Νίκος Σαλαγιάννης: Καταθέσεις στο εξωτερικό: επιτέλους το ταμπού έσπασε….


 Τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες, δεν υπήρξε συνάντηση με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, είτε στη βουλή, είτε στον αρμόδιο κοινοβουλευτικό τομέα του ΠΑΣΟΚ, που να μη θέτω το ίδιο ερώτημα: “Αφού η Τράπεζα της Ελλάδος, έχει όλα τα στοιχεία όσων έβγαλαν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό το τελευταίο τουλάχιστον διάστημα, γιατί δεν διασταυρώνουμε τα στοιχεία όλων όσων έβγαλαν σημαντικά ποσά, να δούμε το “πόθεν έσχες„ τους, να δούμε αν δικαιολογούνται αυτά τα ποσά απ’ τα εισοδήματα που δηλώνουν κι αν όχι να φορολογηθούν καταλλήλως;

 Και γιατί δεν αναζητούμε τα στοιχεία των Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στις Ελβετικές, κυρίως, Τράπεζες, για να δούμε το πώς και το γιατί;

Πώς είναι δυνατόν, να κόβουμε μισθούς και συντάξεις και να μην αγγίζουμε αυτούς που αποδεδειγμένα διαθέτουν μεγάλες καταθέσεις στις Ελληνικές και στις ξένες τράπεζες;„

Οι απαντήσεις ήταν πάντα στο “ήξεις αφίξεις„: Να μη δημιουργήσουμε πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα, δεν είναι εύκολο να βρούμε στοιχεία, οι Ελβετικές Τράπεζες δεν δίνουν στοιχεία και τα παρόμοια….

Οι απαντήσεις αυτές , βέβαια, δεν δίνονταν μόνο τώρα. Καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δε θέλησε να ανοίξει αυτό το ζήτημα. Ήταν ένα ζήτημα ταμπού. Αυτή είναι η αλήθεια. Λοιπόν το ταμπού έσπασε. Ο νέος Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος έκανε ήδη τέσσερις κινήσεις.

Πρώτον: Έσπασε το απόρρητο των λογαριασμών των καταθέσεων. Δε χρειάζεται πια εντολή εισαγγελέα για να ανοίξουν οι λογαριασμοί των τραπεζικών καταθέσεων.

Δεύτερον: Έδωσε εντολή να ελεγχθούν οι λογαριασμοί και το “πόθεν έσχες„ όλων όσων μετέφεραν σημαντικά ποσά στις τράπεζες του εξωτερικού την τελευταία κρίσιμη περίοδο. Να σημειώσουμε εδώ, ότι σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς τα ποσά αυτά ανέρχονται σε 35-40 δις ευρώ. Δηλαδή περίπου 15 τρισεκατομμύρια δραχμές!

Τρίτον: Προωθεί συμφωνία με την Ελβετική κυβέρνηση, όπως έκανε η Γερμανία και η Μ. Βρετανία, για να πάρει όλα τα στοιχεία τουλάχιστον των τόκων που πληρώνουν οι Ελβετικές Τράπεζες σε Έλληνες καταθέτες, για να δούμε τι γίνεται και τουλάχιστον να φορολογηθούν.

Τέταρτον: Έδωσε εντολή να ελεγχθούν τα τεκμήρια διαβίωσης όλων όσων έκαναν χρήση καρτών ξένων τραπεζών για μεγάλες αγορές και συναλλαγές.

Έστω και αργά, λοιπόν,  έστω κι αν πολλές φορές μερικοί από μας στο κυβερνητικό στρατόπεδο χρειάστηκε να περάσουμε την “κόκκινη γραμμή„ κάποια πράγματα που μέχρι τώρα “δεν γίνονταν„ αποδεικνύεται ότι γίνονται και παραγίνονται……..

Αρκεί να υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση…….

Email:salagiannis@parliament.gr

Προηγούμενο άρθρο ΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ: ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΤΕΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
Επόμενο άρθρο Ασφαλτοστρώσεις στο κέντρο και τις συνοικίες της πόλης