Ξύπνησαν με ασθενή χιονόπτωση οι Καρδιτσιώτες


Με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας να επαληθεύονται, από νωρίς το πρωί της Δευτέρας και μέσα στην πόλη της Καρδίτσας, χιονίζει. Η χιονόπτωση άρχισε αργά το βράδυ της Κυριακής στα μεγαλύτερα υψόμετρα, ωστόσο με το ξημέρωμα της Δευτέρας η θερμοκρασία έκανε βουτιά με αποτέλεσμα να χιονίζει –όπως προείπαμε- και μέσα στην πόλη χωρίς όμως προβλήματα.

Η χιονόπτωση συνεχίζονταν τουλάχιστον μέχρι τις 7.30 το απόγευμα, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν ιδιαίτερα προβλήματα. Ο Δήμος Καρδίτσας βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή και είναι έτοιμος για τη ρίψη αλατιού, όπου και αν χρειαστεί.

Σε λευκό κλοιό (ξανα)βρέθηκαν και τα ορεινά του Νομού μας. Στην περιοχή της λίμνης Νικολάου Πλαστήρα το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα 10 με 15 εκατοστά και στους αυχένες Τυμπάνου και Αγίου Νικολάου έφθασε τα 30 με 40 εκατοστά.

Η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας βρίσκεται επί ποδός με τα μηχανήματά της να προσπαθούν να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς κυρίως στο ορεινό δίκτυο, όπου συνήθως σημειώνονται τα περισσότερα προβλήματα.

Ο υδράργυρος, εξάλλου, βρίσκεται σε ελεύθερη και επειδή αναμένεται παγετός οι αλατιέρες έχουν πιάσει κυριολεκτικά δουλειά ώστε να μην προκύψει το παραμικρό πρόβλημα.

Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για όσους μετακινηθούν στον ορεινό όγκο κρίνεται επιβεβλημένη.

Η Καρδίτσα, εξάλλου, συμπεριλαμβάνονταν από την πρώτη στιγμή στη «λίστα» των πόλεων που θα πλήττονταν από τον χιονιά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα (μαζί με τη Φλώρινα, την Καστοριά, την Κοζάνη, τα Γρεβενά, τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, την Καβάλα, τη Δράμα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, αλλά και τα Τρίκαλα και το Βόλο).

 Σε επιφυλακή η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες τις Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων. Χαρακτηριστικό του καιρού για τις επόμενες ημέρες είναι ο ολικός παγετός με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός επί εικοσιτετραώρου βάσης.

Για το λόγο αυτό ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έθεσε τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων σε ετοιμότητα, σύμφωνα με το σχετικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν.

Όπως έγινε γνωστό έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια αλατιού από την αιρετή Περιφέρεια, το οποίο βρίσκεται σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου, ενώ χειριστές και μηχανήματα βρίσκονται σε επιφυλακή για να παρέμβουν οπουδήποτε υπάρξει ανάγκη.

H Περιφέρεια Θεσσαλίας εφιστά την προσοχή στους οδηγούς και υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να διαθέτουν απαραιτήτως αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματά τους.

 Χειρότερη μέρα της κακοκαιρίας η Τρίτη

Η χειρότερη μέρα, πάντως, του νέου αυτού κύματος κακοκαιρίας θα είναι η αυριανή (Τρίτη).

Πιο συγκεκριμένα, οι μετεωρολόγοι περιμένουν ο χιονιάς να είναι πιο επιβαρυμένος κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και νότια νησιωτικά τμήματα της χώρας με βροχές, χιονόνερο, ακόμη και σποραδικές καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές ακόμη και στα πεδινά της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, στην Εύβοια, στην ανατολική Πελοπόννησο, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και αργότερα ακόμη και στα Δωδεκάνησα.
Οι περιοχές που επιβαρυνθούν από τον χιονιά είναι η Χαλκιδική, η Σκύρος, η Σκιάθος, η Σκόπελος, η Κύμη, η Χαλκιδική, η Κύμη, η Χαλκίδα, η Ιστιαία, η Κάρυστος, η Αττικοβοιωτία, η Άνδρος, η Τήνος, η Νάξος, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, η Λήμνος, ο Αι – Στράτης, η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος και αργότερα τα Δωδεκάνησα και κυρίως η Ρόδος.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ, στο Αιγαίο 9 μποφόρ και τοπικά θα φτάσουν και τα 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση και σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα με ισχυρό παγετό στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά, θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -10 έως 3 βαθμούς, στα κεντρικά από -6 έως 5 βαθμούς και στα νησιά από 0 έως 8 βαθμούς κελσίου.

 

Προηγούμενο άρθρο Η ΛΕΦΚ έκοψε την πίτα της
Επόμενο άρθρο Ληστεία σε βενζινάδικο στην Καρδίτσα – Ο δράστης απέσπασε 300 ευρώ