Ειδήσεις

Να σταματήσει το αίσχος των αγροτοδικείων


Οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας καταγγέλλουν την άδικη και απαράδεκτη καταδίκη από το μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας που δίκασε σε 12 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή τα μέλη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων,  συναδέλφους  Ρίζο Μαρούδα Πρόεδρο της ΕΟΑΣΝΛ, Βαγγέλη Μπούτα και Κώστα Τζέλλα Πρόεδρο και Γραμματέα της ΕΟΑΣΚ αντίστοιχα για κινητοποιήσεις στο μπλόκο Νίκαιας το 2017 με βάση καθαρά πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον τους.

Καταγγέλλουμε τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που ακολουθώντας τα παραδείγματα των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διατηρεί ανέπαφο το νομικό οπλοστάσιο για ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων και σέρνει στα δικαστήρια ως κοινούς εγκληματίες τα μέλη των διοικήσεων των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων που λειτουργούν στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα δείχνοντας την μισαλλοδοξία τους απέναντι στους αγρότες που αντιπαλεύουν τις αντιλαικές πολιτικές τους στο δρόμο και τα μπλόκα.

Εντάσσεται στα πλαίσια παραπέρα αυταρχισμού και τρομοκράτησης των αγροτών ώστε να σκύψουν το κεφάλι και να δεχτούν τις πολιτικές της ΚΑΠ της Ε.Ε και των αντίστοιχων ελληνικών κυβερνήσεων.  Η αντιλαϊκή πολιτική τους, η άγρια φοροληστεία, οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, τα κάθε είδους χαράτσια, το μεγάλο κόστος παραγωγής σε συνάρτηση με τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα οδηγούν στο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες και επιχειρούν να συγκεντρώσουν παραγωγή και γη σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών καπιταλιστών.

Οι κυβερνήσεις στέκονται εχθρικά απέναντι μας, βάζουν πλάτη για να κερδοσκοπούν οι αντίπαλοι μας, εμποροβιομήχανοι, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, η δική τους πολιτική είναι που μας βγάζει στο δρόμο διεκδικώντας την επιβίωση των οικογενειών μας.

Καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς, τα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία, τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, να καταδικάσουν το νέο φαινόμενο αυταρχισμού και ποινικοποίησης και να συμπαρασταθούν έμπρακτα στους αγρότες.

Οι συνάδελφοι μας αντιμετώπισαν την άδικη κατηγορία για παρακώλυση συγκοινωνιών κατά την διάρκεια του μπλόκου στην Νίκαια το 2017. Στην διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας το κατηγορητήριο κατέπεσε πλήρως.

Η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απαλλαγή των 3 συνδικαλιστών αγροτών.

Παρόλα αυτά το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή των συναδέλφων μας και επέβαλε την παραπάνω ποινή των 12 μηνών φυλάκισης για «ηθική αυτουργία των κατηγορούμενων με τον συντονιστικό ρόλο που είχαν στις κινητοποιήσεις».

Πρόσφατα σε δικαστήριο της Λάρισας για τις κινητοποιήσεις του 2019 η κατηγορία περί ηθικής αυτουργίας κατέπεσε πανηγυρικά και οι 10 συνάδελφοι μας από το Μπλόκο Νίκαιας αθωώθηκαν.

Είναι γνωστό ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών λαμβάνονται μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, με αποφάσεις των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών, Γενικές Συνελεύσεις  και πανελλαδικές συσκέψεις. Η απόφαση του δικαστηρίου πλήττει το δικαίωμα μας να συνδικαλιζόμαστε και να αποφασίζουμε για τον τρόπο διεκδίκησης των αιτημάτων μας καθώς στοχοποιεί και καταδικάζει τους εκλεγμένους εκπροσώπους του οργανωμένου κινήματος. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας να συνδικαλιζόμαστε και να διεκδικούμε, το έχουμε κατακτήσει με αγώνες και θυσίες και δεν πρόκειται να το εκχωρήσουμε σε κανέναν.

Παρόλα αυτά το δικαστήριο καταδίκασε τους συναδέλφους για ηθική αυτουργία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η «ηθική αυτουργία» με την οποία καταδικάστηκαν οι συνάδελφοι μας δεν προέκυψε πουθενά από την ακροαματική διαδικασία. Ηθική αυτουργία σημαίνει ότι οι 3 συγκεκριμένοι συνδικαλιστές χρησιμοποίησαν πειθώ, φορτικότητα, δόλο, εξαναγκασμό, υποσχέσεις κλπ για να πείσουν εκατοντάδες αγρότες της Θεσσαλίας να συμμετέχουν με τα τρακτέρ στο μπλόκο Νίκαιας. Αυτό είναι προσβολή προς όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους που βγαίνουν στα μπλόκα και συμμετέχουν στους αγώνες επειδή έχουν προβλήματα επιβίωσης και όχι γιατί κάποιοι «καταφέρνουν να τους κοροϊδέψουν και να βγουν στα μπλόκα».

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν η κ. Σούρλα.

Δεν μας τρομοκρατούν, δεν μας φοβίζουν, δεν πρόκειται να μας σταματήσουν.

Μέσα από τους αγώνες μας έχουμε αποτελέσματα και έστω μερική ικανοποίηση των αιτημάτων μας, ανακόπτουμε τα χειρότερα μέτρα που ετοιμάζουν για τους αγρότες και κτηνοτρόφους και αυτόν τον τίμιο και δίκαιο αγώνα δεν πρόκειται να τον σταματήσει κανένα αγροτοδικείο, καμιά τρομοκρατία, καμιά καταδικαστική απόφαση. Ας το πάρουν χαμπάρι ότι θα βρουν μπροστά τους το αγροτικό κίνημα πολύ πιο ισχυρό, ενωμένο, μαχητικό και αποτελεσματικό σε κοινή δράση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα για τα δίκαια αιτήματα μας και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Οι διώξεις και τα αγροτοδικεία δεκαετίες τώρα δεν έκαμψαν το αγωνιστικό φρόνημα μας, δεν θα το καταφέρουν ούτε τώρα!

Απαιτούμε από την κυβέρνηση:

  • Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των αγροτοδικείων
  • Να πάψουν οι διώξεις, η τρομοκρατία και η ποινικοποίηση των αγώνων μας.

Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να δυναμώσουν τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και να δώσουν ηχηρή απάντηση στις διώξεις και την ποινικοποίηση των αγώνων μας.

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αργιθέας
Επόμενο άρθρο Νέα Μονάδα Αποβλήτων στη Δυτική Θεσσαλία