Β. Τσιάκος: Να αποσυρθεί άμεσα η απόφαση για επιβολή ΦΠΑ στο αρδευτικό νερό Το μέτρο πλήττει τους Έλληνες αγρότες και οδηγεί σε αύξηση του κόστους παραγωγής


 Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση παρά τις λεκτικές εξαγγελίες για μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, μόλις πριν από μερικές ημέρες έφερε στη βουλή τροπολογία, που οδηγεί στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Με την τροπολογία επιβάλλεται ΦΠΑ 13% στο νερό που χρησιμοποιούν οι αγρότες μέσω των ΤΟΕΒ, για την άρδευση των καλλιεργειών τους.

Πρόκειται για εντελώς λανθασμένη και στρεβλή παρέμβαση στην αγροτική οικονομία, η οποία αυξάνει δυσβάσταχτα το κόστος  της αγροτικής παραγωγής. Η επιβολή ΦΠΑ στο νερό για άρδευση,  θα προκαλέσει σειρά επιβαρύνσεων για τους αγρότες μας. Το τοπικό σύστημα παραγωγής  των ελληνικών αγροτικών προϊόντων επιβαρύνεται περαιτέρω, κάτι που οδηγεί σε έμμεση ενίσχυση των εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων . Οι νέοι αγρότες διαπιστώνουν ότι το μέλλον τους είναι αβέβαιο και δεν υπάρχει πλέον εγγύηση, για ένα αξιοπρεπές εισόδημα για αυτούς και τις οικογένειές τους.  

Όσοι ζούμε στην Ελληνική περιφέρεια, γνωρίζουμε ότι οι αγρότες βιώνουν πολύ δύσκολες καταστάσεις και αρκετοί προβληματίζονται αν θα πρέπει να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους. Το συγκεκριμένο μέτρο έρχεται να επιτείνει το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται. Η εγκατάλειψη των καλλιεργειών, θα έρθει με ταχύτερους ρυθμούς. Οι συνέπειες για τον Έλληνα αγρότη θα είναι δυσμενείς ενώ συγχρόνως ο εισπρακτικός στόχος που οδήγησε στην υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου, δεν πρόκειται να επιτευχθεί,  αφού θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, ο ήδη συρρικνωμένος αγροτικός πληθυσμός. Εξάλλου οι συνέπειες και για τους έλληνα καταναλωτή θα είναι εξίσου δυσμενείς, καθώς θα ανέβουν οι τιμές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι καταναλωτές, θα οδηγηθούν στην αγορά εισαγόμενων και πολλές φορές αμφίβολης ποιότητας, αγροτικών προϊόντων.

Για τους παραπάνω λόγους καλούμε την κυβέρνηση να ανασκευάσει άμεσα  την απόφαση της και να μην προχωρήσει στην επιβολή ΦΠΑ στο αρδευτικό νερό των ΤΟΕΒ. Αυτό που έχει ανάγκη ο Έλληνας αγρότης είναι η στήριξη και η ενίσχυση του και όχι η επιβολή νέων φόρων και νέων επιβαρύνσεων.

Βασίλης Τσιάκος

Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Στα πλαίσια του φεστιβάλ λίμνης Πλαστήρα ο Σύλλογος Φίλων λίμνης Πλαστήρα σε συνδιοργάνωση με το Δήμο λίμνης Πλαστήρα παρουσιάζει απόψε στο Θέατρο Πλαζ Πεζούλας στις 8.30 μμ: Μένουμε πάντα παιδία
Επόμενο άρθρο Χρ. Τέγος: Θα μπουν και άλλοι σε δικαστικές περιπέτειες