Ξηρασία: Η λύση στην εκτροπή του Αχελώου – Γράφει ο Άρης Πολυγένης


Η ύδρευση, η άρδευση συνιστούν για μια ακόμη φορά κυρίαρχα προβλήματα για την περιοχή μας. Το πρόβλημα δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά και άλλες χρονιές σημειώθηκαν καταστροφές στις καλλιέργειες και το σύνολο των κατοίκων κατανάλωσε πόσιμο νερό υποβαθμισμένης ποιότητας. Σήμερα αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά, αυτό που έγκυροι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχει υδατικό έλλειμμα στη λεκάνη της Θεσσαλίας και ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί οριστικά με μεταφορά νερού από άλλη λεκάνη και συγκεκριμένα με τη μερική εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου. Από το 1975 όταν τέθηκε το ζήτημα της εκτροπής από το μαζικό αγροτικό κίνημα πέρασαν 4 δεκαετίες. Στο διάστημα αυτό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το υποσχέθηκαν το έργο, το εγκαινίασαν αλλά τελικά νερό δεν ήρθε στον θεσσαλικό κάμπο. Προφανώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κοροϊδεύουν τους αγρότες και συνολικά το λαό της Θεσσαλίας.

 

Η ΕΕ δεν θέλει το έργο

 

Γιατί δεν προχωρά ένα έργο που θα δώσει λύση στο αρδευτικό πρόβλημα, στην ύδρευση, θα παραχθεί φθηνή ηλεκτρική ενέργεια και θα αντιμετωπίσει προβλήματα περιβάλλοντος;

  1. Στόχος και πολιτική της ΕΕ είναι να απομακρύνει από τον αγροτικό τομέα τους χιλιάδες φτωχούς, μικρούς και μικρομεσαίους αγρότες και στη θέση τους να έρθουν οι εταιρείες , το μεγάλο κεφάλαιο κλπ. Αν γίνουν τα έργα του Αχελώου όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες θα πάρουν μια «ανάσα» και έτσι θα παραταθεί η παραμονή τους στην αγροτική γη, πράγμα που είναι αντίθετο με τις επιδιώξεις της Ε.Ε.
  2. Η ΕΕ επιδιώκει τη μείωση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής. Τέτοια έργα και την παραγωγή θα αύξαναν και το κόστος παραγωγής θα μείωναν έτσι θα μπορούσαν να γίνουν και εξαγωγές. Γι’αυτούς τους λόγους η ΕΕ δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ για την κατασκευή του. Αρνήθηκε να χαρακτηρίσει το έργο σαν «αρδευτικό» και χρησιμοποίησε όλα τα «όπλα» της για να βάλει εμπόδια στην υλοποίηση της εκτροπής.

Οι συμπαραστάτες

 

Στις επιδιώξεις της αυτές η ΕΕ εκτός από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχει και άλλους συμπαραστάτες. Ένας από αυτούς είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που η πολεμική του για το έργο πρέπει να προβληματίσει γενικότερα την κοινωνία. Η πρόταση να «βομβαρδισθούν τα έργα» που έγιναν μέχρι τώρα θα είναι ένα μελανό στίγμα στη διαδρομή του. Με ερώτησή του στο ευρωκοινοβούλιο ο κ. Παπαδημούλης εγκαλούσε την ΕΕ γιατί δεν προσφεύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και να απαιτήσει το σταμάτημα των έργων δεδομένου ότι …«τα έργα είχαν σαν συνέπεια να διαταραχθεί το ενδιαίτημα των πουλιών…». Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι συμπαραστάτες στις επιδιώξεις της Ε.Ε. Είναι οι λεγόμενοι «οικολόγοι» που κατά καιρούς τους ανασύρουν από την αφάνεια για να επιτελέσουν ένα συγκεκριμένο έργο. Αυτούς το σύστημα τους αξιοποιεί κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη, διότι ούτε ο όγκος τους είναι σοβαρός ενώ οι θέσεις τους κινούνται μεταξύ φαιδρού και ακατανόητου. Για να τους «καθησυχάσουμε» τους λέμε τούτο μόνο: Δεν απατούμε όλο το νερό του άνω ρου του Αχελώου αλλά μόνο ένα μέρος από το νερό που χύνεται στη θάλασσα.

 

Το ΚΚΕ

 

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή και πολιτικά και επιστημονικά υποστήριξε το έργο του Αχελώου. Με αναφορές, ερωτήσεις και επερωτήσεις πρόβαλε την αναγκαιότητα του έργου. Με δημόσιες εκδηλώσεις, με παρεμβάσεις του στο μαζικό κίνημα (αγροτών, τεχνικών, γεωτεχνικών κλπ) στήριξε την αναγκαιότητα και την επιστημονική ορθότητα του έργου.

Προηγούμενο άρθρο κατασκευή νέου διώροφου κτιρίου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλαμά
Επόμενο άρθρο Παρά τις ελλείψεις σε ιατρούς και μέσα η Υφυπ. Υγείας διαπίστωσε υψηλό δείκτη παροχής υγείας στην Καρδίτσα