Ειδήσεις

Να μην εγκριθεί από το Π.Σ. η ΜΠΕ του ΟΕΔΑ Βόλου, ούτε για τη Δ. Θεσσαλία και τη Λάρισα


Την Τρίτη 16 Ιουνίου 2020, η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, φέρνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εισήγηση που προτείνει την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την αδειοδότηση κατασκευής μονάδας «Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων» στον Βόλο, που θα παράγει SRF για καρκινογόνα καύση από την ΑΓΕΤ ή και άλλα εργοστάσια, αγνοώντας προκλητικά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του λαού του Βόλου τα τελευταία χρόνια, ενάντια στην καύση σκουπιδιών.

Η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, αποδεικνύει περίτρανα, πως ποτέ δεν ήταν ενάντια στην καρκινογόνα καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Γι’ αυτό και  απέρριπτε τις προτάσεις του ΚΚΕ, της Λαικής Συσπείρωσης και των μαζικών φορέων της Μαγνησίας για την απαλειφή από το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Θεσσαλίας, τη δυνατότητα κατασκευής μονάδων επεξεργασίας χιλιάδων τόνων αποβλήτων από τους ΧΥΤΑ Βόλου, Τρικάλων-Καρδίτσας και Λάρισας, την παραγωγή SRF/RDF ως καύσιμη ύλη για βιομηχανίες, τύπου ΑΓΕΤ, όπως προβλέπει και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε ότι επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η περιφέρεια Θεσσαλίας επιχείρησε μαζί με τον δήμο Βόλου να βάλουν σε εφαρμογή αυτόν τον αντιλαϊκό σχεδιασμό που ανέστειλαν οι λαϊκές κινητοποιήσεις.

Η Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων Βόλου, σύμφωνα με την ΜΠΕ, θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Θεσσαλίας και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον» με 41.000.000 € και το λειτουργικό κόστος θα φθάνει τα 2.800.000 € το χρόνο.  Κόστος που θα μετακυλίεται στις πλάτες των κατοίκων των δήμων Βόλου και της υπόλοιπης Μαγνησίας. Η Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων Βόλου θα επεξεργάζεται 50.592 τόνους ετησίως αστικά στερεά απόβλητα και 15.200 τόνους προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα. Από τα αστικά απόβλητα θα παράγονται ετησίως 18.209 τόνοι SRF, στην πραγματικότητα περισσότερα, για την καρκινογόνα καύση στην τσιμεντοβοιμηχανία.

Η σημερινή, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας και οι δημοτικές αρχές Βόλου και των άλλων δήμων της Μαγνησίας, προσπαθούν να ντύσουν την εγκληματική πολιτική τους, με δήθεν φιλοπεριβαλλοντικό μανδύα, βαφτίζοντας την καρκινογόνα καύση ως «εναλλακτικά» καύσιμα! Η «πράσινη ανάπτυξη» της Ε.Ε. και η «νομιμότητά» που προβάλλουν, «οι μετρήσεις και οι επιτροπές ελέγχου» που προτείνουν, αποσκοπούν στην νομιμοποίηση της τοξικότατης πολιτικής τους, σε  βάρος της υγείας του λαού, ανοίγοντας το δρόμο στις κερδοφόρες επενδύσεις του κεφαλαίου στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο σχεδιασμός κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Αποριμμάτων στο Βόλο, στην συνέχεια στη Δυτική Θεσσαλία (Τρίκαλα- Καρδίτσα) και στη Λάρισα, εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων, που είναι βέβαιο ότι θα συμπαρασύρει και την αποκομιδή των απορριμμάτων που σήμερα διαχειρίζονται οι Δήμοι και η κυβέρνηση επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση της. Στόχος της κυβέρνησης για την επόμενη πενταετία είναι να δημιουργήσει 45 νέες μονάδες διαχείρισης σύμμεικτων κατά βάση απορριμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων οι 17 μέσα στο 2020.

Να σημειώσουμε ότι οι Μονάδες αυτές, η πλειοψηφία τους μέσω ΣΔΙΤ, είναι πανάκριβες, δεσμεύοντας τεράστια ποσά από Π.Δ.Ε και ΕΣΠΑ για την κατασκευή τους, την ώρα που διατίθενται ελάχιστοι πόροι για την προώθηση της δημοτικής ανακύκλωσης και της διαλογής στη πηγή. Η λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας Αποριμμάτων, πολύ περισσότερο των Μονάδων Βιοξήρανσης, όπως η συγκεκριμένη, δρα ανταγωνιστικά στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή. Αφ’ ενός προϋποθέτει συγκεκριμένη ποσότητα σύμμεικτων αποβλήτων, κατά κανόνα πάνω από το 50% των δημοτικών απορριμμάτων και αφ’ ετέρου το σύνολο σχεδόν του απορριμματογενούς καυσίμου SRF που προβλέπεται να παράγεται, αποτελείται από ανακυκλώσιμα υλικά, περιλαμβανομένων και των οργανικών, η φυσική κατάληξη των οποίων πρέπει να είναι η κομποστοποίηση και όχι η καύση τους.

Αν και δεν είναι στις προθέσεις μας να αναφερθούμε εκτενώς σε τεχνικά θέματα, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε τρία βασικά σημεία:

  • Προβλέπεται χειροδιαλογή ανακυκλώσιμων υλικών από τη μεγάλη μάζα των σύμμεικτων αποβλήτων στο αρχικό στάδιο της μηχανικής επεξεργασίας, αμέσως μετά την έξοδό τους από το πρώτο κόσκινο. «Λύση» απορριπτέα ως υγειονομικά απαράδεκτη για τους εργαζόμενους, αλλά και για λόγους ασφάλειας της εργασίας.
  • Στις δύο πρώτες από τις 3 (!) συνολικά θέσεις χειροδιαλογής, ανακτάται το 54,3% (4.222 τον/έτος) των συνολικά ανακτώμενων υλικών (7.774 τον/έτος). Ουσιαστικά, σε ό,τι αφορά την «ανακύκλωση», πρόκειται για μονάδα (επικίνδυνης) χειροδιαλογής και όχι μηχανικής διαλογής σύμμεικτων αποβλήτων.
  • Στα εναλλακτικά σενάρια, όπως αυτά περιγράφονται στη ΜΠΕ, η μέθοδος της «Βιολογικής Ξήρανσης», που περιγράφεται και αξιολογείται ως η βέλτιστη (με πλήθος ανυπόστατων παραδοχών), καμία σχέση δεν έχει με την περιγραφόμενη στην ΜΠΕ μονάδα.

Η Λαική Συσπείρωση και το ΚΚΕ, θα πρωτοστατήσουν όπως και μέχρι τώρα, για να δυναμώσει η πάλη του λαού της περιοχής μέσα από τους συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς της Μαγνησίας και όλης της Θεσσαλίας, ώστε να μην εγκριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο η ΜΠΕ του ΟΕΔΑ Βόλου, ούτε στη Δ. Θεσσαλία και στη Λάρισα.

Να εξαιρεθεί από το ΕΣΔΑ και ειδικότερα από το ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας, η δυνατότητα παραγωγής απορριμματογενούς καυσίμου, ούτε σκέψη για αυτόνομη καύση απορριμμάτων.

Να μην προχωρήσει η κατασκευή Μονάδων Επεξεργασίας Αποριμμάτων με παραγωγή SRF/RDF στον Βόλο και σε καμία άλλη περιοχή, με ή χωρίς ΣΔΙΤ. Να μη χρυσοπληρώνουμε τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου για την παραγωγή φτηνής πρώτης ύλης και δωρεάν καυσίμων ή και επί πληρωμή υπέρ του βιομηχανικού κεφαλαίου. Το μεγάλο μέρος της κρατικής χρηματοδότησης να δοθεί στους δήμους για την βελτίωση του συστήματος χωριστής αποκομιδής των απορριμμάτων, σε εξοπλισμό και μόνιμο προσωπικό, βασική προϋπόθεση για ουσιαστική ανακύκλωση. Για όλα τα παραπάνω να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολόγηση.

Να σταματήσει τώρα η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ-ΚΟΚ, απο την ΑΓΕΤ.

Να λειτουργούν σωστά οι ΧΥΤΑ και οι ΣΜΑ, μακριά από τη λογική «κόστος- όφελος» και της επιβάρυνσής των λαϊκών οικογενειών.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής, μεταφόρτωσης και επεξεργασίας των απορριμμάτων. Μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή, στους ΣΜΑ, στους ΧΥΤΑ, στα ΚΔΑΥ και στις ΜΕΑ.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαικά στρώματα της περιοχής σε οργανωμένη λαϊκή αντεπίθεση με κατεύθυνση την ριζική αλλαγή σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, που θα μας επιτρέψει να βάλουμε μπροστά έναν ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με  κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες, την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. Η καπιταλιστική οργάνωση της κοινωνίας και οικονομίας τσακίζει τη ζωή και τις ανάγκες μας.

Προηγούμενο άρθρο Γ. Τσιτσιμπής: Τίποτα δεν πάει χαμένο για αιολικά και πράσινα άλογα (πράττω αλόγιστα)
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας