Ειδήσεις

Ν. Καρδούλας: Οι τέσσερις επιτυχείς και επαληθευμένες προγνώσεις του μοντέλου μου για κορωνοϊό


Όταν στα τέλη Μαρτίου δημοσίευσα την έρευνα με σκοπό την απεικόνιση με μαθηματική προσέγγιση της συμπεριφοράς της εξέλιξης της νόσου του κορωνοϊού στη χώρα μας, είχα επισημάνει ότι οι μαθηματικές προσεγγίσεις είναι  διαδικασίες με πολλούς περιορισμούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.

Με το τέλος όμως του 1ου κύκλου της πανδημίας στις αρχές Μαΐου,  η ιστορία δικαίωσε τις προγνώσεις του μαθηματικού μου μοντέλου, το οποίο προέβλεψε ένα μήνα πριν ακόμα και τον χρόνο άρσης των περιοριστικών μέτρων στις αρχές Μαΐου.

Οι τέσσερις επιτυχείς και επαληθευμένες προγνώσεις του μαθηματικού μου μοντέλου για την εξέλιξη του κορωνοϊού σε Ελλάδα και Κύπρο στον 1ο κύκλο της πανδημίας, ήταν:

1η: Επαλήθευση της πρόγνωσης για το μαθηματικό ημερολογιακό μηδενισμό των κρουσμάτων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο (διάγραμμα 1). Στην Ελλάδα η πρόγνωση για μηδενισμό κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του 1ου κύκλου της πανδημίας ήταν η 3η Μαΐου, γεγονός που αναγγέλθηκε πριν ένα μήνα και που όντως συνέβη, αφού στις 3 Μαΐου επιβεβαιώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 6 κρούσματα, ενώ το θεωρητικό μαθηματικό μηδέν των κρουσμάτων του μοντέλου ήταν από 0 έως 7 ημερήσια κρούσματα, λόγω της ύπαρξης του σχετικού στατιστικού σφάλματος. Το ίδιο συνέβη και στην Κύπρο, όπου η πρόγνωση ήταν μηδενισμός κρουσμάτων έως τις 6 Μαΐου, ενώ ο μηδενισμός συνέβη στις 4 Μαΐου, όταν υπήρξαν επιβεβαιωμένα 2 κρούσματα και  το θεωρητικό μαθηματικό μηδέν των κρουσμάτων του μοντέλου ήταν από 0 έως 4 ημερήσια κρούσματα.

2η: Επιβεβαίωση της πρόγνωσης για το μαθηματικό ημερολογιακό μηδενισμό των θυμάτων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο (διάγραμμα 2). Στην Ελλάδα στις 1 Μαΐου έγινε ταύτιση του προβλεπόμενου μαθηματικού ημερολογιακού μηδέν των θυμάτων, με το πραγματικό μηδέν των θυμάτων, ενώ στην Κύπρο επαληθεύθηκε η πρόγνωση για το μηδενισμό θυμάτων στις 4 και 5 Μαΐου.

3η: Καθημερινή επαλήθευση του προβλεφθέντος ημερήσιου συνολικού αριθμού κρουσμάτων και θυμάτων του μοντέλου, με τον επιβεβαιωμένο επίσημα, επί 40 συνεχόμενες ημέρες στην Ελλάδα και επί 5 συνεχόμενες ημέρες στη Κύπρο (πίνακας 3).

4η: Επιτυχής πρόβλεψη του συνολικού αριθμού κρουσμάτων και θυμάτων στο τέλος του 1ου κύκλου της πανδημίας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο. Στην Ελλάδα μέχρι τις 4 Μαΐου είχαν προβλεφθεί 2429-2685 κρούσματα και 136-150 θύματα και τα επίσημα επιβεβαιωμένα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ στις 4  Μαΐου ήταν 2632 κρούσματα και 146 θύματα αντίστοιχα. Το ίδιο συνέβη και στην Κύπρο, όπου είχαν προβλεφθεί μέχρι τις 6 Μαΐου 829-916 κρούσματα και 20-24 θύματα και τα επίσημα επιβεβαιωμένα στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας στις 6 Μαΐου ήταν 883 κρούσματα και 21 θύματα αντίστοιχα.

Αντίστοιχο ακριβές και επαληθευμένο μαθηματικό μοντέλο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκόσμια, δεν έχει παρατηρηθεί.

 

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π. MSc _UK – Συνταγματάρχης ε.α.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ασθένειες που πλήττουν τις φιστικές
Επόμενο άρθρο Online workshop διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας