Ξεκινά το Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Καρδίτσα


Στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» κάθε χρόνο ενώνονται τα όνειρα, οι ανάγκες και οι διεκδικήσεις της νεολαίας, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες με την πρωτοπόρα πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και τις θέσεις της ΚΝΕ. Απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα το Φεστιβάλ μας είναι μια νεανική γιορτή που χτίζεται με τα πιο γερά υλικά: Τη συλλογικότητα, το μεράκι, τη φαντασία και την εθελοντική σχεδιασμένη δουλειά χιλιάδων ανθρώπων, χωρίς «σπόνσορες» και χορηγούς.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ως πολιτικές συγκεντρώσεις νεολαίας, όπου θα ανοίξει η συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις. H ΚΝΕ απευθύνει κάλεσμα μέσα από αυτές στη νεολαία των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων να δυναμώσει το μήνυμα της αντίστασης και της πάλης, της διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών της, ενισχύοντας το ΚΚΕ.

Γιατί οι νέοι και οι νέες των λαϊκών οικογενειών δεν πρέπει να χαρίσουμε τη ζωή και το μέλλον μας στους εκμεταλλευτές, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν. Έχουμε κάθε λόγο να παλέψουμε ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που επιτίθεται στις ανάγκες και τα δικαιώματά μας, που γεννάει κρίσεις, ανεργία, πολέμους και οδηγεί το λαό στη χρεοκοπία για να ζουν στα πλούτη οι λίγοι.

Χτες, σήμερα και αύριο, δύο κόσμοι βρίσκονταν και βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση. Από τη μία ο κόσμος των εκμεταλλευτών. Των λίγων, που ζουν κλέβοντας τον πλούτο που παράγουν οι πολλοί. Δικιά τους ένωση είναι η ΕΕ. Τους εκμεταλλευτές υπηρετούν και οι κυβερνήσεις. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εκμεταλλεύτηκε τον πόθο του λαού και της νεολαίας για απαλλαγή από τα μνημόνια και τώρα μας έχει φορτώσει ένα νέο μνημόνιο με βάρβαρα μέτρα, για να στηρίξει τα κέρδη των λίγων. Κομμάτι αυτής της κυβέρνησης είναι και αυτοί που τώρα συγκροτούνται ως αρνητές του νέου μνημονίου, αλλά είχαν ψηφίσει την παράταση του προηγούμενου μνημονίου στις 20 του Φλεβάρη και μέχρι πριν λίγες μέρες δήλωναν πως στηρίζουν την κυβέρνηση που διαπραγματεύεται για το νέο μνημόνιο. Στην ίδια στρατηγική συναντιούνται και όλα τα άλλα κόμματα που ορκίζονται πίστη στην ΕΕ και τα μονοπώλια.

Στον αντίποδα όλων αυτών είναι ο κόσμος των εκμεταλλευόμενων, των πολλών, ο κόσμος των ανέργων, των εργαζομένων που δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, των σπουδαστών και των μαθητών που πληρώνουν πανάκριβα για τη μόρφωσή τους και ζουν στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το μέλλον τους. Τίποτα δεν ενώνει τα συμφέροντα όλων αυτών με τον κόσμο των εκμεταλλευτών, γι’ αυτό κι έχουν κάθε λόγο να τον ανατρέψουν.

Οι νέοι έχουμε κάθε λόγο και με την ψήφο μας να τιμωρήσουμε όλους όσους έβαλαν την υπογραφή τους σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στη φοροκαταιγίδα, στη μείωση των παροχών Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη χρεοκοπία των φτωχών αγροτών και μικρών επαγγελματιών. Να μην τους δώσουμε το δικαίωμα, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, να πουν ότι ο λαός συναινεί στο σφαγιασμό του, ότι τα μνημόνια διαρκείας είναι μονόδρομος. Να ενισχύσουμε τη μόνη δύναμη που με συνέπεια στάθηκε και στέκεται στο πλευρό του λαού, χωρίς να τον εμπαίζει, στο ΚΚΕ.

Δεν συμβιβαζόμαστε! Έχουμε τεράστια δύναμη. Τον οργανωμένο αγώνα, την αντίσταση, τη διεκδίκηση σύγχρονων δικαιωμάτων στη μόρφωση, στη δουλειά, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, συνολικά στη ζωή. Την ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας ρήξης και ανατροπής με τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, τις ενώσεις τους, για να πάρει ο λαός την εξουσία.

Σε αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δίνουν όλες τους τις δυνάμεις.

Έλα μαζί μας! Μαζί είμαστε πιο δυνατοί!

Αντλούμε γνώση, πείσμα, αισιοδοξία και δύναμη για τον αγώνα μας σήμερα και αύριο, από τους αγώνες των επαναστατών ηρώων του λαού μας, στους οποίους είναι αφιερωμένες οι εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή. Για να κάνουμε στάχτη το γερασμένο κόσμο της εκμετάλλευσης και της ανεργίας.

Συνεχίζουμε! Με την ορμή της ασυγκράτητης πορείας της Ιστορίας προς τα μπρος, των αμέτρητων θυσιών στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή.

Με την ορμή της αλήθειας, γιατί αλήθεια για την κοινωνική πρόοδο σημαίνει αγώνας για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της νεολαίας. Για τη νέα κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Μπροστά στις κεντρικές εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 26 Αυγούστου, εκδήλωση στην πλατεία Γιολδάση με πολιτική ομιλία και έπειτα θα προβληθεί σε πρώτη προβολή η ταινία “Non omnis moriar”, δηλαδή “δεν θα πεθάνω μόνος, κάτι θα μείνει από εμένα”. Αυτό θέλει να αναδείξει το ντοκιμαντέρ που ακολουθεί την εξέλιξη της εννιάμηνης απεργίας στην “Χαλυβουργία Ελλάδος”. Είναι μια προσφορά για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ από την κολεκτίβα «Λοκομοτίβα»,  σε σκηνοθεσία της Θεοδοσίας Γραμματικού. Στο ντοκιμαντέρ φωτίζονται, πτυχές που έκαναν  αυτόν τον αγώνα τόσο ξεχωριστό. Εννιά μήνες απεργίας, εννιά μήνες καταγραφής

Το Σάββατο 29 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία του Παλαμά θα γίνει εκδήλωση με πολιτική ομιλία και προβολή οπτικοακουστικού υλικού και αφήγηση με αφιέρωμα στην ιστορία του αγροτικού κινήματος στη Θεσσαλία.

Το κεντρικό Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και φέτος στον γνώριμο χώρο του Παυσίλυπου, το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα με τίτλο: «……έρχονται από πολύ μακριά, πάνε πολύ μακριά ……Χθες-σήμερα-αύριο…… Δείχνουν τον δρόμο μπροστά……» από την θεατρική ομάδα της ΚΝΕ

Ροκ συναυλία με το συγκρότημα “ΕΔΕΜ”,

Πολιτική ομιλία

Λαϊκό γλέντι με την ορχήστρα του Σωτήρη Μαρκούτη.

Στον χώρο θα λειτουργεί έκθεση για τα επιτεύγματα του Σοσιαλισμού και την θέση του ΚΚΕ, βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής με νέες εκδόσεις και παιδότοπος, όπου θα γίνουν δραστηριότητες με θέμα την ειρήνη και τη φιλία των λαών.

Χρυσούλα Καραΐσκου, Γραμματέας του Τ.Σ. Καρδίτσας της ΚΝΕ

Νίκος Οικονόμου, μέλος της ΚΝΕ

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα
Επόμενο άρθρο Συνεχίζονται οι εγγραφές στον Χώρο Δημιουργικής Απασχόλησης του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας