Ειδήσεις

Νόμιμη και σταθερή δουλειά όλων των εργαζομένων στον Βρεφονηπιακό του ΟΑΕΔ


Οι παιδικοί σταθμοί ξεκινούν την λειτουργία τους μετά την διακοπή εξαιτίας της πανδημίας την Δευτέρα 1 Ιούνη. Ο Βρεφονηπιακός σταθμός του ΟΑΕΔ δυναμικότητας 100 παιδιών (τα 20 βρέφη), δεν θα ξεκινήσει την λειτουργία του γιατί δεν έχει προσωπικό!!! Οι   4 παιδαγωγοί 8 μηνης κοινωφελούς εργασίας που μετακινήθηκαν από τους παιδικούς του δήμου Καρδίτσας, σ’ αυτό το σταθμό κάπου τον Οκτώβρη έληξαν οι συμβάσεις και απολύθηκαν. Έτσι ο σταθμός που φιλοξενεί 37 βρέφη και νήπια (από τα 88 που είχαν επιλεγεί), την Δευτέρα δεν μπορεί να ξεκινήσει την λειτουργία του.

Με   απόφαση του Διοικητή του ΟΑΕΔ τοποθετούνται 5 άτομα, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου και συγκεκριμένα μέχρι την 31η Ιουλίου του 2020.

Πρόκειται για δύο βρεφονηπιοκόμους ΤΕ, μια βρεφοκόμο-παιδοκόμο ΔΕ και δύο ειδικότητες μαγείρων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι αυτοί είναι μέρος από τα 9 άτομα που προσλήφθηκαν μετά από προκήρυξη του ΟΑΕΔ και επιλέγησαν από τους προσωρινούς πίνακες Με λίγα λόγια μπορεί στην πορεία κι ενώ εργάζονται να απολυθούν όταν θα βγουν οι τελικοί πίνακες. Μέσα στην ίδια χρονιά τα μικρά παιδιά μπορεί να αλλάξουν και 3 παιδαγωγούς!!! Αυτό σημαίνει φροντίδα της κυβέρνησης για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών…

Με αυτό το προσωπικό φυσικά δεν μπορούν να καλυφθούν τα 37 παιδιά που ήδη φοιτούν, παρά μόνο περίπου 20 και  αυτό εξαρτάται από το πόσα θα είναι βρέφη (που απαιτείται περισσότερο προσωπικό)  και πόσα μεγαλύτερης ηλικίας.

Αν σ’ αυτό προσθέσουμε το πρόβλημα ότι εργάζονται 4 καθαρίστριες 4ωρης απασχόλησης και τα μέτρα για τον κορονοϊό απαιτούν συνεχή καθαριότητα τότε τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα.

Τίποτα απ’ αυτά δεν είναι καινούρια. Παρά τις φιέστες της προηγούμενης κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ) για την έναρξη λειτουργίας του σταθμού, παρόλο που ο σταθμός ήταν έτοιμος εδώ και χρόνια και παρά τις υποσχέσεις των τοπικών βουλευτών της ΝΔ ότι θα λυθεί άμεσα το πρόβλημα του προσωπικού,  βρισκόμαστε πάλι σε αδιέξοδο ή προσωρινές λύσεις.

Γι’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν οικογένειες μικρών παιδιών στην Καρδίτσα, η ευθύνη βαραίνει όλες της κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ), που εφαρμόζοντας της πολιτικές της ΕΕ που προωθούν την ευελιξία στην εργασία, δεν στελεχώνουν τον  σταθμό με μόνιμο και επαρκές προσωπικό, παιδαγωγικό και βοηθητικό ώστε να λειτουργεί χωρίς προβλήματα.

Αντί γι’ αυτό, πέρα από την προσωρινή λύση που βρέθηκε, κανείς δεν εγγυάται ότι πριν τον Ιούλη ο ΟΑΕΔ (δηλαδή η κυβέρνηση) θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την πρόσληψη νέου προσωπικού για την επόμενη χρονιά.

Τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών έχουν φέρει σε αδιέξοδο τους νέους γονείς αφού ένα μέρος τους μόνο μπορεί να πάει τα παιδιά του στον σταθμό όταν ξεκινήσει, οι υπόλοιποι περιμένουν με αγωνία να δουν τι θα γίνει, μη γνωρίζοντας που να αφήσουν τα παιδιά τους.

H σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όπως και οι προηγούμενες των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κλπ, έχει άλλες προτεραιότητες και όχι την εξυπηρέτηση των εργαζόμενων της Καρδίτσας που δεν έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους.

Σε όλ’ αυτά έρχεται να προστεθεί  και ο κυβερνητικός – εργοδοτικός συνδικαλισμός, που καλύπτει και προωθεί το σύνολο αυτής της αντεργατικής πολιτικής, ο οποίος μάλιστα μέσα από την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας και συγκεκριμένα τον πρόεδρο του (μέλος και της διοίκησης της ΓΣΕΕ) έσπευσε να μιλήσει για συνέχιση της ομηρίας των εργαζομένων με παράταση συμβάσεων μέχρι το Δεκέμβριο. Και μετά τι θα γίνει; ρωτάμε εμείς. Για αυτό πρέπει να παλεύει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα; Για δουλειά με ημερομηνία λήξης χωρίς εργασιακά δικαιώματα; Για ανακύκλωση της ανεργίας;

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους γονείς, να παλέψουν για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και των παιδιών.

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση των νόμων περί ναρκωτικών και περί όπλων
Επόμενο άρθρο Το ωράριο λειτουργίας της Ιεράς Μονής Σπηλιάς