Να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από καταρροϊκό πυρετό ζητά ο Γ. Κωτσός


Το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκαν κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε κοπάδια προβάτων στο Δήμο Μουζακίου με συνέπεια να χαθούν πολλά ζώα με τεράστιο κόστος για τους κτηνοτρόφους της περιοχής.
Ο Δήμαρχος Μουζακίου με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων επισημαίνει το πρόβλημα και ζητά την άμεση παρέμβαση του κράτους και των υπηρεσιών, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να αποζημιωθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι.
Η επιστολή του Δημάρχου προς τον Υπουργό και η οποία κοινοποιήθηκε στους τοπικούς βουλευτές είναι η παρακάτω:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Σας γνωρίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκαν κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε κοπάδια προβάτων στο Δήμο Μουζακίου με συνέπεια να χαθούν πολλά ζώα με τεράστιο κόστος για τους κτηνοτρόφους της περιοχής.
Οι κτηνοτρόφοι μας είναι στα όρια της απελπισίας διότι βλέπουν καθημερινά το βιός τους να χάνεται και σας παρακαλούμε όπως ενεργοποιήσετε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες με στόχο να καταγραφεί και να περιοριστεί το πρόβλημα.
Επίσης είναι άκρως απαραίτητο να προβείτε στην έγκριση των απαραίτητων κονδυλίων, σύμφωνα με την ΚΥΑ αριθ 432/20486/14-2-2014, ΦΕΚ Β’ 345 (αρθρο 9 παρ. 3), προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι του Δήμου μας για την αγορά των απαραίτητων εγκεκριμένων εντομοκτόνων – εντομοαπωθητικών σκευασμάτων
Με εκτίμηση Γιώργος Κωτσός
Δήμαρχος Μουζακίου»
Ο Δήμος Μουζακίου μέσω του γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης είναι σε επαφή με την περιφέρεια και τις υπηρεσίες του νομού ώστε να μπορέσουν από κοινού να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Η νόσος μεταδίδεται στα πρόβατα με το τσίμπημα των εντόμων (κουνουπιών), που σημαίνει ότι η καταπολέμησή τους (απεντόμωση) είναι το πρωταρχικό και για την καταπολέμηση της νόσου.
Προτείνεται στους κτηνοτρόφους (προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση της νόσου) να ψεκάσουν τα τυχόν λιμνάζοντα νερά στις περιοχές βοσκής των προβάτων, τους στάβλους καθώς και όπου υπάρχει η δυνατότητα να βάζουν τα κοπάδια στους στάβλους πριν το σούρουπο (ώρα έξαρσης των κουνουπιών).
Ο Δήμος Μουζακίου είναι σε διαρκή επαφή με τους κτηνοτρόφους της περιοχής, καταγράφει τα πρόβατα που νοσούν καθώς και τις απώλειες, ώστε να προβούν στη διεκδίκηση των αποζημιώσεων και γι’ αυτό το λόγο παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα να επικοινωνούν με το γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο τηλέφωνο 2445041259.
.

 

Προηγούμενο άρθρο Στο επίκεντρο η χρήση των υπόγειων κάδων της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ