Ν.Ε Καρδίτσας του ΚΚΕ: «Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας»


 Υποβαθμισμένες παροχές υγείας

Μεταξύ άλλων στη συνέντευξη τύπου τονίστηκαν τα ακόλουθα: «Βρίσκεται σε εξέλιξη ολομέτωπη επίθεση που μετατρέπει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε προνόμιο για λίγους και πεδίο κερδοφορίας των μονοπωλίων. Μια επίθεση που έχει σαν αποτέλεσμα την πλήρη εμπορευματοποίηση της υγείας και την κατάργηση ενός ακόμα κοινωνικού αγαθού. Το πολυνομοσχέδιο που με γρήγορους ρυθμούς προωθεί η κυβέρνηση δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό αφού δίνει τελειωτικό  κτύπημα σε ότι έχει απομείνει από την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Έτσι η κατάσταση για τους ανέργους, τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, για την εργατική – λαϊκή οικογένεια θα είναι δραματική. Τα μέτρα αυτά τα είχαν σχεδιάσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πολλά χρόνια πριν και θα ισχύουν και μετά τη κρίση.

   Το ΚΚΕ παλεύει για αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν, ενιαίο και καθολικό Σύστημα υγείας και πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό και την εργοδοσία. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

  • Το πρωτοβάθμιο επίπεδο υγείας να λειτουργεί με πυρήνα το δημόσιο Κέντρο Υγείας, τα παραρτήματά του και τις κινητές μονάδες του. Να αναπτύσσεται σε κάθε χωριό, πόλη και Δήμο, με κριτήρια πληθυσμιακά, γεωγραφικά, επιδημιολογικά κ.ά., σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες.
  • Δημιουργία κρατικού φορέα για την έρευνα, παραγωγή και εισαγωγή φαρμάκων, βιοϊατρικής τεχνολογίας, υγειονομικού και αναλώσιμου υλικού.
  • Το ΙΚΑ και το ΤΕΒΕ στην Καρδίτσα να ενισχυθούν με γιατρούς που λείπουν (καρδιολόγους, παιδίατρους κλπ) με προσωπικό, μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι, γιατροί, με ελαστικές σχέσεις εργασίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να χρηματοδοτηθούν επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό και την εργοδοσία. Να ενισχυθούν με σύγχρονο εξοπλισμό. Να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε όλους, να λειτουργούν με αποκλειστική ευθύνη του κράτους με προοπτική να ενταχθούν στα Κέντρα Υγείας που πρέπει να αναπτυχθούν από το κράτος στα πλαίσια του αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας. Κανένα πολυατρείο του ΙΚΑ να μην κλείσει.
  • Δε δεχόμαστε την κατάργηση νοσοκομειακών μονάδων υγείας ούτε μείωση δημόσιων κρεβατιών, κέντρων υγείας κλπ.
  • Δε δεχόμαστε την κατάργηση ή την συγχώνευση του νοσοκομείου Καρδίτσας. Να προσληφθεί μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό. Να υπάρξει πλήρης χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και οι επικουρικοί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να καταργηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στο κλάδο υγείας, κάθε είδους πληρωμή των ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων υγείας. Να καταργηθεί το χαράτσι των 5€ στα νοσοκομεία.

Οι Υγειονομικοί μαζί με τα λαϊκά στρώματα να συμβάλουν στην πράξη να μείνουν στα χαρτιά και να καταργηθούν όλα τα χαράτσια για εξετάσεις – φάρμακα, περίθαλψη.

   Η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής μας να περιφρουρήσει αγωνιστικά τις κατακτήσεις του, κάθε νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, μονάδα του ΙΚΑ, γειτονιά, χωριά και σχολές, όλοι οι τόποι δουλειάς να γίνουν μετερίζι του αγώνα και να σταθεί με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέσα από συλλογικές διαδικασίες απέναντι σε κάθε επιχείρηση αφαίρεσης ή υπονόμευσης των δικαιωμάτων του».

Προηγούμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ
Επόμενο άρθρο Β. Τσιάκος: Σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα δημιουργεί ο Καλλικράτης στα σχολεία