Ειδήσεις

Ν. Καρδούλας: Παντοδυναμία ΝΔ και Κυριάκου Μητσοτάκη στη μητέρα δημοσκοπήσεων Μαΐου


H παρούσα ανάλυση εφάρμοσε τη μέθοδο υπολογισμού του μέσου όρου των προβλέψεων όλων των πολιτικών ερευνών, που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα. Η συγκεκριμένη μέθοδος ονομάζεται διεθνώς poll of polls και στα ελληνικά μεταφράζεται «Μητέρα των δημοσκοπήσεων» και θεωρείται μια απολύτως παραδεκτή μέθοδος, αφού κυριαρχούν οι μέσες και όχι οι ακραίες εκτιμήσεις.

Η «Μητέρα των δημοσκοπήσεων» διεθνώς θεωρείται από τα πλέον αξιόπιστα δημοσκοπικά εργαλεία, διότι συνεκτιμά τις προβλέψεις περισσότερων δημοσκοπικών εταιρειών στο ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα και επιτρέπει έτσι την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.

Για την παρούσα ανάλυση ελήφθησαν υπόψη οι έρευνες οκτώ εταιρειών, που δημοσιεύθηκαν τον Μάϊο και συγκεκριμένα των εταιρειών Alco, GPO, Interview, Metron Analysis, Mrb, Opinion Poll, Prorata και Pulse. Για την τελική εκτίμηση, υπολογίσθηκε πρώτα η εκτίμηση ψήφου μετά την αναλογική αναγωγή των λευκών, άκυρων, αποχής και αναποφάσιστων, στη συνέχεια εφαρμόσθηκαν οι αποκλίσεις που είχαν οι συγκεκριμένες εταιρείες στις εθνικές εκλογές 2019, πλην της GPO που δεν είχε διεξάγει τότε έρευνα και στη συνέχεια υπολογίσθηκε ο μέσος όρος τους, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, όπου απεικονίζονται και τα ποσοστά των κομμάτων στις εθνικές εκλογές 2019.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν για την εκλογική επιρροή των κομμάτων είναι:

  • Επιβεβαιώνεται η πολιτική εκλογική κυριαρχία της ΝΔ, η οποία αν γινόταν εκλογές σήμερα θα εξασφάλιζε ποσοστό 49,3%, η δε διαφορά της από το ΣΥΡΙΖΑ των 22 ποσοστιαίων μονάδων είναι συντριπτική.
  • Σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019 η ΝΔ έχει αυξήσει την εκλογική της επιρροή κατά 24%, αφού από το 39,9% εκτινάχθηκε στο 49,3%.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απωλέσει το 13% της εκλογικής του επιρροής σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019, αφού από το 31,5% έπεσε στο 27,3%.
  • Στα άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης σε σχέση με το 2019, παρατηρείται μείωση του ποσοστού του ΚΙΝΑΛ κατά 14%, αύξηση του ποσοστού του ΚΚΕ κατά 8%, αύξηση του ποσοστού της Ελληνικής Λύσης κατά 18% και μείωση του ποσοστού του ΜΕΡΑ25 κατά 12%.

Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζεται ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων Μαΐου και ο μέσος όρος των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων είναι:

  • Το 63,5% των ερωτώμενων αξιολογεί θετικά το έργο της κυβέρνησης.
  • Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει ποσοστό 52,4%, έναντι 20,5% του Αλέξη Τσίπρα.
  • Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιολογείται θετικά με ποσοστό 66,1%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας με 34,3%.
  • Το 80,3% των ερωτώμενων κρίνει θετική την αντίδραση της κυβέρνησης στην κρίση της νόσου του κορωνοϊού.
  • Το 65,9% κρίνει θετικά τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.
  • Το 58,8% των πολιτών κρίνει θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, του τουρισμού και της εστίασης.
  • Το 63% συμφωνεί με τις ενέργειες της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.
  • Τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την προστασία των θέσεων απασχόλησης τις κρίνει θετικά το 52,5%.
  • Το 80,5% διαφωνεί με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Γράφει ο Νίκος Καρδούλας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

    MSc_UK – Συνταγματάρχης ε.α.

Προηγούμενο άρθρο Η Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών
Επόμενο άρθρο Συνάντηση του Βουλευτή Γ. Λαμπρούλη με την Πανθεσσαλική Ένωση Επαγγελματιών Μουσικών