Να διασφαλισθεί η χρηματοδότηση των Ιατροκοινωνικών Κέντρων ζητά ο Σπ. Ταλιαδούρος


Ο Βουλευτής και π. Υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ζήτησε να διασφαλισθεί η χρηματοδότηση των Ιατροκοινωνικών Κέντρων, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία τους.

Ειδικότερα, η Ερώτησή του έχει ως εξής:

«Στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Προγράμματος για την Κοινωνική Ένταξη των Ελλήνων Τσιγγάνων, λειτουργούν σήμερα την Ελλάδα, από το 2005, 33 Ιατροκοινωνικά Κέντρα. Τα Κέντρα αυτά επιτελούν σημαντικό έργο σε τομείς όπως η αγωγή υγείας, η εκπαίδευση ενηλίκων και ανηλίκων, η στεγαστική αποκατάσταση, η αστικοδημοτική τακτοποίηση κ.α.. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας όμως των Κέντρων αυτών έχουν προκύψει σημαντικά προβλήματα χρηματοδότησης που θέτουν σε κίνδυνο τη εύρυθμη παροχή των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Συγκεκριμένα, τη παρούσα χρονική στιγμή αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους καθώς εκκρεμεί η αποπληρωμή των πιστώσεων του έτους 2013. Η χρηματοδότηση με εθνικούς πόρους είναι απαραίτητη καθώς όπως προβλέπεται στην υπ’ αριθμ. 57310/ΔΕ-7107-28.12.2012 Υ.Α. η κάλυψη της δαπάνης λειτουργίας των Ιατροκοινωνικών Κέντρων γίνεται με εθνικούς πόρους μέχρι την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα Κέντρα που υπάγονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας, έχει ήδη καλυφθεί η χρηματοδότηση μέχρι το τέλος του 2012. Για τα έτη όμως 2013 και 2014 μέχρι την ένταξη στο ΕΣΠΑ δεν έχει προβλεφθεί καμία δαπάνη για την χρηματοδότησή τους με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξασφαλισθεί η συνέχιση της λειτουργίας τους.

Πρέπει να σημειωθεί οι φορείς υλοποίησης της εν λόγω δράσης έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, και η καθυστέρηση αυτής σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται σε πράξεις ή παραλείψεις τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για το Δήμο Σοφάδων Καρδίτσας έχουν ήδη εγκριθεί οι συμβάσεις μίσθωσης έργου προσωπικού και οι διαδικασίες σύναψης των συμβάσεων αυτών βρίσκονται σε εξέλιξη.

Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

-Προτίθεται να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση των Ιατροκοινωνικών Κέντρων από εθνικούς πόρους μέχρι την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία τους;»

Προηγούμενο άρθρο Στο Αρχαιολογικό Μουσείο και τη Δημοτική Πινακοθήκη το 1ο ΓΕΛ Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Συνάντηση της Καρ.Πός με Εργατικό Κέντρο και ΕΠΣΚ