Ειδήσεις

Ν. Καρδούλας: Εβδομαδιαίο Παρατηρητήριο κορωνοϊού Θεσσαλίας – Ανάκαμψη Τρικάλων και έξαρση Καρδίτσας


Την εβδομάδα 1-7 Οκτωβρίου παρατηρείται ότι η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλίας είναι οριακά βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα 24-30 Σεπτεμβρίου και στους 4 Νομούς της Θεσσαλίας, τα Τρίκαλα παρουσιάζουν καθοδική πορεία, ενώ οι 3 άλλοι Νομοί παρουσιάζουν άνοδο.

Στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνεται η εκτίμηση του μέσου όρου του ενεργού αριθμού αναπαραγωγής Rtτου κορωνοϊού στο χρονικό διάστημα 1-7 Οκτωβρίου στη Θεσσαλία και στους 4 Νομούς της, η διακύμανση των τιμών του Rt, η εκτίμηση του Rt στις 7 Οκτωβρίου, η αποτελεσματικότητα των μέτρων στη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού και η εκτίμηση του μέσου όρου του αριθμού Rt την προηγούμενη εβδομάδα 24-30 Σεπτεμβρίου, χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο EpiEstim του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Τα συμπεράσματα για την εβδομάδα 1-7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον πίνακα είναι:

  • Ο μέσος όρος του αριθμού Rt στη Θεσσαλία εκτιμάται ότι είναι 1,10.
  • Ο Rt στη Θεσσαλία στις 7Οκτωβρίου εκτιμάται ότι είναι 1,01.
  • Από διακύμανση των τιμών του Rt στη Θεσσαλία που κυμαίνονται από 1,01 έως 1,17 συμπεραίνεται ότι η επιδημία διατηρείται, δείχνοντας σημάδια ελέγχου.
  • Το ποσοστό της αποτελεσματικότητας των μέτρων της κυβέρνησης στη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού στη Θεσσαλία εκτιμάται ότι είναι 66%.
  • Τον καλύτερο μέσο όρο Rt έχουν τα Τρίκαλα με 0,88 και ακολουθούν η Λάρισα,η Μαγνησία και η Καρδίτσα, η οποία βρίσκεται μεταξύ μετρίου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου.
  • Τον καλύτερο Rt στις 7Οκτωβρίου και τα υψηλότερα ποσοστά αποτελεσματικότητας των μέτρων έχουν τα Τρίκαλα και ακολουθούν η Λάρισα, η Καρδίτσα καιη Μαγνησία.
  • Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα,η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλίας είναι οριακά βελτιωμένη και όσον αφορά τους Νομούς,μόνο τα Τρίκαλα παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης.

 

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία,  Συνταγματάρχης ε.α. και Αναπληρωτής Γραμματέας Οργανωτικού ΝΔ Θεσσαλίας

Προηγούμενο άρθρο Νέα σύσκεψη πληγέντων και κατοίκων στην πλατεία των Καμινάδων
Επόμενο άρθρο Άμεση αποκατάσταση της Γέφυρας του Καλλιθήρου