Οδηγίες Εφαρμογής του Προγράμματος «Μείωση της νιτρορύπανσης»


Το καλλιεργητικό έτος 2012-2013 είναι το δεύτερο έτος εφαρμογής του Προγράμματος νιτρορύπανσης για όλους τους παραγωγούς που υπέβαλαν αίτηση ένταξης εφαρμογής του προγράμματος, είτε για 2ετή παράταση, είτε για νέα ένταξη (5ετία), ανεξάρτητα αν θα εγκριθούν από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ.

Με την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου 2012-2013 θα θέλαμε να σας επισημάνουμε μερικά σημεία των δεσμεύσεων και υποχρεώσεων ώστε να αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις που θα δημιουργήσουν προβλήματα στις πληρωμές των δικαιούχων.

1.Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρησης (Σ.Π.Δ.)

Το καλλιεργητικό Σχέδιο, το οποίο αποτελεί μέρος του Σ.Π.Δ., έπρεπε ήδη να έχει κατατεθεί στην Υπηρεσία μας και να συμφωνεί την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο σε ότι αφορά:

– Τις ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ καλλιέργειες,

– Τις καλλιέργειες ΑΜΕΙΨΙΣΠΟΡΑΣ,

– Το σύνολο της ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗΣ (ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Α),

– Το σύνολο του Ακαλλιέργητου Περιθώριου (ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Β),

και πιο συγκεκριμένα να συμφωνούν τα χαρτογραφικά, η καλλιέργεια (επιλέξιμη-αμειψισπορά), η ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ, το Ακαλλιέργητο Περιθώριο και η έκταση που υπάρχουν στο Σ.Π.Δ. με αυτά που θα δηλωθούν στην ΑΕΕ του 2013.

Σας επισημαίνουμε ότι όσοι παραγωγοί είναι ενταγμένοι στην ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Β, η αμειψισπορά (σιτηρά κλπ.) την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο πρέπει να είναι τουλάχιστον 20% και μπορεί να φθάσει μέχρι 50% (από 50% και πάνω θα επιβάλλονται ΚΥΡΩΣΕΙΣ).

Το ακαλλιέργητο περιθώριο πρέπει να είναι τουλάχιστον 5% και σταθερό (το ίδιο με το έτος 2012) και μπορεί να φθάσει μέχρι 10% (από 10% και πάνω θα επιβάλλονται ΚΥΡΩΣΕΙΣ).

Όσοι παραγωγοί είναι ενταγμένοι στην ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Α (μόνιμη ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ), θα πρέπει η ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ να είναι τουλάχιστον 25% και σταθερή (ίδια με το 2012) και μπορεί να φθάσει μέχρι 50% για ένα ή περισσότερα έτη (από 50% και πάνω θα επιβάλλονται ΚΥΡΩΣΕΙΣ).

Επίσης όσοι παραγωγοί είναι ενταγμένοι στην ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Α (μόνιμη ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ) δεν επιτρέπεται να καλλιεργήσουν καλλιέργειες αμειψισποράς (σιτηρά κλπ.), διότι θα τους επιβάλλεται ΚΥΡΩΣΗ.

2.ΛΙΠΑΝΣΗ

α. Οι δικαιούχοι οφείλουν να τηρούν τη λιπαντική και αρδευτική αγωγή για τις καλλιέργειες που περιλαμβάνονται στο Σ.Π.Δ. σύμφωνα με την εγκύκλιο της Δ/νσης Χωροταξίας & Προστασίας Περιβάλλοντος του ΥΠ.Α.ΑΤ.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

ΤΡΟΠΟΣ

ΑΡΔΕΥΣΗΣ

ΜΕΓΙΣΤΗ συνολική

λίπανση (μονάδες Ν/στρ.)

ΜΕΓΙΣΤΗ βασική

λίπανση (μονάδες Ν/στρ.)

ΒΑΜΒΑΚΙ

Στάγδην: Απαγορεύεται

η βασική αζωτούχος λίπανση

8,3

0,0

Καταιονισμός: Σε αγροτεμάχια

με κλίση < 6 %

8,8

3,9

ΤΕΥΤΛΑ

Στάγδην

10,5

5,3

Καταιονισμός: Σε αγροτεμάχια

με κλίση < 6 %

11,2

5,4

ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ

Στάγδην

14,3

4,3

Καταιονισμός: Σε αγροτεμάχια

με κλίση < 6 %

17,0

6,1

ΣΙΤΗΡΑ

Απαγορεύεται

2,8

0,0

ΒΙΟΜ. ΤΟΜΑΤΑ

Στάγδην & καταιονισμός

16,0

7,0

ΒΙΟΜ. ΠΙΠΕΡΙΑ

Στάγδην & καταιονισμός

16,0

7,0

ΜΠΟΣΤΑΝΙΚΑ

Στάγδην & καταιονισμός

16,0

7,0

β. Στα αγροτεμάχια που εφαρμόζεται η μόνιμη ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ & το σταθερό ΑΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΟ δεν γίνεται καμμία λίπανση ούτε άλλη καλλιεργητική φροντίδα (όργωμα,άρδευση,ζιζανιοκτονία, βόσκηση κ.λ.π.)

γ. Η τελευταία δόση της επιφανειακής λίπανσης,για μεν τα χειμερινά σιτηρά ορίζεται η 31Μαρτίου για δε τις εαρινές αρδευόμενες καλλιέργειες η 20η Αυγούστου.

δ. Τα τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων θα είναι ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ή ΕΠΙΚΥΡΩΜΕΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ από την Δ.Ο.Υ. ή την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής και θα είναι ΕΞΟΦΛΗΜΕΝΑ.

ε.Υπολιπάνσεις ή Μηδενική λίπανση σε ορισμένες καλλιέργειες επιτρέπεται εφ’ όσον ο δικαιούχος δηλώσει την πρόθεσή του στο Σ.Π.Δ., που έχει ήδη καταθέσει για το 2013.

στ. Υπέρβαση της συνολικής εφαρμοζόμενης αζωτούχου λίπανσης (σύμφωνα με τον ανωτέρω ΠΙΝΑΚΑ) μέχρι 5% δεν επισύρει καμμία ΚΥΡΩΣΗ ενώ υπέρβαση πάνω από 5% επισύρει ΚΥΡΩΣΕΙΣ.

3.ΑΓΡΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ

Εφ’ όσον δεν τηρείται ο προβλεπόμενος αγροπεριβαλλοντικός φάκελος από τον δικαιούχο ή είναι ελλιπής, θα επιβάλλεται ΚΥΡΩΣΗ.

Τον αγροπεριβαλλοντικό φάκελο ο δικαιούχος είναι υποχρεωμένος να τον επιδεικνύει στον ελεγκτή κατά τον ΕΠΙΤΟΠΙΟ ΕΛΕΓΧΟ.

4. Υποβολή Α.Ε.Ε. – αίτηση πληρωμής (ΟΣΔΕ)

Ο δικαιούχος υποχρεούται να υποβάλλει κάθε χρόνο αίτηση ενιαίας ενίσχυσης (Α.Ε.Ε.) (άνοιξη του 2013) για όλα τα στρέμματα που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα όπου θα αναφέρονται τα χαρτογραφικά (ίδια με αυτά του Σ.Π.Δ.) και ο ΚΩΔΙΚΟΣ παράλληλης δράσης 0205 για το κάθε ενταγμένο αγροτεμάχιο.

Μη τήρηση της ανωτέρω υποχρέωσης θα επιφέρει αποκλεισμό από την ενίσχυση για το συγκεκριμένο έτος εφαρμογής.

Οι παραγωγοί κατά την υποβολή της Α.Ε.Ε. του 2013 στην ΕΑΣ Καρδίτσας, θα πρέπει να έχουν μαζί τους το Σ.Π.Δ., για το έτος 2013, από το μελετητή τους, ούτως ώστε να δηλωθούν σωστά οι καλλιέργειες, τα χαρτογραφικά, η έκταση και ο κωδικός παράλληλης δράσης, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα στις πληρωμές των δικαιούχων.

Προηγούμενο άρθρο Από 5 έως 13 Ιουλίου το 31ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Έκθεση φωτογραφίας Καρδιτσιωτών καλλιτεχνών στη Λάρισα