Να πληρωθούν άμεσα οι δικαιούχοι από Νιτρορύπανση και Βιολογική Γεωργία


 

Νέα παρέμβαση, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, έκανε η Βουλευτής του Νομού μας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα, με αφορμή τις καθυστερήσεις πληρωμής των δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων του Νομού Καρδίτσας από τα προγράμματα νιτρορύπανσης και βιολογικής γεωργίας.

Όπως προκύπτει, 1806 αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού μας, που είναι ενταγμένοι στα προγράμματα της νιτρορύπανσης και της βιολογικής γεωργίας, εξακολουθούν να παραμένουν μέχρι και σήμερα απλήρωτοι.

Η κ. Σκόνδρα απευθυνόμενη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Καρασμάνη, ανέδειξε το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω παραγωγοί, που πλέον έχουν αναγκαστεί να πάρουν δάνεια ώστε να καλύψουν οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Ακολουθεί το ακριβές κείμενο:

Κύριε Υπουργέ,

Έκδηλη είναι η ανησυχία των 1806 αγροτών του Νομού Καρδίτσας, που είναι ενταγμένοι στα προγράμματα της νιτρορύπανσης και της Βιολογικής γεωργίας, και οι οποίοι παραμένουν μέχρι σήμερα απλήρωτοι.

Πιο αναλυτικά, αφορά σε 1625 δικαιούχους που εντάχθηκαν στα προγράμματα διετούς και πενταετούς παράτασης νιτρορύπανσης και περιμένουν να πληρωθούν το δεύτερο έτος (2013) και 181 δικαιούχοι που εντάχθηκαν στη βιολογική γεωργία, αλλά δεν έχουν πληρωθεί ποτέ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα εν λόγω χρήματα δίνονται σαν απώλεια εισοδήματος και όχι σαν ενίσχυση σε όσους παραγωγούς αποφάσισαν να ασχοληθούν με την βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Οι καθυστερήσεις των πληρωμών ωστόσο, οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο τους παραγωγούς, που έχουν αναγκαστεί να πάρουν δάνεια για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Με αφορμή τα παραπάνω κύριε Υπουργέ, και καθώς κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού παρουσιάσατε από το βήμα της βουλής το χρονοδιάγραμμα πληρωμών για το μήνα Δεκέμβριο, ερωτάστε:

Συμπεριλαμβάνονται στον χρονοδιάγραμμα πληρωμών του Δεκεμβρίου τα 2 προαναφερθέντα προγράμματα; Σε τι οφείλεται η εν λόγω καθυστέρηση στις πληρωμές των δικαιούχων του Νομού Καρδίτσας; Πότε θα προχωρήσει η πληρωμή των δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων από τα προγράμματα νιτρορύπανσης και Βιολογικής γεωργίας;

Προηγούμενο άρθρο Εγκρίθηκαν πιστώσεις 1,3 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ
Επόμενο άρθρο 21 τροχαία ατυχήματα το Νοέμβριο στη Θεσσαλία