Να καθιερωθεί ημέρα του Ήρωα αγρότη της Καρδίτσας


Συνεχίζοντας την μακρόχρονη παράδοση, οι έλληνες εθνικιστές τίμησαν και φέτος την πρωτοπορία της Καρδίτσας στους αγροτικούς αγώνες.

Τιμώντας τον ρόλο των Καρδιτσιωτών αγροτών και αγροτιστών και του ηγέτη του αγροτικού κινήματος και ενορχηστρωτή της εξεγέρσεως του 1910, Δημητρίου Μπούσδρα, το Εθνικό Μέτωπο οργάνωσε την περασμένη Κυριακή στο Προάστιο την γενέτειρα του Μπούσδρα, μία εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Καρδιτσιώτες ήρωες του αγροτικού κινήματος, στην οποία παραβρέθηκε πλήθος κόσμου.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση έγινε κατάθεση στεφάνου από τον Αρχηγό του Εθνικού Μετώπου κ. Μάνο Κώνστα.

Εκφώνησαν ομιλίες:

  1. Ο πρώην Δήμαρχος Σελλάνων, οδοντίατρος κ. Βάιος Κακαργιάς, εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας Νομού Καρδίτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στις εξαιρετικές προσωπικότητες και το έργο των ηγετών του αγροτικού κινήματος και ιδιαίτερα των Δημητρίου Μπούσδρα και Δημητρίου Γρίβα.
  2. Ο ιατρός, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Κώστας Καρδαράς, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας του Εθνικού Μετώπου, ο οποίος ανέλυσε το χρονικό της εξεγέρσεως του 1910 και τον πρωτοπόρο, ηγετικό και καθοριστικό ρόλο των Καρδιτσιωτών σε αυτή και
  3. Ο Αρχηγός του Εθνικού Μετώπου κ. Μάνος Κώνστας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σύγχρονη διάσταση του αγροτικού κινήματος και τον κυρίαρχο ρόλο της αγροτικής παραγωγής στο αναπτυξιακό σχέδιο εξόδου από την κρίση που έχει εκπονήσει το Εθνικό Μέτωπο.

Στο τέλος το σύνολο των συνευρεθέντων ενέκρινε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:

«Προς τιμήν των Καρδιτσιωτών πρωτεργατών και πρωτοπόρων ηρώων και θυμάτων του αγροτικού κινήματος και της επετείου του μεγάλου αιματηρού συλλαλητηρίου που έγινε στην Καρδίτσα την 27η Φεβρουαρίου 1910 και απετέλεσε την αρχή της εξεγέρσεως που έμεινε στην ιστορία σαν «εξέγερση του Κιλελέρ», να καθιερωθεί η τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου σανΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΑΓΡΟΤΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Προηγούμενο άρθρο Οι υγιείς δυνάμεις συσπειρωμένες για έναν ισχυρό Δήμο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Αναβολή εκδήλωσης για την αξιολόγηση