Να συνεχιστεί το πρόγραμμα απονιτροποίησης για το Νομό Καρδίτσας


  Ο Βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Α. Μπατζελή και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Κ. Μπιρμπίλη, ζητά τη συνέχιση του προγράμματος απονιτροποίησης για το Νομό Καρδίτσας καθώς το πρόβλημα της νιτρορύπανσης απαιτεί παρεμβάσεις με βάθος χρόνου.

  • Ειδικότερα το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Η μόλυνση του περιβάλλοντος και η υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων λόγω της αυξανόμενης απόθεσης υγρών αποβλήτων και λιπασμάτων που απειλεί τη δημόσια υγεία είναι ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της χώρας μας, ανάμεσα σε αυτές και ο Νομός Καρδίτσας.

Είναι γνωστό ότι η Θεσσαλία, σύμφωνα με μελέτες χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πιο μολυσμένες περιοχές της Ελλάδας και ο Νομός Καρδίτσας με τους όμορους νομού θεωρήθηκαν ευπρόσβλητες ζώνες. Για το λόγο αυτό άλλωστε εντάχθηκε στο πενταετές πρόγραμμα απονιτροποίησης, με στόχο την προστασία των υδατικών πόρων, την προστασία των εδαφών καθώς και τη βελτίωση της γονιμότητας των εδαφών. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε, η κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά αλλά το πρόβλημα για το Νομό Καρδίτσας παραμένει έντονο καθώς η αντιμετώπιση του προβλήματος της νιτρορύπανσης απαιτεί παρεμβάσεις με βάθος χρόνου και αλλαγή της στάσης των αγροτών έτσι ώστε να προσανατολίζονται σε ορθολογικές μεθόδους καλλιέργειας.

Το πρώτο βήμα έγινε. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό για το Νομό Καρδίτσας και τη Θεσσαλία γενικότερα, που αποτελεί ένα νομό με ισχυρό πρωτογενή τομέα που αποτελεί την καρδιά της γεωργικής παραγωγής στην Ελλάδα.

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • 1. Προτίθενται να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα απονιτροποίησης, όπως θα γίνει και για άλλους Νομούς της Ελλάδας;
  • 2. Με ποια μέτρα προτίθενται να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα του πρώτου προγράμματος απονιτροποίησης, προς όφελος του περιβάλλοντος, των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας;.»
Προηγούμενο άρθρο Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Επόμενο άρθρο Ο Δήμαρχος Κάμπου επιστέφτηκε το Δημοτικό Σχολείο Μακρυχωρίου