Ειδήσεις

Να συνεχιστεί η λειτουργία του Δ ΄ Παιδικού Σταθμού


Η δημοτική αρχή Καρδίτσας φέρνει στο δημοτικό συμβούλιο της 13-9 θέμα για την μετατροπή του Δ’ παιδικού σταθμού σε Βρεφικό, με το επιχείρημα ότι υπάρχει ζήτηση για θέσεις βρεφών.

Θυμίζουμε ότι απο τα 1303 ωφελούμενα παιδιά τα βρέφη ειναι: 32!

-Κ. Γυναικων Δημου Καρδιτσας: 20 (2 μηνων-2,5 ετων)

-2ος Βρεφονηπιακος: 12 (1,5 ετων-2,5 ετων).

Γι΄αυτές τις οικογένειες η μόνη διέξοδο που υπάρχει είναι οι ιδιωτικοί με μεγάλο οικονομικό κόστος, αφού η συγκεκριμένοι ηλικιακή ομάδα εντάσσεται μόνο μέσω voucher και στους δύο βρεφονηπιακούς του Δήμου, Να σημειωθεί ότι μιλάμε για οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχειας που είχαν δικαίωμα να κάνουν αίτηση. Σ’ αυτό το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα,προστέθηκε η παύση λειτουργίας του ενός από τους δύο βρεφικούς που λειτουργούσαν στον σταθμό του νοσοκομείου, ο οποιος  έκλεισε λόγω ότι δεν πληρούσε τις νέες προδιαγραφές που υπάρχουν, κυρίως σε θέματα απαιτούμενου χώρου.

Για να λύσουν το πρόβλημα λοιπόν προτείνουν να ψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο την μετατροπή, του Δ’ παιδικού σταθμού (στα Σεισμόπληκτα), σε Βρεφικό σταθμό ο οποίος με βάση τις προδιαγραφές που υπάρχουν θα μπορεί να φιλοξενήσει 20 βρέφη. Και μάλιστα βάζουν σαν στόχο να λειτουργήσει άμεσα και για να είναι εντός προθεσμιών των voucher για να τα χρησιμοποιήσουν όσοι δικαιούνται και για να καλυφθούν από φέτος οι ανάγκες.

Όσο για τα παιδιά που ήδη φοιτούν στον παιδικό προτείνεται να μοιραστούν στον Α’ παιδικό στην οδό Τρικάλων και στην Καρδιτσομάγουλα.

Προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα και φυσικά συμπεράσματα απόόλες αυτές τις προτάσεις της δημοτικής αρχής.

1.Δεν γνώριζε η δημοτική αρχή το πρόβλημα με την έλλειψη δημοτικών βρεφικών σταθμών που θα κάλυπταν τις ανάγκες των  λαϊκών οικογενειών της Καρδίτσας; Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Η δημοτική αρχή όχι μόνο το γνώριζε αλλά έχει και ευθύνη για αυτή την κατάσταση, αφού στόχο της δεν είναι η επίλυσή του,  αλλά να ακολουθήσει απαρέγκλιτα την κυβερνητική πολιτική, η οποία σε Πανελλαδικό επίπεδο οδηγεί στο κλείσιμο παιδικών σταθμών και τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών απο αυτούς.Κι έρχεται τώρα με εκβιαστικά διλήμματα να επιβάλλει τις επιλογές της .

2.Δεν γνώριζε η δημοτική αρχή ότι ο βρεφονηπιακός του νοσοκομείου δεν καλύπτει τις προδιαγραφές όταν ανακοίνωνε τον αριθμό των βρεφών (7) που θα φιλοξενούσε ο σταθμός με ΕΣΠΑ; Πότε ακριβώς ενημερώθηκε για το πρόβλημα;

3.Διαλύει ουσιαστικά έναν άρτια εξοπλισμένο παιδικό σταθμό. Προτείνει τα παιδιά να πάνε σε άλλους σταθμούς, μακριά πιθανόν από το τόπο κατοικίας τους. Την μετακίνηση που είναι υποχρεωμένοι να υποστούν οι γονείς την υπολογίζει;

4.Τα παιδιά ήδη έχουν ξεκινήσει την φοίτηση στο συγκεκριμένο σταθμό εδώ και λίγο καιρό. Θα υποχρεωθούν να αλλάξουν παιδαγωγικό περιβάλλον. Αυτό το λαμβάνει υπόψη της η δημοτική αρχή;

  1. Τι θα γίνει με το προσωπικό του σταθμού; Θα μετακινηθεί σε άλλους σταθμούς για να καλύψει ανάγκες; Άρα να υποθέσουμε ότι ο δήμος «εξοικονομεί προσωπικό» μειώνοντας τις δαπάνες του!

Συμπερασματικά από όλα τα περαπάνω προκύπτει:

Η πρωτοβουλία αυτή της δημοτικής αρχής εντάσσεται στα πλαίσια της περιστολής δαπανών για τις λαϊκές ανάγκες που εφαρμόζεται στην ΤΔ από τις πολιτικές της ΕΕ, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και  υλοποιεί απαρέγκλιτακαι ο δήμος Καρδίτσας.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα νέα ζευγάρια:

-Να διεκδικήσουμε:

1.Την συνέχιση λειτουργίας του Δ’ παιδικού σταθμού

2.Την άμεση εξεύρεση κατάλληλουυ χώρου για ίδρυση και λειτουργία βρεφικού σταθμού.

-Να συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσουμε την Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη στις 6.30 μμ στην συνεδρίαση του δημοτικου συμβουλίου.

 

 

Του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας, του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και του Συνδικάτου οικοδόμων

Προηγούμενο άρθρο Συμμετοχή των Δρυάδων εν Πλώ στο 51ο Συνέδριο για την Έρευνα του Χορού
Επόμενο άρθρο Συνελήφθησαν δύο άτομα, δυνάμει ισάριθμων ενταλμάτων σύλληψης