Ξεκίνησε το πρόγραμμα κολύμβησης στα δημοτικά σχολεία της Καρδίτσας


Την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας έγινε και επίσημα η έναρξη του Προγράμματος Κολύμβησης των Δημοτικών Σχολείων του νομού Καρδίτσας που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Σχολικό Σύμβουλο Φυσικής Αγωγής ν. Καρδίτσας κ. Μέλλο Βασίλειο.

Τη σημασία και την αναγκαιότητα ενός τέτοιου προγράμματος χαιρέτησαν ο Δήμαρχος της πόλης κ. Κωνσταντίνος Παπαλός και η Διευθύντρια Α/θμιας Εκπ/σης κα Ευθυμία Μητσιάδη, που παραβρέθηκαν στην τελετή εκκίνησης του προγράμματος και στήριξαν με αυτόν τον τρόπο αυτή την εκπαιδευτική πρωτοβουλία δηλώνοντας τόσο την συμπαράσταση της πολιτείας μέσω του Δήμου και του ΔΟΠΑΚ όσο και της Α/θμιας Εκπ/σης.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την καθοδήγηση του Σχολικού Συμβούλου και σε συνεργασία με το Δημοτικό Κολυμβητήριο Καρδίτσας και τη Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, στα πλαίσια του μαθήματος Φυσικής Αγωγής στο σχολείο, όπου οι μαθητές κατά τη διάρκεια της γυμναστικής πηγαίνουν στο κολυμβητήριο.

Σκοπός της κολύμβησης στο μάθημα της Φ.Α. είναι κατά βάση η απόκτηση (απ’ όλους τους μαθητές) της ζωτικής δεξιότητας της κολύμβησης προς αποφυγή του πνιγμού στο νερό. Κατ’ επέκταση, το πρόγραμμα στοχεύει και στην εκμάθηση των διαφόρων τεχνικών της κολύμβησης. Ουσιαστικός στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει στην εξοικείωση των παιδιών με το νερό και στην καταπολέμηση του θλιβερού φαινομένου τόσων πνιγμών σε πισίνες ή στη θάλασσα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα. Ιδιαίτερα σε ένα νομό όπως η Καρδίτσα που η απόσταση από τη θάλασσα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις περισσότερες περιοχές της χώρας, άρα και η σχέση των ανθρώπων της με το υγρό στοιχείο σχετικά περιορισμένη, καταλαβαίνουμε ότι η παρουσία ενός τέτοιου προγράμματος είναι όχι μόνο αναγκαία αλλά και επιβεβλημένη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών από τη στιγμή της αναχώρησής τους από το σχολείο μέχρι την ώρα της επιστροφής τους στη σχολική μονάδα. Τα παιδιά συνοδεύει ικανός αριθμός εκπαιδευτικών, διδάσκονται από καταρτισμένους γυμναστές με ειδικότητα στην κολύμβηση, με παρουσία ναυαγοσώστη ενώ παράλληλα υπάρχει μέριμνα για την ασφαλή μεταφορά τους.

Ο κ. Παπαλός και η κ. Μητσιάδη μαζί με τον κ. Μέλλο επανήλθαν στο πλευρό των μικρών μαθητών και τους παρακολούθησαν την ώρα της προπόνησής τους και αυτή τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου. Η κ. Μητσιάδη συνεχάρη για μια ακόμη φορά τον κ. Μέλλο για την πρωτοβουλία του και τους γυμναστές για την προσπάθειά τους. Παράλληλα εξέφρασε την ευχή να συμμετέχουν ακόμη περισσότερα σχολεία από τη νέα σχολική χρονιά. Ο κ. Παπαλός πρόσθεσε ότι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που περιβάλλεται από θάλασσα θα ήταν μεγάλη παράλειψη να απουσιάζει από το πρόγραμμα της Φυσικής Αγωγής η εκμάθηση της κολύμβησης στα μικρά παιδιά. Τόνισε ότι «ως Δήμος Καρδίτσας έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου με την εγκατάσταση Φυσικού Αερίου ώστε να εξυπηρετεί τους πολίτες της πόλης της Καρδίτσας 24 ώρες το 24ωρο ενώ ταυτόχρονα είναι έτοιμη σχετική μελέτη για την περαιτέρω ενεργειακή αναβάθμισή του ώστε να χρησιμοποιείται απρόσκοπτα από όλους τους δημότες με το μικρότερο δυνατό κόστος». Τέλος πρόσθεσε ότι ο Δήμος στηρίζει την προσπάθεια της Α/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας και της κ. Μητσιάδη ειδικότερα όσο και του Σχολικού Συμβούλου Φυσικής Αγωγής του νομού κ. Μέλλου με κάθε μέσο στα πλαίσια αυτού του προγράμματος.

Φιλοδοξία του κ. Μέλλου αλλά και όλων των φορέων που στηρίζουν το πρόγραμμα είναι η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων σχολείων του νομού. Σε πρώτο στάδιο θα δοθεί προτεραιότητα στα σχολεία της πόλης της Καρδίτσας. Η επιλογή σε κάθε περίοδο θα γίνεται ανάλογα με τις δυνατότητες προσαρμογής της τροποποίησης του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου με το πρόγραμμα του κολυμβητηρίου.

Επιμέλεια άρθρου

Γρηγοροπούλου Χριστίνα ΠΕ02

Γραφείο Σχ. Συμβούλων Β/θμιας Εκπ/σης ν. Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Ανοδική πορεία και εδραίωση για τον Π.Ο.Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Προτάσεις ανάπτυξης και προόδου του Δήμου Καρδίτσας από την «Αναγέννηση 2014»