ένιωσαν έντονα οικονομικά την παρουσία των χιλιάδων Καλλιτεχνών-Μουσικών-Εκτελεστών  και των Ακροατών και Επισκεπτών, του Μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Μουσικής που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας.
Φέτος στην 7η Πανελλήνια Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών που θα γίνει από τις 5 Μαρτίου έως 14 Μαρτίου 2015 θα υπερβούμε τις 4.500 χορωδούς – εκτελεστές, έχουμε μεγαλύτερη  κινητικότητα και προσέλευση και  το  ζεστό χρήμα που θα εισρεύσει στο Νομό Καρδίτσας και στις επιχειρήσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερο από πέρυσι.

Με τις θερμές μου ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν και συμβάλουν  μέχρι σήμερα στο να γιγαντωθεί αυτός ο θεσμός, θα πρέπει να ανακοινωθεί ότι φέτος, για πρώτη φορά θα υπάρξουν τρία (3) βραβεία ‘ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ’ προς τιμή του μεγάλου Μαέστρου και Συνθέτη. Τα βραβεία θα δοθούν στους τρεις (3) καλύτερους Διευθυντές Χορωδίας, που θα συμμετάσχουν με τις χορωδίες τους στην 7η Πανελλήνια Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών.

Τα βραβεία θα τα αποφασίσει η Διεθνής Κριτική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από διακεκριμένους Μαέστρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ένας τεράστιος θεσμός, το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μουσικής γίνεται στην πόλη μας.

Αξίζει όλοι να αγκαλιάσουμε τους χιλιάδες επισκέπτες της πόλης και του Νομού.

 

Προηγούμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ
Επόμενο άρθρο Aπολυτήριες Εξετάσεις του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας Ιανουαρίου 2015